Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Japanska željeznička tvrtka koristi divovskog humanoidnog robota za popravak vodova

Foto: JR West/ Twitter

West Japan Rail Company, također poznata kao JR West, predstavila je svog divovskog robota koji bi trebao obavljati poslove koji se smatraju rizičnim za ljude.

Iako smo se do sada imali priliku upoznati s različitim vrstama robota koje bi trebali koristiti u budućnosti, uključujući i one humanoidne s iznimno realističnim izrazima lica, divovski humanoidni robot nešto je što još nismo vidjeli.

Kako funkcionira japanski robot?

Robot ima torzo nalik čovjeku i par ruku za obavljanje niza zadataka. Jedan od zadataka za koje bi trebao biti namijenjen je čišćenje električnih vodova posebno dizajniranom četkom. Osim toga, robot će moći obavljati i zadatke održavanja koristeći svoje “ruke” koje nalikuju na stezaljke, a koje su kompatibilne s nizom drugih alata, prenosi Interesting Engineering.

Na vrhu torza robota nalazi se par digitalnih kamera koje omogućuju ljudskom operateru lakšu i jednostavniju koordinaciju putem VR naočala. Koristeći “motion-tracking”, operator kontrolira kretanje kamera na robotu, dok mu par ručki pomaže kontrolirati ruke i šake robota. Ako vanjska sila djeluje na ruke robota, ona se prebacuje natrag na kontrole pilota, koji tada može poduzeti potrebne radnje. Također, treba napomenuti da robot ima hidrauličnu dizalicu koja podiže torzo, što mu omogućuje podizanje teških tereta.

Iako je prilično funkcionalan, robot je još uvijek prototip, a razvile su ga tvrtke Nippon Signal i Human Machinery Company. Očekuje se da će prvi ovakav robot dobiti realnu primjenu tijekom 2024. godine.

Primjena ovakvog tipa robota trebala bi pomoći kod visokorizičnih poslova koji predstavljaju opasnost za ljude.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Biste li i vi pristali na seks s robotom?

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli