Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Francuska traži od tvrtke Clearview AI brisanje svih podataka o prepoznavanju lica koji se odnose na francuske građane

Foto: Pixabay

Najveći francuski regulator privatnosti naredio je tvrtki Clearview AI da izbriše sve podatke koji se odnose na francuske građane, izvijestio je TechCrunch.

U svom priopćenju francuska agencija CNIL utvrdila je da je Clearview prekršio GDPR u prikupljanju podataka te da je prekršio i razna druga prava pristupa podacima prilikom njihove obrade i pohrane. Kao rezultat toga, CNIL poziva Clearview da izbriše podatke iz svojih sustava ili će se suočiti s eskalirajućim kaznama u sladu s europskim zakonom o privatnosti.

Clearview AI je postao poznat 2020. godine nakon što je istraga New York Timesa istaknula ogromne napore tvrtke u prikupljanju podataka. Konkretno, tvrtka je ponudila jedinstvenu mogućnost identifikacije subjekata po imenu pri čemu se oslanjala na podatke koji su prikupljeni s javnih društvenih mreža. Naknadne provjere pokazale su povezanost tvrtke s desničarskim političkim aktivizmom i široku upotrebu u okviru američkih organa za provođenje zakona, piše The Verge.

Prijedlog francuske regulatorne agencije sličan je nedavno izdanoj naredbi u Australiji i vjerojatno neće biti posljednji takav nalog u EU. Dok CNIL ima nadležnost samo za kršenja prava koja se tiču francuskih građana, drugi europski regulatori sigurno će slijediti njihov primjer ako se nalog ispostavi uspješan.

Slične žalbe već je podnio Privacy International u Grčkoj, Italiji i Austriji. Prošle godine, ACLU je pokrenuo sličan slučaj na američkom saveznom sudu.

Izvršni direktor tvrtke Clearview, Hoan Ton-That, izjavio je da su podaci koje tvrtka posjeduje prikupljeni legalno.

“Prikupljamo samo javne podatke s interneta i pridržavamo se svih standarda privatnosti i zakona. Moje namjere i namjere tvrtke uvijek su bile usmjerene ka pomoći zajednicama da žive bolje i sigurnije”, objasnio je Hoan Ton-That.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

YouTube je uklonio službeni PornHub kanal zbog, kako navode, “višestrukog kršenja” pravila platforme. Pornhubov YouTube kanal prvi put je pokrenut 2014. godine i od...

Internet

Twitter je zabranio račune nekoliko istaknutih novinara iz novinskih organizacija kao što su CNN, New York Times i Washington Post. Među onima čiji su...

Aplikacije i softver

Nekoliko tjedana nakon što je preuzeo Twitter, Elon Musk je najavio da će ispuniti jedno od svojih ranih obećanja, a to je – vratiti...

Internet

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, pokrenuo je anketu u kojoj od korisnika traži da glasaju treba li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda...