Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Jesu li nanoroboti budućnost moderne medicine?

Razvoj nanorobotike je u punom zamahu, a o primjeni u medicini, uz mnoge druge potencijalne primjene, govori se već godinama. Već smo govorili o robotskim ribama za isporuku kemoterapije i za rješavanje određenih ekoloških problema, a sada su se pojavili nano roboti koji podsjećaju na rakove i mogli bi značiti ozbiljan iskorak u tehnologiji nanorobota.

O kakvim robotima je riječ?

Istraživači sa Sveučilišta Northwestern rade na razvoju robota veličine manje od jednog milimetra. Novitet kod ovih robota u odnosu na druge takve robote je što imaju sposobnost “hodanja” bez složenih hidrauličnih sustava. Izrada takvo malih hidrauličnih sustava bila bi nemoguća s trenutno dostupnom tehnologijom, piše Ubergizmo.

Ovaj robotski rak ima osam nogu i dvije ruke, a može se kretati bočno zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je izrađen. Koncept ove tehnologije kretanja temelji se na sposobnosti materijala da pamti svoj originalni oblik.

Kada se noge ovog robota zagriju putem lasera, mijenja im se oblik i robot se pokreće. Konačno, kada se materijal ohladi, noge se vraćaju u izvorni položaj. Ponavljanjem ovog procesa zagrijavanja i hlađenja materijala omogućuje se kretanje odnosno “šetnja”.

Laserom se učinkovito kontrolira kretanje robota, a ovisno o materijalu od kojeg su ovi roboti izrađeni i jačini lasera, neki od njih mogu i skakati.

Primarni cilj upotrebe nanorobota je u okruženjima poput ljudskog tijela s ciljem obavljanja kirurških zadataka na potpuno neinvazivan način. To bi moglo značiti veliki napredak u operiranju malignih oboljenja ili rekonstrukciji kože.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tutoriali

WhatsApp koriste milijuni ljudi diljem svijeta, a ako ste jedan od njih, možda ste slučajno primijetili da vam se ovih dana nadogradila ta aplikacija...

Kripto

U godini koja je pred nama, mnogi bi se mogli odlučiti početi ulagati u kriptovalute. Aktivnost je to koja je poprilično nepredvidiva, ali u...

Kripto

Kupovina, prodaja i razmjena kriptovaluta sličan je postupak raznim drugim oblicima trgovanja na burzi, a potrebno je konstantno pratiti cijene i trendove kako bi...

Kripto

Iako često kažemo kako “kupujemo” kriptovalute, točniji izraz bio bi da mijenjamo našu postojeću valutu za neku od kriptovaluta. Kao što se obične valute...