Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Foto: Unsplash/Joshua Hoehne

Twitter je prihvatio ponudu Elona Muska koji će kupiti giganta društvenih medija za 54,20 dolara po dionici, odnosno za ukupno oko 44 milijarde dolara. Ovim potezom, izvršni direktor Tesle privatizirat će tvrtku, a također je rekao da planira nadograditi Twitter tako što će zaštititi slobodu govora, algoritme otvorenog koda i slično.

Odbor tvrtke Twitter jednoglasno je odobrio akviziciju, a očekuje se da će kupovina biti kompletna u tijeku 2022. godine, iako to ovisi o odobrenjima regulatornih tijela i dioničara.

Musk je početkom travnja kupio 9,2 posto dionica Twittera, nakon kritika na račun politike slobode govora te tvrtke. Također, tvrdio je da Twitter ne ispunjava svoje dužnosti “de facto javnog gradskog trga”. Nedugo nakon, Twitter je najavio da će se Musk pridružiti upravnom odboru tvrtke, ali je Musk taj poziv nekoliko dana nakon odbio. Iako nije naveo jasne razloge zašto se predomislio, imenovanje odbora bi ga spriječilo da posjeduje više od 14,9 posto tvrtke, odnosno ne bi mogao preuzeti potpunu kontrolu tijekom svog mandata.

Twitter je u početku bio oprezan kako bi spriječio neprijateljsko preuzimanje tvrtke, a vjeruje se da su obje strane u posljednjem trenutku iznijele sitne detalje, kao što su financijske garancije ako se kupovina raspadne.

U priopćenju, neovisni predsjednik odbora Twittera, Bret Taylor, rekao je da je tvrtka pristala na otkup nakon procesa revizije koji se koncentrirao na “vrijednost, sigurnost i financiranje”, prenosi Engadget.

Musk se i dalje suočava s problemima nakon ove odluke, uključujući istragu SEC-a o insajderskom trgovanju i grupnu tužbu koja ga optužuje da je kočio dioničare određeno vrijeme kada je otkrio svoja ulaganja na Twitteru. Otkup Twittera mu neće pomoći da izbjegne te optužbe.

Međutim, neće biti iznenađujuće ako dođe do značajne promjene na društvenoj mreži, a to sada znači da se Musk natječe s tvrtkama kao što su Meta, Snap, TikTok i druge.

Osim toga, treba napomenuti da zaposlenici Twitter nisu pretjerano oduševljeni, s obzirom da prema izvještajima New York Timesa nisu upoznati s time što će prodaja značiti za njih i njihove dionice. Također, zabrinuti su da bi Musk mogao poništiti godine napora u borbi protiv “toksičnog” sadržaja.

Ipak, mnogi su uzbuđeni, a određeni izvori ukazuju da bi se neki radnici Twittera mogli oduprijeti bilo kakvim značajnim promjenama.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Biznis i posao

Je li uvođenje pretplate na društvene mreže novi model financiranja koji će obilježiti budućnost društvenih mreža? Mogu li Twitter i Instagram uvođenjem pretplata nadoknaditi...

Aplikacije i softver

Nekoliko tjedana nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je najavio da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja, a to je – vratiti...

Internet

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, pokrenuo je anketu u kojoj od korisnika traži da glasaju treba li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda...

Biznis i posao

Po svemu sudeći, Elon Musk nije gotov s otpuštanjem zaposlenika Twittera. Za razliku od vremena kad je otpustio otprilike 50% tvrtke, ovaj put se...