Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Jeste li čuli za najcrnje koke na svijetu? A za zmajske kokoši?

Iako u svijetu postoji cijeli niz pasmina domaće kokoši, od kojih je jedna i naša koka Hrvatica, neke pasmine najpopularnije peradi na svijetu svakako bismo mogli svrstati u kategoriju ‘čudnovato', ako ne i u kategoriju ‘bizarno'.

Jedna od takvih je zasigurno i pasmina Ayam Cemani, porijeklom iz Indonezije, koju karakterizira intenzivna crna boja, kako perja, tako i kljuna, mesa, unutarnjih organa, pa čak i krvi, koja je gotovo pa crna. Izvorno potječu s otoka Jave, a i ime im odgovara izgledu, budući Ayam u prijevodu znači ‘pile', dok Cemani znači ‘potpuno crno'. I dok su dotične koke potpuno crne boje, njihova jaja su oker boje, izuzev ljuske, koja je također crne boje.

Neuobičajenu crnu boju kod ovih koka uzrokuje genetska mutacija koja za posljedicu ima tzv. fibromelanozu, odnosno hiperprodukciju crnog pigmenta u organizmu. No, iako su crne, to ne znači kako su neukusne. Štoviše, Ayam Cemani spada među najskuplje koke na svijetu, gdje odrasla jedinka u prosjeku košta 2.500 USD.

AYAM CEMANI KOKOŠI (CREDIT: Greenfire Farms)

Budući se teško gnijezde, u prošlosti su često križane s običnom kokoši pa je tako nastala i podvrsta Ayam Kampong, poznata i kao crna seoska kokoš. Stoga su čistokrvne Ayam kokoši iznimno cijenjene, a o njihovom ugledu u Aziji govori i podatak kako se koriste i u religijske svrhe, primjerice kao žrtva za zdravlje novorođenčeta.

Međutim, valja naglasiti kako Ayam Cemani nisu jedina pasmina koka koje imaju fibromelanozu, budući istovjetan poremećaj imaju i švedske crne kokoši, za koje se vjeruje kako potječu od Ayam pasmine.

No, ukoliko ste pomislili da prethodno spomenute kokice najčudnija domaća perad koju ste ikada vidjeli, prevarili ste se. Naime, rekord u čudnovatosti zasigurno drže vijetnamske Dong Tao kokoši, poznate još i kao zmajske kokoši.

Karakteriziraju ih ogromne noge, velike kao prosječna ljudska podlaktica, pa na osobu koja ih prvi put gleda ostavljaju dojama koke mutanta, oboljele od nekakvog čudnog tipa tumora. I dok žene obično imaju bijelo perje, mužjaci se mogu pohvaliti šarenim perjem, ali i poprilično čudnovatom krestom. Odrasli primjerci obično teže od 3 do 6 kilograma.

https://www.youtube.com/watch?v=1MHUstxXr4Q

ZMAJSKE KOKE (CREDIT: LOVE LOVE TV)

No, iako zmajske kokoši izgledaju pomalo morbidno, njihovo meso je iznimno cijenjeno i obično se poslužuje u luksuznim restoranima, gdje najkvalitetniji primjerci dosežu cijenu od 1.800 GBP. Spomenimo još kako su dotične koke u prošlosti također korištene u ritualne svrhe, a posluživane su i na vijetnamskom kraljevskom dvoru.

Nose relativno mali broj jaja, a teško se i gnijezde, jer im je zbog velikih nogu naporno ležati na jajima. Konačno, jako su osjetljive i na promjene temperature, pa sve navedeno usložnjava i poskupljuje njihov uzgoj.

Izvor: Oddity Central

1 komentar

Možda će vas zanimati