Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Francuska traži od tvrtke Clearview AI brisanje svih podataka o prepoznavanju lica koji se odnose na francuske građane

Foto: Pixabay

Najveći francuski regulator privatnosti naredio je tvrtki Clearview AI da izbriše sve podatke koji se odnose na francuske građane, izvijestio je TechCrunch.

U svom priopćenju francuska agencija CNIL utvrdila je da je Clearview prekršio GDPR u prikupljanju podataka te da je prekršio i razna druga prava pristupa podacima prilikom njihove obrade i pohrane. Kao rezultat toga, CNIL poziva Clearview da izbriše podatke iz svojih sustava ili će se suočiti s eskalirajućim kaznama u sladu s europskim zakonom o privatnosti.

Clearview AI je postao poznat 2020. godine nakon što je istraga New York Timesa istaknula ogromne napore tvrtke u prikupljanju podataka. Konkretno, tvrtka je ponudila jedinstvenu mogućnost identifikacije subjekata po imenu pri čemu se oslanjala na podatke koji su prikupljeni s javnih društvenih mreža. Naknadne provjere pokazale su povezanost tvrtke s desničarskim političkim aktivizmom i široku upotrebu u okviru američkih organa za provođenje zakona, piše The Verge.

Prijedlog francuske regulatorne agencije sličan je nedavno izdanoj naredbi u Australiji i vjerojatno neće biti posljednji takav nalog u EU. Dok CNIL ima nadležnost samo za kršenja prava koja se tiču francuskih građana, drugi europski regulatori sigurno će slijediti njihov primjer ako se nalog ispostavi uspješan.

Slične žalbe već je podnio Privacy International u Grčkoj, Italiji i Austriji. Prošle godine, ACLU je pokrenuo sličan slučaj na američkom saveznom sudu.

Izvršni direktor tvrtke Clearview, Hoan Ton-That, izjavio je da su podaci koje tvrtka posjeduje prikupljeni legalno.

“Prikupljamo samo javne podatke s interneta i pridržavamo se svih standarda privatnosti i zakona. Moje namjere i namjere tvrtke uvijek su bile usmjerene ka pomoći zajednicama da žive bolje i sigurnije”, objasnio je Hoan Ton-That.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Internet

Rusija ne planira blokirati YouTube, izjavio je ruski ministar za digitalni razvoj, priznajući da bi takav potez vjerojatno štetio ruskim korisnicima i da zato...

Internet

Elon Musk je konačno potvrdio ono što mnogi već dugo sumnjaju – dopustit će Donaldu Trumpu povratak na Twitter. Musk je, u intervjuu za...

Internet

Google je blokirao ruski YouTube kanal Duma TV, navodi međunarodna novinska agencija Reuters. Tvrtka je u priopćenju navela da je “ukinula kanal” koji emitira...

Internet

Jednom ocu iz Francuske prijeti zatvorska i novčana kazna nakon što je koristio uređaj za ometanje signala, uz pomoć kojeg je htio spriječiti svoju...