Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Fotor online editor je sve što ti treba za obradu fotografija

Svatko od nas ima pametni telefon u džepu. Zapravo, sva je prilika da ovaj članak čitate upravo na njegovom zaslonu. Vaš pametni telefon ima kameru, koju koristite baš svaki dan. Zbog toga u memoriji telefona imate puno fotografija, koje uglavnom treba urediti – neke treba malo izrezati, neke malo uljepšati, a nekima bi baš dobro došao onaj bokeh efekt. Za tako što je potreban program za uređivanje fotografija, a ja sam proteklih nekoliko dana koristio novu verziju Fotora, online foto uređivača fotografija, a o čijoj smo ranijoj verziji već pisali. Jednostavan i moćan, najkraći je opis. Upoznat ću vas s njime kroz sljedećih par redaka.

Što je uopće Fotor?

Nije jednostavno naći program za uređivanje fotografija. Neki programi znaju biti vrlo kompleksni i okrenuti profesionalcima, što njihovu upotrebu čini prilično teškom. Komplicirani alati i nerazumljivi izrazi odbit će i najupornije, a nije na odmet reći kako takvi pro programi obično koštaju popriličnu sumu novaca. Nije zgorega istaknuti, većini korisnika ne treba takva složena aplikacija, nego softver prilagođen svakodnevnom životu.

Tri načina rada: obradite fotografiju, napravite kolaž ili dizajnirajte projekt po vlastitoj zamisli

Baš Fotor donosi dovoljno naprednih alata i opcija da se fotografije mogu temeljito obraditi, a s druge strane je dovoljno jednostavan i pregledan, da ga bez ikakvih problema može koristiti netko tko se prvi put susreo s uređivanjem fotografije. Njegova možda i najbolja značajka jest globalna dostupnost, jer Fotor je zapravo online alat. Potrebno je tek otići na službenu stranicu i već ste obavili pola posla. Naravno, možete ga preuzeti kao desktop aplikaciju za Windows i Mac, a dostupan je i kao mobilna aplikacija za Android i iOS. Fotor je jedan od najpopularnijih alata za obradu fotografija, što ni ne čudi s obzirom na koliko je platformi dostupan.

Korištenje Fotora

Ovo je jedan od najjednostavnijih i najlakših za naučiti editora fotografije koje sam ikad koristio. Već kod prvog pokretanja Fotora, ponudit će vam se tri glavne mogućnosti ove aplikacije: Edit, Collage i Design.

Početni zaslon za uređivanje fotografije jasan je i pregledan

Edit je, kao što ime kaže, za uređivanje i retuširanje fotografije, Collage služi za izradu kolaža od vaših izabranih fotki, dok Design služi za izradu vlastitih dizajna, bilo za osobne ili neke druge potrebe (za školske projekte, primjerice).

Pozabavit ću se s elementarnom obradom fotografije, koja je zapravo daleko najkorištenija opcija. Fotke ćete učitati sa svog uređaja – računala u mom slučaju, kao što vidite na priloženoj snimci zaslona par redova iznad. Za potrebe recenzije izabrat ću jednu od tri predinstalirane fotografije i odmah po učitavanju ugledat ćete opcije na vrhu i na lijevoj strani zaslona. Neka vas to ne plaši, jednostavne su i logično poslagane. Idemo zaviriti u njih.

Sasvim lijevo je otvorena kartica ‘Adjust', gdje se nalaze potrebni alati za obradu. Image cutout služi za izrezivanje dijela fotografije, ali ta je opcija dostupna u Pro verziji programa. Ja sam kupio baš tu verziju, a ako iole obrađujete fotografije i ne trebate skupe i komplicirane programe, razmislite o ovom programu. ‘Crop' i ‘Rotate' izrezuju odnosno rotiraju fotografiju, nakon čega dolazimo do izvanredno korisnog ‘Basic Adjust'. Tu ćete podešavati osnovne i zapravo najvažnije dijelove fotografije, što govorim iz vlastitog iskustva.

Kartica ‘Effects' donosi brojne filtere

‘Fine Tune' opcija donosi dodatne mogućnosti prilagodbe poput ekspozicije, dok čete toplinu boja podesiti u istoimenoj opciji ‘Color'. Slijedi ‘Vignette', koja služi za osjenčavanje rubova fotografije odnosno isticanje onoga što je u fokusu. Opcija ‘Curves' donosi mogućnost prilagodbe boja, a ‘Resize' služi baš onomu čemu resize služi u svakoj drugoj prilici – promjeni veličine fotografije. Kao što vidite, pun je to naramak opcija, a tek smo na prvoj kartici.

Brojne mogućnosti prilagodbe

Ako ste navikli koristiti filtere, na svoje ćete doći s karticom ‘Effects', jer je riječ baš o tome. Nabrojao sam točno 37 glavnih filtera, otvaranjem kojih vas čekaju dodatni filteri za svaku kategoriju. Ima ih, odokativno govoreći, preko 200!

Mogućnosti uređivanja tijela, lica, očiju i usta doista je impresivno

Kartica ‘Beauty' namijenjena je fotografijama osoba, a najbolje će izvući iz portreta ili selfieja. Od dostupnih mogućnosti, istaknuo bih ‘Weight loss' odnosno opcija da izgledate mršavije na fotkama. Ne želim nikoga nazvati debelim, ali božićni praznici su pred vratima, a s njima obično dolazi i puno hrane… Ovdje ćete fino podesiti i neke druge nesavršenosti poput pjegica, uklonit ćete bore (‘Wrinkle Remover'), a preporučam da posebno istražite opciju ‘Reshape'. Moguće je temeljito prilagođavati oči i područje oko očiju, kao i usta. Praktično.

Kartice ‘Frames', ‘Elements' i ‘Text' daju mogućnost dodavanja okvira, raznih elemenata (srce, cvjetić, razni emoji oblici) i teksta na fotografije, a tu je i mogućnost uploada vašeg materijala u Fotor Cloud servis, kako bi bio uvijek i svugdje dostupan.

Po završetku uređivanja fotografiju je potrebno preuzeti ili snimiti u oblak

Na samome vrhu nalaze se opcije za dodavanje fotografije iz vaših izvora (Open), kao i spasonosne opcije ‘Undo' i ‘Redo'. Nakon što završite obradu fotke, snimit ćete je tako što ćete izabrati ‘Export'. Otvorit će vam se prozor, gdje ćete izabrati tip datoteke (jpg ili png) i njenu kvalitetu, nakon čega treba pritisnuti dugme za preuzimanje.

Iako sam najveći dio članka posvetio opciji ‘Edit' jer ju najviše koristim, svakako moram istaknuti i preostale dvije – Collage i Design. Znate one fancy kolaže po društvenim mrežama? Iste takve – zapravo, još bolje – možete napraviti u Fotoru. Otvaranjem opcije ‘Collage' dočekat će vas početni ekran s gotovim predlošcima, a na vama je da odaberete onaj koji vam se najviše sviđa. Ostatak priče se svodi na upload vaših fotografija (obični drag & drop, ništa komplicirano) te eventualnu prilagodbu tipa veličine, boje i još par sitnica, kojima ćete dodatno istaknuti svoj kolaž. Ne može jednostavnije!

Fotor će napraviti kolaž koji se pamti

Design opcija za umjetnika u tebi

Ako želite napraviti nešto sasvim novo i sasvim svoje, onda je opcija ‘Design' kao stvorena za vas. Ovdje možete dizajnirati praktički sve što vam padne napamet, od životopisa za posao do naslovnica za Facebook ili Instagram. Ono što mi se najviše svidjelo jest širina slobode koju Fotor pruža: na raspolaganju su brojni predlošci, koji trebaju samo pokoji detalj da budu po vašem ukusu. Ili, ako želite nešto zaista svoje i originalno, možete krenuti od nule i pomoću Fotor alata dobiti zaista zapanjujuće rezultate.

Facebook, Instagram, Whatsapp, Youtube, you name it!

Budući da baš i nisam neki Picasso, koristio sam Fotor predloške. Opet se cijeli posao pokazao jednostavnim i prilično pravocrtnim. Potrebno je samo nekoliko klikova mišem da dobijete reprezentativan Facebook cover ili da napravite vrlo upečatljiv post za društvene platforme koje koristite. Potrebno je tek u izborniku s lijeve strane izabrati ‘Create New Work' da započnete, a ako već imate ideju kako bi vaš projekt trebao izgledati, u istom izborniku idite na ‘Find Templates' i nađite gotovi predložak, kojem ćete dodati još pokoji detalj da bi bio savršen. A na raspolaganju su zaista brojni: na samome vrhu su preporuke (‘Recommendation'), a skrolanjem dole niz stranicu čekaju vas ‘Social Media' (za Youtube, Facebook i slične kanale), ‘Marketing' koji je kao stvoren za korporativni marketing, ‘Life' gdje ćete naći predloške za svaku priliku (za ovisnike o Whatsappu istaknuo bih one za pametne telefone), zatim slijede super korisni ‘Documents' i tako dalje.

Fotor će podići dopisivanje na sasvim novu razinu

Evo i jedne zanimljivosti: ako ste vidjeli različite kolaže i lijepe postove po Instagramu i Facebooku (a znam da jeste), znajte da ih je velik broj napravljen upravo u Fotoru. Ovo je jedan od najpopularnijih alata za tu svrhu i koriste ga milijuni ljudi. U slučaju da želite raditi takve kolaže i postove, Fotor je rješenje za vas.

Besplatna ili Pro verzija

Fotor je dostupan kao potpuno besplatan alat, ali Fotor Pro donosi puno više mogućnosti. Kao prvo, nema reklama, što je po meni prilično bitan faktor. Dostupni efekti u Pro verziji nadmašuju sve slične alate, a posebno ističem HDR obradu fotografije, koja je bitna bilo kojem foto-entuzijastu. Fotor Pro košta 8,99 dolara mjesečno odnosno 39,99 godišnje i kao stvoren je za male tvrtke, freelancere i dizajnere. Postoji i Fotor Pro+ s još naprednijim opcijama, a cijena mu je 11,99 dolara mjesečno, ili 89,99 dolara ako se plati jednokratno za godinu dana. Namijenjen je agencijama i korporativnom marketingu, a na vama je da izaberete onaj plan koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Fotor je drastično jeftiniji od konkurencije

Što se Fotora kao alata za obradu fotografija tiče, tu je zaista besprijekoran. Sve je posloženo u pregledne kartice, s brojnim opcijama i filterima na dohvat ruke. Pogodan je kako za početnike tako i za profesionalce, a cjelokupnom dojmu pridonosi vrlo pristupačna cijena, značajno manja od skupih i nadasve kompleksnih alata za obradu fotografije.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Jedan od glavnih promotivnih aduta Samsungovih mobitela su njihove kamere koje imaju sposobnost fotografirati Mjesec s velikom dozom detalja. To ih čini impresivnima i...

Aplikacije i softver

Ovo nije prvi pokušaj da se tako nešto stvori, ali je do sada najuspješniji.

Tech

Digitalna fotografija format je s kojim se svi mi susrećemo. Većina nas koristi fotoaparat u našem smartphone uređaju, a malo hrabriji još uvijek izdvoje...

Aplikacije i softver

U pauzama između skandala i problema u vezi s privatnošću svojih korisnika, Facebook nas ponekad iznenadi zaista sjajnim opcijama. U ovom trenutku najveći hit...

Aplikacije i softver

U potrazi za online uređivačima fotografija gotovo uvijek nailazimo na dvije osnovne solucije. One jednostavnije i u potpunosti automatizirane najčešće pronalazimo na mobilnim aplikacijama....

Tech

Vjerojatno ste već čuli izreku da je najbolji fotić onaj koji imate pri ruci. Možemo potvrditi da isto vrijedi i za video kamere. A...