Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Izdan nalog za pretres Twitter računa Donalda Trumpa

Izdan nalog za pretres Twitter računa Donalda Trumpa
Unsplash

Specijalni američki tužitelj koji istražuje Donalda Trumpa dobio je u siječnju tajni nalog za pretres podataka bivšeg predsjednika na Twitteru.

Jack Smith je zatražio “podatke i evidenciju” u vezi s računom gospodina Trumpa koji je možda uključivao neobjavljene postove, saznajemo prema portalu BBC.

Nakon što se u početku opirao nalogu, Twitter ga je na kraju poslušao, ali je za tri dana propustio rok koji je odredio sud.

Odgoda je dovela do toga da je tvrtka dobila kaznu od 350.000 dolara (275.000 funti) zbog nepoštivanja suda.

Postojanje naloga za pretres i pravna borba oko njega otkriveni su u sudskim dokumentima nezapečaćenim u srijedu.

Prema nezapečaćenoj presudi, koja još uvijek uključuje neke redakcije, Twitterovi odvjetnici nisu se bunili na sam nalog, ali su osporili nalog o tajnosti koji ga je držao tajnim.

Tvrtka, sada poznata kao X u vlasništvu Elona Muska, tvrdila je da bi joj trebalo dopustiti obavještavanje kupaca čiji su računi predmet naloga za pretragu.

X je predao podatke u veljači, ali se žalio na kaznu. Njegov je slučaj prošlog mjeseca odbacio američki prizivni sud.

U dokumentima ima malo naznaka o tome što je točno g. Smith tražio, a sudski podnesak napominje samo da je nalog naložio tvrtki “da proizvede podatke i zapise” koji se odnose na račun g. Trumpa.

Panel američkog Kongresa koji je istraživao nemire na Kapitolu 6. siječnja 2021. otkrio je da je gospodin Trump sastavio – ali nikada nije poslao – tweet pozivajući svoje pristaše da dođu u Washington.

Rečeno je: “Održat ću veliki govor u 10 sati 6. siječnja u Ellipse (južno od Bijele kuće). Molimo dođite ranije, očekuju se velike gužve. Nakon toga marširajte do Capitola. Prestanite krasti!”

Račun @realdonaldtrump, koji ima 86,5 milijuna pratitelja, suspendiran je nakon pobune.

Ponovno je postavljen u studenom 2022. godine, nakon što je gospodin Musk proveo anketu u kojoj je pitao korisnike treba li bivšem predsjedniku dopustiti povratak na platformu.

Gospodin Trump nije objavljivao postove na X otkako je vraćen na dužnost, već radije koristi svoju vlastitu Truth Social mrežu.

Stručnjaci su primijetili da njegovi poslovni ugovori s Truth Socialom znače da bi potencijalno mogao izgubiti milijune ako nastavi objavljivati na X-u.

Gospodin Trump je odgovorio na vijest o nalogu za pretres na Truth Socialu, napisavši da je to “veliki ‘udar' na moja građanska prava… Ovo su MRAČNI DANI U AMERICI!”

Optužen je u dvije istrage koje je vodio gospodin Smith, jedna koja se odnosi na događaje nakon izbora 2020., a druga koja se odnosi na rukovanje povjerljivim dokumentima.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...