Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

EU smatra da je TikTok prepun lažnih vijesti. Istraživači tvrde da na TikToku skoro pa nema vijesti?!

Dezinformacije cvjetaju na društvenim mrežama, a TikTok nije iznimka, no prirodu i razmjere problema teško je izmjeriti

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Regulatori iz Europske unije poslali su pisma Meti, TikToku i Twitteru u četvrtak, dajući platformama 24 sata da se pozabave dezinformacijama i drugim “ilegalnim” sadržajem koji se odnosi na rat između Izraela i Hamasa. Međutim, teško je točno reći što se događa na tim platformama, pogotovo kada je riječ o algoritamski definiranoj beskonačnosti TikToka. U oštroj suprotnosti s pritužbama EU-a nalazi se nova studija koja dolazi do posve drugačijeg zaključka – na TikToku jedva da ima sadržaja takvih vijesti, a algoritam izbjegava oskudne vijesti koje ima za ponuditi.

Gotovo odmah nakon Hamasovih napada u Izraelu tijekom vikenda, Twitter je, u najmanju ruku, bio objektivno preplavljen lažima o ratu. Armija korisnika s plavim kvačicama na platformi objavljivala je videozapise starih sukoba, snimke iz drugih dijelova svijeta, pa čak i isječke iz videoigara zamaskirane kao izvještaje iz prve ruke s ulica Gaze, sve to promovirano zahvaljujući algoritamskom pojačanju koje dolazi s verificiranim računom. Europski regulatori brzo su reagirali. Povjerenik EU-a, Thierry Breton, poslao je pismo Elonu Musku, optužujući kompaniju za kršenje Zakona o digitalnim uslugama i zahtijevajući akciju u roku od jednog dana.

Dezinformacije cvjetaju

Dan kasnije, Breton je poslao slična pisma Meti i TikToku. “TikTok ima posebnu obvezu zaštititi djecu i tinejdžere od nasilnog sadržaja i terorističke propagande, kao i od izazova smrti i potencijalno opasnog sadržaja”, izjavio je Breton u objavi na društvenim mrežama.

“TikTok priznaje da je došlo do opasnog ili u najmanju ruku beskorisnog sadržaja na njegovoj platformi i pojačao je resurse za borbu protiv nasilnog ili obmanjujućeg sadržaja”, rekao je glasnogovornik. Tvrtka tvrdi da ima vlastitu vojsku od 40.000 “profesionalaca za sigurnost” koji pregledavaju sadržaj na TikToku, a u suradnji je s Međunarodnom mrežom za provjeru činjenica u borbi protiv lažnih tvrdnji.

Dezinformacije cvjetaju na društvenim mrežama, a TikTok nije iznimka, no prirodu i razmjere problema teško je izmjeriti. Nedavni primjer dolazi iz studije časopisa New Media & Society. Studija je pokazala da TikTokov algoritam iznenađujuće oklijeva poslužiti sadržaj vijesti. “Ne nalazimo gotovo nikakve dokaze o proaktivnom izlaganju vijesti u ime TikToka”, rekli su istraživači.

Između ostalih metoda, studija je dokumentirala račune koje TikTok preporučuje novim korisnicima. Istraživači su također okupili tim od 60 TikTok “robota” koji su obučeni da gledaju ili preskaču videozapise ovisno o tome je li njihov sadržaj istovjetan naslovima iz New York Timesa. Rezultati su bili zapanjujući. Od 6.568 videa, samo šest se kvalificiralo kao vijest prema parametrima studije. A od 10.000 preporučenih računa, samo 18% se odnosilo na sadržaj vijesti. Za usporedbu, istraživači su natjerali robote da pokažu interes za nogomet koristeći istu metodu i otkrili su da su preporuke vezane uz nogomet prisutne u 88% slučajeva.

Postoji mnogo mogućih objašnjenja. Istraživači su primijetili da izdavači vijesti možda nisu prihvatili platformu, pa nema dovoljno sadržaja vijesti da se zasiti feed. Također je moguće, prema studiji, da algoritam ne prepoznaje “vijesti” kao koherentnu temu od interesa za korisnike, tako da su pokušaji robota da pokažu svoj interes za vijesti mogli biti osuđeni na propast od samog početka.

Sa svoje strane, TikTok je rekao da je njegova stranica “For You”, primarni feed aplikacije, prilagođena pojedinačnim korisnicima i tretira vijesti na isti način kao i bilo koji drugi sadržaj, prema glasnogovorniku tvrtke. Glasnogovornik je citirao provjerene novinske organizacije koje imaju stotine tisuća ili čak milijune sljedbenika, uključujući NPR, Wall Street Journal i USA Today.

Divovi odbijaju zahtjeve EU-a

Ipak, studija je iznenađujuća s obzirom na činjenicu da se jedna trećina odraslih korisnika TikToka u nedavnoj anketi Pew Research Centera izjasnila da redovito dobivaju svoje vijesti na TikToku. Ankete na stranu – TikTok ima reputaciju dezinformacija o raznim temama, uključujući vijesti.

Pravi problem svodi se na to koliko je teško dobiti jasnu sliku algoritamski skrojene platforme s milijunima ili čak milijardama korisnika. U prošlosti su tvrtke društvenih medija nudile istraživačima besplatan pristup proučavanju njihovih platformi (uz određena ograničenja). Također smo naučili mnogo o Facebooku i Twitteru iz curenja podataka i pravnih postupaka dok su stručnjaci za podatke tapkali u mjestu. To se počinje mijenjati. Elon Musk je ukinuo te privilegije na Twitteru, a TikTok samo ograničenom broju odobrenih istraživača daje pristup ispitivanju svojih internih podataka.

Divovi društvenih medija odbijaju zahtjeve EU-a. “Twitter proporcionalno i učinkovito procjenjuje i rješava identificirane lažne i manipulirane sadržaje tijekom ove krize koja se stalno razvija i mijenja”, izjavila je izvršna direktorica Twittera, Linda Yaccarino, u pismu Bretonu.

U mnogim aspektima, regulatori su prepušteni na milost i nemilost tehnološkim tvrtkama, oslanjajući se velikim dijelom na njihove napore koje sami prijavljuju da obuzdaju probleme poput dezinformacija ili koordiniranih ilegalnih aktivnosti, s nekoliko pouzdanih metoda za provjeru tvrdnji same industrije. Postoji li problem s dezinformacijama na TikToku? Apsolutno. Ali ako ne radite u samoj tvrtki, jedini način da shvatite prave konture problema je polagano, metodično osvrtanje unatrag, dugo nakon što se sadržaj proširio i zagnojio među korisnicima aplikacije.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Američki sudac blokirao je odluku savezne države Montane da zabrani TikTok, ističući da krši prava na slobodu govora te izražavanja korisnika. Montana je u...

Tech

Elon Musk izazvao je kontroverzu objavom oštre i vulgarne poruke prema oglašivačima koji su povukli svoje financiranje s X-a u posljednjih nekoliko tjedana, uslijed...

Tech

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je Elonu Musku da ima “važnu ulogu” u sprječavanju antisemitizma, za čije promicanje su optuženi i on i njegova...

Tech

Meta nastavlja snažno ulagati u vrste generativne umjetne inteligencije i povezane velike jezične modele koji su pomogli u stvaranju OpenAI-jevog ChatGPT-a

Filmovi

Novi film tvrtke Sony Pictures, redatelja Jonathana Entwistlea i scenarista Roba Liebera, bit će premijerno prikazan u kinima 13. prosinca 2024. godine

Internet

X, društvena mreža Elona Muska, tužila je ljevičarsku skupinu koja ga je optužila da na platformi dopušta antisemitske postove pored oglasa. X-ova tužba navodi...

Internet

Bijela kuća optužila je Elona Muska za ponavljanje “gnusne laži” o Židovima, nakon što se činilo da je vlasnik X-a s odobravanjem odgovorio na...

Biznis i posao

Apple, jedan od najvećih oglašivača na platformi X, bivšem Twitteru, objavio je obustavu svog oglašavanja samo dva dana nakon kontroverznog tweeta vlasnika Elona Muska....