Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Microsoft je lansirao novu Bing tražilicu s ugrađenim ChatGPT-om

Microsoft Bing

Ograničeni pregled uskoro će se otvoriti za potpuni pristup. Sada se možete pridružiti listi čekanja.

“Novi je dan za pretraživanje”, izjavio je jučer izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Microsoft vas već 13 godina pokušava natjerati da koristite Bing, ali vi to niste htjeli, pa je njegov globalni tržišni udio ostao na niskim jednoznamenkastim znamenkama. Sada tvrtka čini sve kako bi se bolje natjecala s Googleom. Jučer, na konferenciji za novinare u Redmondu, Washington, Microsoft je najavio dugotrajnu integraciju OpenAI GPT-4 modela u Bing, pružajući iskustvo poput ChatGPT-a unutar tražilice.

Posvetili smo čitav jedan članak ChatGPT-u koji možete pročitati ovdje.

Tvrtka također danas lansira novu verziju svog preglednika Edge, s ovim novim AI značajkama ugrađenim u bočnu traku.

Novo iskustvo sada je dostupno na Bingu, ali je još uvijek donekle ograničeno. Za potpuno iskustvo morat ćete se staviti na listu čekanja.

Kao što se i očekivalo, novi Bing sada ima opciju pokretanja razgovora na svojoj alatnoj traci, što vas zatim dovodi do iskustva razgovora sličnog ChatGPT-u. Ovdje treba napomenuti da je OpenAI-jev ChatGPT bot treniran na podacima koji pokrivaju samo 2021. godinu, ali Bingova verzija je daleko ažurnija i može obraditi upite koji se odnose na daleko novije, odnosno aktualne događaje.

Mijenja se način na koji pretražujemo web

Nadella je istaknuo kako vjeruje da će ova tehnologija preoblikovati “gotovo svaku kategoriju softvera” i naglasio da ovakva tehnologija ima potencijal preoblikovati web. Po njegovom mišljenju, svaka računalna interakcija u budućnosti bit će kroz posredstvo agenta. Prva faza ovoga, barem za Microsoft, je pretraživanje.

Kao što je primijetio Yusuf Mehdi iz Microsofta, današnje tražilice još uvijek jako dobro rade za navigacijske upite i one koji su informativni, tražeći osnovne činjenice. Ali za složenije upite (“možeš li preporučiti što vidjeti i kako provesti pet dana u Zagrebu?”), koji čine polovicu današnjih upita, moderne tražilice ne uspijevaju ponuditi dobre odgovore.

Što se tiče novih Bing iskustava, Microsoft će ove rezultate temeljene na GPT-u prikazati u okviru s desne strane stranice rezultata pretraživanja. One će se pojaviti kada budete tražili činjenice na koje Bing zna odgovor.

Jedina druga velika razlika koju ćete vjerojatno odmah uočiti je ta da će vam Bing povremeno također pokušati postaviti svoja pitanja i predložiti potencijalne odgovore na ta pitanja. Microsoftov model očito je daleko ažurniji u usporedbi s onim što ChatGPT trenutno nudi. To uključuje podatke o cijenama, na primjer, ili mogućnost korištenja nedavnih podataka za savjete o putovanju i planove puta — a također će vam rado napisati e-poruku da podijelite ovaj plan puta sa svojom obitelji.

Još jedna važna značajka ovdje – i ona koja će vjerojatno postojati u većini ovih alata – je da Bing navodi svoje izvore i povezuje ih u odjeljku “saznaj više” na kraju svojih odgovora. Svaki rezultat će uključivati i opciju povratne informacije.

Također je vrijedno naglasiti da stara verzija Binga, usmjerena na poveznice, ne nestaje. I dalje ga možete koristiti kao prije, ali sada poboljšanog umjetnom inteligencijom.

Microsoft je naglasio da koristi novu verziju GPT-a koja može pružiti relevantnije odgovore, označiti ih i pružiti ažurne rezultate, a sve to istovremeno pružajući sigurnije korisničko iskustvo. To se zove Prometejev model. Ono što Microsoft ovdje u biti radi jest da uzima OpenAI modele i onda oko toga omotava Prometheus i druge Bing tehnologije.

Hladni rat između Microsofta i Googlea se zahuktava

Microsoft očito ima vrlo blizak odnos s OpenAI-jem. Nakon početnog ulaganja od milijardu dolara, tvrtka je nedavno najavila da će uložiti još više i proširiti svoje partnerstvo s OpenAI-jem, što je dovelo do ovoga danas. I dok je Bing uvijek bio kompetentna tražilica, nikada nije zadobio značajnu popularnost. Uvijek je dio dovoljno dobar, ali to korisnicima ne daje razlog za promjenu. ChatGPT bi mogao ponuditi ovaj razlog – barem dok Google ne predstavi svog konkurenta, nazvanog Bard, široj publici.

Za razliku od Googlea, Microsoft nema ogromno oglašivačko carstvo koje treba zaštititi, pa je tvrtka vjerojatno spremna odreći se nekih prihoda kako bi preuzela tržišni udio od Googlea. Google, međutim, nije ponudio puno detalja o tome kako će Bard raditi i integrirati se u iskustvo pretraživanja. Za sada je dostupan samo odabranoj skupini pouzdanih testera.

Jedno područje prema kojem su ovi sustavi prirodno usmjereni su glasovni pomoćnici. Kao što Microsoft inače ima običaj, lansirao je svog glasovnog asistenta Cortanu s velikom brzinom i pozicionirao ga kao konkurenta Googleovom asistentu i Siri. Poput Binga, bio je kompetentan proizvod koji nije stekao popularnost, pa se Microsoft polako povukao. Godine 2021. ponovno je pozicionirao Cortanu kao uslugu koja pokreće iskustva produktivnosti temeljena na umjetnoj inteligenciji u Microsoftu 365. Novi Bing sada bi Microsoftu mogao dati alate za osvajanje i ovog tržišta.

Što sve ovo znači za budućnost weba i financijsko zdravlje online izdavača koji ovise o ljudima koji klikaju na njihove poveznice, ostaje za vidjeti. Vrlo je vjerojatno, međutim, da će alati poput ovog rezultirati s manje klikova, a time i manju zaradu od oglašavanja za izdavače. Ovo ima potencijal za veliku promjenu paradigme.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...