Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Francuska traži od tvrtke Clearview AI brisanje svih podataka o prepoznavanju lica koji se odnose na francuske građane

Foto: Pixabay

Najveći francuski regulator privatnosti naredio je tvrtki Clearview AI da izbriše sve podatke koji se odnose na francuske građane, izvijestio je TechCrunch.

U svom priopćenju francuska agencija CNIL utvrdila je da je Clearview prekršio GDPR u prikupljanju podataka te da je prekršio i razna druga prava pristupa podacima prilikom njihove obrade i pohrane. Kao rezultat toga, CNIL poziva Clearview da izbriše podatke iz svojih sustava ili će se suočiti s eskalirajućim kaznama u sladu s europskim zakonom o privatnosti.

Clearview AI je postao poznat 2020. godine nakon što je istraga New York Timesa istaknula ogromne napore tvrtke u prikupljanju podataka. Konkretno, tvrtka je ponudila jedinstvenu mogućnost identifikacije subjekata po imenu pri čemu se oslanjala na podatke koji su prikupljeni s javnih društvenih mreža. Naknadne provjere pokazale su povezanost tvrtke s desničarskim političkim aktivizmom i široku upotrebu u okviru američkih organa za provođenje zakona, piše The Verge.

Prijedlog francuske regulatorne agencije sličan je nedavno izdanoj naredbi u Australiji i vjerojatno neće biti posljednji takav nalog u EU. Dok CNIL ima nadležnost samo za kršenja prava koja se tiču francuskih građana, drugi europski regulatori sigurno će slijediti njihov primjer ako se nalog ispostavi uspješan.

Slične žalbe već je podnio Privacy International u Grčkoj, Italiji i Austriji. Prošle godine, ACLU je pokrenuo sličan slučaj na američkom saveznom sudu.

Izvršni direktor tvrtke Clearview, Hoan Ton-That, izjavio je da su podaci koje tvrtka posjeduje prikupljeni legalno.

“Prikupljamo samo javne podatke s interneta i pridržavamo se svih standarda privatnosti i zakona. Moje namjere i namjere tvrtke uvijek su bile usmjerene ka pomoći zajednicama da žive bolje i sigurnije”, objasnio je Hoan Ton-That.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Francusko regulatorno tijelo CNIL kaznilo je Google sa 150 milijuna eura i Facebook (Meta) sa 60 milijuna eura zbog kršenja pravila EU o privatnosti....

Crypto

Kina sve više radi na tome da ograniči kriptovalute. Narodna banka Kine objavila je da se sve transakcije kriptovalutama smatraju nezakonitim i poziva na...

Apps & Software

Puno se prašine diglo oko promjena koje je prošlog tjedna najavio OnlyFans. Prošlotjednom odlukom tvrtke, planirano je da od listopada pornografija postane zabranjena na...

Web & IT

Privremene zabrane na YouTube platformi nisu strane, ali posljednja zabrana mogla bi biti najveća dosad. Sky News Australia dobio je zabranu postavljanja novih videozapisa...

Oglašavanje