Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Gljiva iz “The Last of Us” nije izmišljena. Može li zaraziti ljude?

The Last of Us

Do sada je emitirana samo jedna epizoda nove HBO-ove serije The Last of Us, a svi već pričaju o zombi gljivici koja je uništila svijet kakav danas poznajemo. Za svijet koji još osjeća posljedice pandemije prirodno je pitanje može li to biti stvarno?

Apokaliptična ili postapokaliptična fikcija nije nešto u čemu uživaju svi. Neki će pogledati ovu seriju zbog kreativnih načina na koje pisci misle da bi se svijet mogao promijeniti ako ljudska populacija propadne i resursi više ne budu pod kontrolom vlada. Većina će pogledati seriju zbog priče o neopjevanom heroju koji ide protiv svega kako bi postigao misiju koju je preuzeo na sebe. Neki, poput nas, zaviruju u stvarnost premise i pitaju se bi li se to zaista moglo dogoditi.

Kad je izašao film 28 dana kasnije, malo je tko mogao zamisliti da bi moglo doći vrijeme u našim životima kada će ulice biti prazne zahvaljujući jednom virusu. Možda je priča o virusu bila preblizu stvarnosti za producente ovogodišnje serije, koji su tada inspiraciju pronašli u zombi gljivici.

Kada se govori o gljivici koja je sposobna zaraziti organizam i kontrolirati njegovo ponašanje, uopće se nije otišlo daleko od stvarnosti. Zapravo, te gljivice postoje i nazivaju se Ophiocordyceps, a poznate su već gotovo stotinu godina. Britanski mikolog Tom Petch opisao ih je još davne 1931. godine, a znanost danas ima evidentirano najmanje 140 vrsta ovih gljiva koje inficiraju insekte. Također su poslužile kao inspiracija za zombi filmove i igrice prije 2023. godine, a posljednja, i već planetarno popularna, je serija The Last of Us.

Da, Ophiocordyceps inficira insekte slično kao što zombi gljivica inficira ljude u seriji. Žrtve zaražene gljivicama obično gube kontrolu nad svojim bićem i pod utjecajem infekcije se pomaknu na povoljnu točku poput visoke grane gdje mogu raširiti spore gljivica po velikom području.

Kako parazitska gljiva pretvara mrave u ‘zombije’

Gljiva Ophiocordyceps ima samo jedan cilj: samorazmnožavanje i širenje. Istraživači misle da gljivica, pronađena u tropskim šumama, zarazi mrava koji se hrani putem spora koje se pričvršćuju i prodiru u egzoskelet te polako preuzimaju njegovo ponašanje.

Kako infekcija napreduje, zombie mrav u potpunosti mijenja svoje ponašanje te je prisiljen napustiti svoje gnijezdo radi vlažnije mikroklime koja je povoljna za rast gljivica. Mrav je primoran popeti se na povoljnu točku oko 25 centimetara od tla, zariti čeljusti u lisnu žilu na sjevernoj strani biljke i čekati smrt.

U međuvremenu, gljivica se hrani utrobom svoje žrtve dok ne bude spremna za posljednju fazu. Nekoliko dana nakon što je mrav umro, gljiva šalje svoje rastuće tijelo kroz bazu mravlje glave, pretvarajući njegovo smežurano tijelo u lansirnu rampu s koje može izbaciti svoje spore i zaraziti nove mrave.

Može li se to dogoditi ljudima?

Zanimljivo je da sama serija počinje objašnjavanjem scenarija u kojem je gljiva evoluirala i, umjesto da napada insekte, zarazila je ljude. Razlog tome je samo čovječanstvo koje je svojim djelovanjem zagrijavalo planet, a gljiva sada mora evoluirati kako bi preživjela na višim temperaturama.

Ovo također otvara prostor za gljivicu da zarazi druge organizme čiju tjelesnu temperaturu prije nije mogla tolerirati. Iako se o zombi gljivicama u seriji ne zna puno, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već je naišao na gljivične infekcije ove vrste, poput Candide auris. Osim sposobnosti širenja u bolničkim uvjetima, Candida auris je poznata po tome što je otporna na postojeće tretmane protiv gljivica. Što je još gore, četiri takva soja gljivice razvila su se otprilike u isto vrijeme, prema izvješću CDC-a. Sve se to dogodilo u posljednjem desetljeću.

Kao što smo vidjeli s COVID-19, čak i jedan soj može izazvati pustoš ako se brzo širi, a raspršivanje spora eksplodiranjem ljudskog domaćina moglo bi biti prilično učinkovit način širenja gljivice. Osim što spore gljivica ne bi putovale daleko i naširoko, već bi bile ograničene na mračna i prljava mjesta gdje su zaraženi odlučili ostati.

Možda će scenaristi za to imati objašnjenje u narednim epizodama. Ali u seriji u kojoj protagonist većinu vremena drži pištolj, objašnjenje teško da će doći do publike.

Je li itko rekao Pedru Pascalu da bi prskanje gljive pucnjem iz vatrenog oružja također proširilo spore? Ili je sada već prekasno?

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Ako postoji jedna stvar u kojoj se videoigre ističu, to je svakako prikazivanje post-apokaliptičnih svjetova. One omogućuju igračima da se urone u uzbudljive i...

Igre i gaming

Multiplayer izdanje igre The Last of Us službeno je otkazano. Kašnjenja projekta PlayStationa 5 prijavljena su ranije ove godine, a programer Naughty Dog potvrdio...

Igre i gaming

Unatoč tome što ove godine nisu izbacili novu igru, 2023. je važna godina za Naughty Dog. HBO-ova televizijska adaptacija njihovog uspješnog horor serijala The...

Filmovi

Zvijezda serije The Last of Us, Bella Ramsey, dala je svoju procjenu kada bismo mogli dobiti drugu sezonu serije The Last of Us, a...

Filmovi

Jedna od najiščekivanijih serija u 2023. godini, danas je ugledala svjetlo dana. The Last of Us prikazan je premjerno na platformi HBO Max, a...

Filmovi

HBO je potvrdio datum izlaska svoje dugo očekivane TV serije The Last of Us. Adaptacija videoigre debitirat će na HBO i HBO Max-u 15....