Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Google i Universal Music u partnerstvu razvijaju AI glazbeni alat

AI alat omogućuje ljudima stvaranje pjesama koristeći glasove raznih umjetnika. Što će to učiniti glazbenoj industriji?

Rasprave, koje su potvrdile četiri osobe upoznate s temom, imaju za cilj sklapanje partnerstva za industriju koja se bori s implikacijama nove AI tehnologije.

Uspon generativne umjetne inteligencije doveo je do porasta “deepfake” pjesama koje mogu uvjerljivo oponašati glasove, tekstove ili zvuk etabliranih umjetnika, često bez njihovog pristanka.

Glas Franka Sinatre korišten je u verziji hip-hop pjesme “Gangsta’s Paradise”, dok je glas Johnnyja Casha korišten u pop singlu “Barbie Girl”. YouTube korisnik pod imenom PluggingAI nudi pjesme koje imitiraju glasove preminulih repera Tupaca i Notoriousa B.I.G.

“Umjetnikov glas često je najvrjedniji dio njihovog života i javne osobnosti, a ukrasti ga, bez obzira na sredstva, nije u redu”, rekao je glavni savjetnik Universal Musica Jeffrey Harleston prošli mjesec američkim zakonodavcima.

Razgovori između Googlea i Universal Musica u ranoj su fazi i nije na pomolu nikakvo lansiranje proizvoda, ali cilj je razviti alat pomoću kojeg će fanovi moći legitimno stvarati te pjesme i za to plaćati vlasnicima autorskih prava, rekli su ljudi bliski situaciji. Umjetnici bi imali izbor uključiti se.

Warner Music, treći po veličini glazbeni izdavač, također je razgovarao s Googleom o proizvodu.

Glazbeni rukovoditelji uspoređuju uspon pjesama koje je generirala umjetna inteligencija s ranijim danima YouTubea u vlasništvu Googlea, kada su korisnici počeli dodavati popularne pjesme kao zvučne zapise u videozapise koje su stvorili. Glazbena industrija godinama se borila s YouTubeom oko kršenja autorskih prava, ali dvije su strane uspostavile sustav koji sada glazbenoj industriji plaća oko 2 milijarde dolara godišnje za te video zapise koje su generirali korisnici.

Evolucija deepfake tehnologije

Kako umjetna inteligencija postaje sve popularnija, neke velike zvijezde izrazile su zabrinutost da će njihov rad biti razvodnjen lažnim verzijama njihovih pjesama i glasova.

Problem je stavljen u središte pozornosti ranije ove godine kada je pjesma koju je proizveo AI koja oponaša glasove Drakea i The Weeknda postala viralna. Universal Music, dom Drakea, Taylor Swift i drugih popularnih glazbenika, uklonio je pjesmu s platformi za streaming zbog kršenja autorskih prava.

Drake je u travnju oštro kritizirao drugu pjesmu koja je koristila umjetnu inteligenciju za oponašanje njegovog glasa, nazvavši je “posljednjom kapi”, dok je reper Ice Cube takve klonirane pjesme opisao kao “demonske”.

Glazbena industrija podijeljena

Drugi su umjetnici prihvatili tehnologiju. Grimes, elektronička umjetnica, ponudila je ljudima slobodno korištenje njezina glasa u pjesmama koje je generirala umjetna inteligencija.

“Ima dobrih stvari”, rekla je ovaj tjedan za magazin Wired, pozivajući se na AI pjesme koje se koriste njenim glasom. “Toliko su u skladu s onim što bi moj novi album mogao biti da je to bilo pomalo uznemirujuće… S druge strane, to je kao: ‘Oh, bolesno, možda ću živjeti zauvijek.’”

Sugerirajući da umjetna inteligencija možda i nije tako loša stvar, pjevač Pet Shop Boysa Neil Tennant rekao je da bi ta tehnologija mogla dobro doći umjetnicima dok pišu svoje pjesme.

Ali ne dijele svi u industriji isto mišljenje.

U intervjuu za BBC, Sting je rekao da se glazbenici suočavaju s “bitkom” u obrani svog rada od porasta pjesama koje je napisao AI.

Robert Kyncl, izvršni direktor Warner Musica, u utorak je rekao investitorima da bi “s pravim okvirom”, AI mogao “omogućiti obožavateljima da svojim junacima daju najveći kompliment kroz novu razinu sadržaja usmjerenog prema korisnicima, uključujući nove cover verzije i mash-upove”.

Dodao je da bi umjetnici trebali imati izbor uključiti se. “Postoje neki kojima se to možda ne sviđa, i to je sasvim u redu”, rekao je.

Utrka tehnoloških divova

Za Google bi stvaranje glazbenog proizvoda moglo pomoći tvrtki da se natječe s konkurentima kao što je Microsoft, koji je uložio 10 milijardi dolara u vodeću AI tvrtku OpenAI, vlasnika vodećeg AI modela poznatog kao GPT-4.

Model je već integriran u Microsoftovu tražilicu Bing i softver za produktivnost, a Google je žurio da ga sustigne lansiranjem vlastitih AI proizvoda kao što je chatbot Bard.

Universal Music je u travnju pozvao streaming platforme da spriječe AI usluge da koriste njihove pjesme bez dopuštenja ili plaćanja, izvijestio je Financial Times. Tvrtka, koja kontrolira oko trećinu globalnog glazbenog tržišta, zatražila je od Spotifyja i Applea da uskrate pristup svom glazbenom katalogu programerima koji ga koriste za obuku AI tehnologije.

Google je u siječnju u akademskom radu predstavio verziju glazbenog softvera pokretanog umjetnom inteligencijom koji je mogao generirati glazbu iz tekstualnih opisa kao što su “vesela arkadna igra” ili “reggaeton spojen s elektroničkim plesom” i detaljnijih upita poput “umirujuća violina potkrijepljena distorziranim gitarskim rifom”.

U to je vrijeme rečeno da “ne planira” komercijalno objaviti alat, a autori su istaknuli ograničenja, uključujući potencijalno kršenje autorskih prava, kada je softver reproducirao glazbu određenih umjetnika iz svojih podataka o obuci. Međutim, u svibnju je Google potrošačima izdao eksperimentalni alat poznat kao MusicLM i rekao da je radio u suradnji s umjetnicima na njegovom razvoju.

Google, Universal Music i Warner Music odbili su komentirati ova događanja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Misterij i dalje postoji oko razloga zbog kojeg je izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, iznenada izbačen iz tvrtke, a potom vraćen na svoju poziciju...

Umjetna inteligencija

YouTube planira uvesti značajne promjene u svoja pravila i oznake koje će utjecati na kreatore sadržaja na svojoj platformi. U skladu s novim pravilima,...

Umjetna inteligencija

Kako umjetna inteligencija (UI) dostiže vrhunac svoje popularnosti, istraživači upozoravaju da bi industrija mogla ostati bez podataka za obuku – goriva koje pokreće moćne...

Tech

Luc Julia, vodeći stručnjak za AI, sukreator Siri i glavni direktor za znanost Grupe Renault, sutra gostuje u Zagrebu. Na Fakultet elektrotehnike i računarstva,...

Umjetna inteligencija

Svijet mora tretirati rizike od umjetne inteligencije jednako ozbiljno kao i klimatsku krizu i ne može si priuštiti odgađanje svog odgovora, upozorio je jedan...

Tech

Amazon testira humanoidne robote u svojim skladištima u SAD-u, što je najnoviji znak da tehnološki div automatizira sve više svojih operacija. Američka kompanija istaknula...

Igre i gaming

U svijetu airsofta, gdje simulacija borbe i taktičke igre dominiraju, tehnološki napredak igra ključnu ulogu u oblikovanju iskustva igrača. U srcu ovog dinamičnog hobija,...

Umjetna inteligencija

Character.AI, startup podržan od strane tvrtke a16z i osnovan od strane bivših Googleovih istraživača umjetne inteligencije, predstavio je svoju najnoviju značajku za pretplatnike. Ova...