Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Francuzi rade na aplikaciji koja bi upozoravala ljude ako se nađu u blizini zaražene osobe

Francuska vlada priopćila je kako radi na pametnoj aplikaciji koja bi trebala pomoći usporavanju širenja koronavirusa. Aplikacija će navodno upozoravati korisnike ako se nalaze u blizini zaražene osobe.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran i ministar za tehnologiju Cedric O službeno su danas najavili kreiranje aplikacije, iako je korištenje mobilnih aplikacija za praćenje koronavirusa osjetljivo pitanje u Europi, prenosi Tech Crunch.

Desetine nevladinih organizacija napisale su zajedničku izjavu pozivajući vlade da poštuju ljudska prava te da odustanu od ove aplikacije. Brojni aktivisti strahuju da bi vlade mogle iskoristiti ovu priliku za provođenje dalekosežnih mjera nadzora koje nisu u skladu s regulatornim okvirom i koje bi ostale na snazi ​​nakon pandemije.

Europska komisija podsjetila je vlade da trebaju primijeniti odgovarajuće zaštitne mjere jer građani EU neće vjerovati aplikacijama za praćenje ako ne budu pravilno postupale prema osobnim podacima.

Francusko Ministarstvo za digitalni sektor kaže da surađuje s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom visokog obrazovanja kako bi zajednički kreirali aplikaciju.

Na čelu s njemačkim Institutom za telekomunikacije Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI), nova aplikacija ustvari je PEPP-PT projekt koji je predstavljen prošlog tjedna, a na kojem surađuje desetak istraživačkih institucija iz više zemalja, uključujući i Francusku.

Ova aplikacija bi se oslanjala na Bluetooth Low Energy kako bi identificirala druge mobitele koji imaju istu aplikaciju. Ako se u nekom trenutku nalazite u blizini zaražene osobe, dobili bi obavijest.

Međutim, Francuzi sad najavljuju kako će posebno dizajnirati aplikaciju naziva Stop Covid za praćenje ljudi koji žive u Francuskoj. Ova aplikacija će koristiti samo Bluetooth. Kako kažu francuske vlasti, njen prototip je u izradi, ali trebat će tri do šest tjedana da se razvije.

Međutim, postoje sumnje u vjerodostojnost ove aplikacije jer Bluetooth nije dizajniran za mjerenje udaljenosti između pojedinaca. Stoga Francuzi upozoravaju da će razmisliti prije nego uopće puste aplikaciju u upotrebu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, potvrdio je da Telegram Premium opcija stiže do kraja ovog mjeseca. Takav potez tvrtke opravdan je činjenicom da Telegram...

Aplikacije i softver

Jedan od najvećih tehnoloških divova, Amazon, najavio je da će uvesti interaktivnu opciju “Virtual Try-On” za iOS korisnike u SAD-u. Riječ je o opciji...

Aplikacije i softver

WhatsApp je od ovog tjedna počeo uvoditi emoji reakcije koje je najavio ranije, a čini se da bi tvrtka uskoro mogla implementirati još jednu...

Internet

Jednom ocu iz Francuske prijeti zatvorska i novčana kazna nakon što je koristio uređaj za ometanje signala, uz pomoć kojeg je htio spriječiti svoju...