Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Isključite svoj mobitel svaki dan na 5 minuta iz sigurnosnih razloga

Australski premijer Anthony Albanese daje savjete o kibernetičkoj sigurnosti i pokazalo se da su prilično dobri.

Sigurnosni savjet Anthonyja Albanesea odjekuje prvom uputom koju su dali IT radnici diljem svijeta i koja očito rješava nebrojeno mnogo situacija: isključite svoj uređaj i zatim ga ponovno uključite. A obrazloženje je isto u oba slučaja. Ponovno pokretanje računala zaustavlja sve pokrenute aplikacije i vraća uređaj u poznato stanje. Za IT rješavatelje problema, ovo može izliječiti sve vrste neobičnosti. Sa sigurnosne točke gledišta, može ukloniti neke vrste zlonamjernog softvera. Ali ponovno pokretanje telefona samo je jedan dio sigurnosti.

“[Živimo] u svijetu u kojem mnogi, mnogi ljudi smatraju poduzimanje odgovarajućih mjera opreza za kibernetičku sigurnost zastrašujućim, dugotrajnim i kompliciranim – umor od kibernetičke sigurnosti je stvaran. Međutim, da svaki dan nakratko isključite telefon relativno je malo truda i iznimno lako za izvođenje,” rekao je Tech.co pisac o kibernetičkoj sigurnosti Aaron Drapkin.

Ponovno pokrenite svoj mobitel

Iako ponovno pokretanje može biti opći lijek za svako računalo koje se ponaša neprikladno, u smislu sigurnosti uglavnom je učinkovito protiv određene vrste prijetnji. Ciljani zlonamjerni softver, usmjeren na određenog pojedinca, može biti isporučen takozvanim zero-day exploitom, softverskom ranjivošću koja je toliko nova da se od nje još nije moguće obraniti.

Pojam nulti dan (zero-day) odnosi se na količinu vremena koje programer softvera ima da riješi problem. Dobavljač ili programer je upravo saznao za grešku i ima “nula dana” da je popravi prije nego što se može iskoristiti. Postoji nekoliko izraza koji se obično koriste uz zero-day, a svi oni znače različite stvari u smislu vremenske crte kibernetičkog napada.

Napadač šalje pažljivo osmišljenu poruku ciljanom iPhoneu, a on postavlja zlonamjerni softver bez potrebe da korisnik čak i klikne (ili dodirne) bilo što. Poruka će se zatim sama izbrisati, tako da žrtva ostaje nesvjesna napada.

Ovo je zastrašujuće, ali ako ponovno pokrenete telefon, eksploatacija će biti uklonjena, a napadač će je morati ponovno upotrijebiti. Čak i NSA preporučuje svakodnevno ponovno pokretanje u tu svrhu – ali samo za ljude koji bi mogli biti meta. Vrlo je mala vjerojatnost da ćete biti žrtva takvog ciljanog napada osim ako niste politički disident, novinar, političar, itd. Ali trik ponovnog pokretanja još uvijek može djelovati magično na drugim područjima.

“Isključivanje telefona svake večeri će, na primjer, osigurati da redovito gasite aplikacije koje zahtijevaju stalnu vezu za praćenje vaše aktivnosti ili prikupljanje podataka s vašeg uređaja”, kaže Drapkin. “Ali to u potpunosti ovisi o vrsti zlonamjernog softvera u pitanju i o tome koliko je moćan. Postoji čitav niz suvremenih cyber prijetnji s kojima se potrošači suočavaju, a koje su previše sofisticirane da bi se spriječile jednostavnim isključivanjem telefona na nekoliko minuta svake večeri.”

Zašto isključiti mobitel?

Pa zašto ostaviti mobitel isključen pet minuta? Zašto ga jednostavno ne pokrenuti ponovno? Zato što ponovno pokretanje nije isto što i “hladno pokretanje”. Zašto? Ne znaju ni stručnjaci, iako ti isti stručnjaci mogu mjeriti razlike između ta dva postupka.

Važan dio je, dakle, samo ponovno pokretanje, kako god to učinili. Ako ništa drugo, osigurat će nesmetan rad vaših uređaja. S prijenosnim računalom može biti teško ponovno ga pokrenuti. Morate spremiti otvorene dokumente i možda ćete morati ponovno otvoriti aplikacije ili promijeniti raspored prozora nakon što završite. No s iPhoneom, iPadom ili nekim mobilnim Android uređajem trebali biste se odmah vratiti tamo gdje ste stali. Možda je nekim aplikacijama potrebno malo više vremena da se pokrenu, ali ništa strašno.

Naravno, najbolja situacija je da se uopće ne zarazite zlonamjernim softverom. Kao što je spomenuto, mala je vjerojatnost da će eksploatacija nultog dana biti potrošena na nepoznatu metu, ali postoji mnogo drugih načina da postanete žrtva. Zaštititi se jednostavno je i jasno, ali morate biti nemilosrdni prema sebi kada se pridržavate pravila.

“Važno je da potrošači paze da ne otvaraju neželjenu e-poštu, da nikada ne preuzimaju nepoznate privitke, da ne klikaju potencijalno zlonamjerne poveznice u e-pošti, porukama na društvenim mrežama ili SMS porukama te da paze na aplikacije koje instaliraju na svoje uređaje”, rekao je ProPrivacy stručnjak za sigurnost i privatnost Oliver Leigh.

Dakle, trebate li isključiti telefon na pet minuta svaki dan dok “perete zube”, kako predlaže australski premijer? Zašto ne? Još bolje, isključite ga i napravite kratku meditaciju ili samo zurite kroz prozor. Zajamčeno je da ćete se barem malo odmoriti od ekrana i konstantnog pritoka informacija.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...