Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Deepfake botovi na Telegramu kreiraju lažnu golotinju

Foto: Pixabay

Sigurnosni stručnjaci su otkrili deepfake ekosustav u okviru Telegram platforme, a riječ je o botovima koji na zahtjev kreiraju lažne fotografije s elementima golotinje.

Korisnici koji su sustav isprobali tvrde da uglavnom kreira nage prizore onih koje poznaju i to tako što uzima fotografije s društvenih platformi, a potom ih pretvara u nešto drugo. Tako nastale fotografije se dijele na posebnim Telegram kanalima i sustav to već smatra opasnim. Do sada je kreirano preko 100 tisuća fotografija koje su potom dijeljene na Telegramu, a najveći dio korisnika koju su koristili ove usluge dolazi iz Rusije, čak njih 70%, te susjednih zemalja.

Software koji se koristi za stvaranje tih slika poznat je od ranije. Riječ je o softwareu koji je poznat pod imenom DeepNude, a prvi put se na internetu pojavio prošlog lipnja. Kreatori su ga uklonili rekavši da je “vjerojatnost da će ga ljudi zloupotrijebiti previsoka”, piše The Verge.

Međutim, software se i dalje širi putem povratnih kanala, a sigurnosni stručnjaci tvrde da je DeepNude “od tad reverzibilno projektiran i može se naći u poboljšanim oblicima na torrent web lokacijama”.

Deepfake botovi su potpuno besplatni, a prizori koje kreiraju su označeni vodenim žigovima i sadržavaju samo djelomičnu golotinju. Oni koji žele slobodnije slike bez obilježja, za sto slika moraju izdvojiti tek 1,28 dolara.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Web & IT

Facebook će zabraniti ‘deepfakeove’ odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je ta...

Oglašavanje