Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Francuzi rade na aplikaciji koja bi upozoravala ljude ako se nađu u blizini zaražene osobe

Francuska vlada priopćila je kako radi na pametnoj aplikaciji koja bi trebala pomoći usporavanju širenja koronavirusa. Aplikacija će navodno upozoravati korisnike ako se nalaze u blizini zaražene osobe.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran i ministar za tehnologiju Cedric O službeno su danas najavili kreiranje aplikacije, iako je korištenje mobilnih aplikacija za praćenje koronavirusa osjetljivo pitanje u Europi, prenosi Tech Crunch.

Desetine nevladinih organizacija napisale su zajedničku izjavu pozivajući vlade da poštuju ljudska prava te da odustanu od ove aplikacije. Brojni aktivisti strahuju da bi vlade mogle iskoristiti ovu priliku za provođenje dalekosežnih mjera nadzora koje nisu u skladu s regulatornim okvirom i koje bi ostale na snazi ​​nakon pandemije.

Europska komisija podsjetila je vlade da trebaju primijeniti odgovarajuće zaštitne mjere jer građani EU neće vjerovati aplikacijama za praćenje ako ne budu pravilno postupale prema osobnim podacima.

Francusko Ministarstvo za digitalni sektor kaže da surađuje s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom visokog obrazovanja kako bi zajednički kreirali aplikaciju.

Na čelu s njemačkim Institutom za telekomunikacije Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI), nova aplikacija ustvari je PEPP-PT projekt koji je predstavljen prošlog tjedna, a na kojem surađuje desetak istraživačkih institucija iz više zemalja, uključujući i Francusku.

Ova aplikacija bi se oslanjala na Bluetooth Low Energy kako bi identificirala druge mobitele koji imaju istu aplikaciju. Ako se u nekom trenutku nalazite u blizini zaražene osobe, dobili bi obavijest.

Međutim, Francuzi sad najavljuju kako će posebno dizajnirati aplikaciju naziva Stop Covid za praćenje ljudi koji žive u Francuskoj. Ova aplikacija će koristiti samo Bluetooth. Kako kažu francuske vlasti, njen prototip je u izradi, ali trebat će tri do šest tjedana da se razvije.

Međutim, postoje sumnje u vjerodostojnost ove aplikacije jer Bluetooth nije dizajniran za mjerenje udaljenosti između pojedinaca. Stoga Francuzi upozoravaju da će razmisliti prije nego uopće puste aplikaciju u upotrebu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump službeno je otkrio da pokreće vlastitu platformu za društvene medije 2022. godine. Platforma će nositi naziv TRUTH Social, a...

Hi-tech

Podaci koji se nalaze u pametnim telefonima mogu otkriti puno o osobama koje ih koriste, od informacija gdje se kreću, s kim razgovaraju pa...

Apps & Software

TikTok je otkrio da ima milijardu aktivnih globalnih korisnika, što ukazuje na stalan rast ove aplikacije za kratke videozapise. Aplikacija, koja je u privatnom...

Apps & Software

Sensor Tower, tvrtka koja prati popularnost aplikacija, objavila je da se Telegram pridružio klubu aplikacija koje su globalno preuzete više od milijardu puta. Svoju...

Oglašavanje