Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Jesu li nanoroboti budućnost moderne medicine?

Razvoj nanorobotike je u punom zamahu, a o primjeni u medicini, uz mnoge druge potencijalne primjene, govori se već godinama. Već smo govorili o robotskim ribama za isporuku kemoterapije i za rješavanje određenih ekoloških problema, a sada su se pojavili nano roboti koji podsjećaju na rakove i mogli bi značiti ozbiljan iskorak u tehnologiji nanorobota.

O kakvim robotima je riječ?

Istraživači sa Sveučilišta Northwestern rade na razvoju robota veličine manje od jednog milimetra. Novitet kod ovih robota u odnosu na druge takve robote je što imaju sposobnost “hodanja” bez složenih hidrauličnih sustava. Izrada takvo malih hidrauličnih sustava bila bi nemoguća s trenutno dostupnom tehnologijom, piše Ubergizmo.

Ovaj robotski rak ima osam nogu i dvije ruke, a može se kretati bočno zahvaljujući posebnim materijalima od kojih je izrađen. Koncept ove tehnologije kretanja temelji se na sposobnosti materijala da pamti svoj originalni oblik.

Kada se noge ovog robota zagriju putem lasera, mijenja im se oblik i robot se pokreće. Konačno, kada se materijal ohladi, noge se vraćaju u izvorni položaj. Ponavljanjem ovog procesa zagrijavanja i hlađenja materijala omogućuje se kretanje odnosno “šetnja”.

Laserom se učinkovito kontrolira kretanje robota, a ovisno o materijalu od kojeg su ovi roboti izrađeni i jačini lasera, neki od njih mogu i skakati.

Primarni cilj upotrebe nanorobota je u okruženjima poput ljudskog tijela s ciljem obavljanja kirurških zadataka na potpuno neinvazivan način. To bi moglo značiti veliki napredak u operiranju malignih oboljenja ili rekonstrukciji kože.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Svake godine ponovno se suočavamo s nezapamćenim vrućinama. Ili ih stvarno ne uspijevamo zapamtiti, ili su vrućine svake godine sve veće, tolike da ih...

Tehnologija

30% Amerikanaca je odgovorilo potvrdno

Promo i akcije

Iskoristite priliku i kupite najnoviji model laserskog stroja za graviranje LONGER RAY5 10W. U nastavku ćemo predstaviti lasersku graverku, i dati neke zanimljive i...

Tehnologija

Pažljivo korištenje i održavanje laptopa u pravilu rezultira njegovim višegodišnjim služenjem svrsi. Kako bi se to i dogodilo, evo što trebate izbjegavati: Pregrijavanje Visoke...