Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Italija je kaznila tvrtku Clearview AI s 20 milijuna eura

Foto: Pixabay

Talijanska služba za zaštitu privatnosti priopćila je da će kazniti kontroverznu tvrtku za prepoznavanje lica Clearview AI zbog kršenja zakona EU. Istraga koju je proveo Garante, talijansko tijelo za zaštitu podataka, pokazala je da baza podataka tvrtke od 10 milijardi slika lica uključuje slike Talijana i stanovnika Italije. Tvrtka sa sjedištem u New Yorku kažnjena je s 20 milijuna eura, a uz to, obvezna je izbrisati sve biometrijske podatke talijanskih državljana koje posjeduje.

Ovo nije prvi put da se tehnološka tvrtka Clearview AI suočava s pravnim posljedicama. Britanska uprava za zaštitu podataka prošle je godine kaznila tvrtku sa 17 milijuna funti nakon što je utvrdila da njene prakse, koje uključuju prikupljanje selfija ljudi bez njihovog pristanka sa sigurnosnih kamera ili snimaka, krše nacionalne zakone o zaštiti podataka. Tvrtka je također zabranjena u Švedskoj, Francuskoj i Australiji, piše Engadget.

Nagomilane kazne bit će značajan udarac za ovu pet godina staru tvrtku, odnosno potpuno će izbrisati 30 milijuna dolara koje je tvrtka prikupila u svojoj posljednjoj rundi financiranja. Ipak, čini se da Clearview AI tek započinje svoj put. Tvrtka želi patentirati svoju biometrijsku bazu podataka, koja skenira lica preko javnih internetskih podataka, a koristile su je agencije za provođenje zakona diljem svijeta, uključujući policijske službe u SAD-u i brojne savezne agencije.

Brojni demokrati pozvali su savezne agencije da odustanu od ugovora s tvrtkom, tvrdeći da je alat ozbiljna prijetnja privatnosti građana. U pismu Ministarstvu domovinske sigurnosti, senatori Ed i Jeff Merkley te predstavnici Pramila Jayapal i Ayanna Pressley pozvali su regulatore da prestanu s korištenjem ovog alata.

“Clearview AI navodno skuplja milijarde fotografija s društvenih mreža bez dopuštenja ili obavijesti. Takva baza osobnih podataka može iz temelja uništiti očekivanja građana da se mogu slobodno kretati, a da pritom ne budu identificirani”, napisali su autori u pismu.

Unatoč gubitku gomile podataka iz raznih zemalja, Clearview AI ima plan za brzo širenje ove godine. Prema izvještaju Washington Post-a, iz tvrtke su najavili da rade na tome da u sljedećih godinu dana prikupe 100 milijardi fotografija lica u bazi podataka. Osim toga, najavljeno je da će osigurati dodatnih 50 milijuna dolara od investitora kako bi kreirali još više alata.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) odredila je kaznu od 60 milijuna eura tvrtki Microsoft zbog reklamnih kolačića unutar Bing pretraživača. U obrazloženju se...

Tech

LG Electronics (LG) uživo se vraća na CES®, najveći svjetski godišnji sajam potrošačke elektronike gdje će u siječnju u Las Vegasu predstaviti svoj izložbeni...

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Tech

Tvrtka Virgin Galactic objavila je da se njihova usluga komercijalnog svemirskog turizma još jednom odgađa i to za drugo tromjesečje 2023. godine. Kao obrazloženje...