Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

EU želi ukinuti naporne obavijesti o kolačićima, evo što sada planiraju

Europska komisija svojom je regulacijom prisilila webmastere da u svoje stranice ugrade obavijesti o kolačićima. Da, radi se o onim napornim skočnim prozorčićima, koji se prikazuju prilikom prve posjete bilo koje web stranice, a koje posjetitelji već “mahinalno” prihvaćaju bez da čitaju i znaju o čemu je riječ.

Što su uopće kolačići? To su mali podaci koje internet stranice prikupljaju o vama iz raznih razloga. Jedan od razloga je brže učitavanje stranice prilikom iduće posjete. Drugi razlog mogu biti vaši pristupni podaci za korisnički račun gdje isti postoji. Tu su i narudžbe u web dućanima i članci koje ste čitali, a pod to spada i praćenje vaših aktivnosti na internetu kako bi vam dostavili relevantne oglase kod otvaranja stranice.

Svaki put kada ste prihvatili kolačiće na nekoj stranici, pristali ste ostavljati svoje podatke i tragove svojih kretnji. No kako su većinom takve obavijesti bile šture, te mnogima nije bilo jasno o čemu je riječ, većina korisnika složila se s uvjetima i nastavila neometano surfati stranicama. Regulacija se u konačnici pokazala promašajem, jer je istom ometano korisničko kretanje stranicama, a nekog značajnijeg efekta nema.

To sada Europska komisija planira promijeniti izmjenom sporne regulacije, te su dali prijedlog na razmatranje proteklih dana. Prema istoj, ovoga puta postavke privatnosti i kolačića korisnici će određivati prilikom instalacije novog browsera ili aplikacije. Što se time postiže? Nema više napornih bannera s obavijestima za obične korisnike, a vlasnici web stranica neće više morati “zatrpavati” stranicu informacijama koje “nitko” niti ne čita.

Konačan rezultat biti će isti – tko se želi zaštititi od pohrane kolačića, to će moći. Tko nije informiran, stiskat će gumb “Next” kod instalacije i neće mu biti ometan pristup glavnom sadržaju web stranice. Vuk sit, ovce na broju. Koji je onda problem? Ako EU komisija prihvati ovaj prijedlog, isti bi se mogao početi primjenjivati tek sredinom iduće godine. Do tada, sve ostaje po starom.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Facebook se suočava s još jednom antitrustovskom bitkom u Europi usred tekuće istrage u Njemačkoj i predstojećeg slučaja u Velikoj Britaniji. Europska komisija priprema...

Tech

Nove financijske tehnologije (FinTech) mogu olakšati pristup financijskim uslugama, a financijski sustav čine učinkovitijim. Komisija istražuje kako financijski sektor može imati koristi od tih...