Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Francuzi rade na aplikaciji koja bi upozoravala ljude ako se nađu u blizini zaražene osobe

Francuska vlada priopćila je kako radi na pametnoj aplikaciji koja bi trebala pomoći usporavanju širenja koronavirusa. Aplikacija će navodno upozoravati korisnike ako se nalaze u blizini zaražene osobe.

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran i ministar za tehnologiju Cedric O službeno su danas najavili kreiranje aplikacije, iako je korištenje mobilnih aplikacija za praćenje koronavirusa osjetljivo pitanje u Europi, prenosi Tech Crunch.

Desetine nevladinih organizacija napisale su zajedničku izjavu pozivajući vlade da poštuju ljudska prava te da odustanu od ove aplikacije. Brojni aktivisti strahuju da bi vlade mogle iskoristiti ovu priliku za provođenje dalekosežnih mjera nadzora koje nisu u skladu s regulatornim okvirom i koje bi ostale na snazi ​​nakon pandemije.

Europska komisija podsjetila je vlade da trebaju primijeniti odgovarajuće zaštitne mjere jer građani EU neće vjerovati aplikacijama za praćenje ako ne budu pravilno postupale prema osobnim podacima.

Francusko Ministarstvo za digitalni sektor kaže da surađuje s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom visokog obrazovanja kako bi zajednički kreirali aplikaciju.

Na čelu s njemačkim Institutom za telekomunikacije Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI), nova aplikacija ustvari je PEPP-PT projekt koji je predstavljen prošlog tjedna, a na kojem surađuje desetak istraživačkih institucija iz više zemalja, uključujući i Francusku.

Ova aplikacija bi se oslanjala na Bluetooth Low Energy kako bi identificirala druge mobitele koji imaju istu aplikaciju. Ako se u nekom trenutku nalazite u blizini zaražene osobe, dobili bi obavijest.

Međutim, Francuzi sad najavljuju kako će posebno dizajnirati aplikaciju naziva Stop Covid za praćenje ljudi koji žive u Francuskoj. Ova aplikacija će koristiti samo Bluetooth. Kako kažu francuske vlasti, njen prototip je u izradi, ali trebat će tri do šest tjedana da se razvije.

Međutim, postoje sumnje u vjerodostojnost ove aplikacije jer Bluetooth nije dizajniran za mjerenje udaljenosti između pojedinaca. Stoga Francuzi upozoravaju da će razmisliti prije nego uopće puste aplikaciju u upotrebu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Ako ste osoba koja koristi više od jednog mobitela, a pritom koristite i WhatsApp, vjerojatno niste zadovoljni činjenicom da ne možete koristiti isti račun...

Aplikacije i softver

Prema navodima 9to5Google, Google gasi Street View aplikaciju, a potpuna podrška će prestati 21. ožujka 2023. godine. Glasnogovornica Google-a, Madison Gouveia, potvrdila je da...

Aplikacije i softver

Značajke popularne aplikacije Snapchat za razmjenu poruka i video chat, prvi su put dospjele u preglednike još u srpnju, ali samo na odabranim tržištima...

Aplikacije i softver

SQUID, u suradnji s tvrtkom HUAWEI, sada pruža personaliziranu uslugu vijesti u HUAWEI Pregledniku. Uz sve veći broj kategorija, korisnik može čitati o Svjetskom...