Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Fotophire – od filtera do fotomontaže: jednostavan i učinkovit program za uređivanje slika

“Priča o Wondershareu počinje jednostavnim pitanjem – kako softver može pojednostavniti život?”, piše na stranicama tvrtke Wondershare Technology čiji najnoviji proizvod Fotophire, softver za manipulaciju foto sadržajima, danas komentiramo.

Tvrtka Wondershare Technology se vodi onom da bi interakcija s tehnologijom trebala biti jednostavna i značajna, odnosno da korisnici mogu brzo i lako doći do željenih proizvoda i rezultata.

Program Fotophire potvrđuje da njegovi developeri stoje iza Wondershareove vizije jednostavne tehnologije, i već pri prvom korištenju je jasno da se radi o programu koji je intuitivan – lako se uči, čak i za one koji se nisu susretali s ovim tipom programa do sad.

Fotophire (zasad dostupan samo za Windows OS) je jednostavan alat za grafičku manipulaciju kojim kroz nekoliko klikova na sučelju možete rezati i rotirati slike, ukloniti pozadinu ili kreirati fotomontažu, izbrisati neželjene objekte, poboljšati izgled starih fotografija, dodati preko 200 efekata u vidu filtera i okvira, ispraviti odnos boja i još mnogo toga.

U tri osnovna modula, Photo Editor, Photo Cutter i Photo Eraser, ponuđeno je pregršt uzbudljivih opcija, koje su posložene tako da je užitak istražiti ih i isprobati sve efekte.

Photo Editor kao prvi modul nudi brz i jednostavan put do profesionalnog izgleda fotografija te se njime mogu poboljšati odnosi boja, saturacija i temperatura, kao i prilagodba bijele boje i još mnogi drugi načini.

Korisnici mogu birati između više od 200 različitih filtera, slojeva i okvira, a čitavo uređivanje mogu obaviti u zgodnoj “prije-i-kasnije” podjeli zaslona. U prikazu u članku korištena su dva zaslona, no moguće je otvoriti do četiri istovremeno, što je vrlo korisno ako se dodaje veći broj efekata.

foto: prikaz “prije i kasnije” na dva zaslona; u “kasnije” je korišten jedan film/premaz

Između ostalog ponuđena je i opcija uređivanja slike u famoznom bokeh efektu, koji se izražava kroz izoštren objekt i zamagljenu pozadinu.

foto: bokeh efekt

Fotophire može obraditi više fotografija odjednom, što može uštedjeti vrijeme ako želite slike obraditi na isti način; postoji i mogućnost spremanja filtera i efekata u set zadanih postavki, što dodatno ubrzava proces.

Drugi modul je Photo Cutter i on je iznimno koristan kada želite izrezati objekt s jedne slike i zalijepiti ga na drugu pozadinu. U Photo Cutteru je jednostavno ukloniti ili zamijeniti pozadinu slike, programski kod brzo čini svoje, uz automatsku detekciju boja koja pomaže programu da efektivno izreže rubove objekta, a vama treba mirna ruka i pouzdani miš.

Danas se fotomontažom bavi svatko, a to je tako lako upravo zbog Fotophirea i njemu sličnih programa. U Fotophireu zamjena pozadine se odvija u četiri koraka: nakon što se unese slika, potrebno je označiti pozadinu da bi algoritam obrisao neželjene elemente, i onda se izrezani objekt sačuva s transparentnom pozadinom ili se pozadina zamijeni sa željenom.

Odmah vas dočeka jednostavan tutorial:

foto: drugi korak interaktivnog tutoriala

Što postigoh u manje od 5:

Treći modul je Photo Eraser, koji će poslužiti za uklanjanje vodenih žigova, datuma u dnu fotografija, neželjenih objekata ili ogrebotina i drugih oštećenja na starim fotografijama. Znači, u ovom modulu može se ukloniti bilo što što narušava sliku, ili se može klonirati neki njen dio.

Ovaj modul je znatno sporiji od prva dva, no prilično je efektivan, i također ima jednostavan korak-po-korak tutorial. Nudi četiri selekcijske metode: kist, pravokutnik, poligon ili laso, a njima se obilježavaju objekti koje treba izrezati.

Evo mog uratka:

Foto: križanje Savske i Vukovarske uslikano Android mobitelom

Foto: čistim pogled na oblake

Foto: voila

Ovo ne izgleda kao dovršen proizvod (između ostalog, tu je i ta lampa koju sam trebala izbrisati), pa bi bilo uputno u ovom trenutku sačuvati sliku i otvoriti ju u Editoru te se poigrati s filterima i efektima. I možd' bi to netko povukao ravnije od mene. Ali, zadovoljna sam efektima.

Wondershire u pripremi ima još dva modula kojima će obogatiti mogućnosti Fotophirea, a to su Photo Maximizer i Photo Focus.

Photo Maximizer pridonijet će ovom paketu svojim mogućnostima povećanja slike do 1000% bez gubitka kvalitete, uz održavanje oštrine i rezolucije slike. Ova opcija korisna je kada želite povećati fotografiju za print, ili eliminirati buku i zrnovitost slike koji nastaju zbog lošeg osvjetljenja.

foto: Wondershare

foto: Wondershare

E, a užas mutnih fotki? Photo Focus, kao peti modul, rješavat će to jednim klikom. Uz četiri seta zadanih postavki za arhitekturu, krajobraze (dobra riječ!:) , portrete i bliske objekte, ovaj dio uređivanja trebao bi biti znatno olakšan.

foto: Wondershare

Posljednja dva modula tek ostaje isprobati, no prva tri pokazala su se kao vrlo uspješna, uz to i jednostavna i brza, laka za korištenje. Svakako preporučam makar isprobati trial verziju, osobito onima koji su u potrazi za legalnim softverom za profesionalno uređivanje fotografija s pristupačnom cijenom i dostavljenim obećanjima; ovo bi moglo biti mjesto na kojem ćete pronaći što tražite.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati