Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Robotska riba mogla bi pomoći u rješavanju jednog ekološkog problema

Foto: Giovanni Polverino

Robotske ribe mogle bi pomoći u rješavanju ekološkog problema tako što bi zastrašivale invazivnu vrstu riba što bi u konačnici onemogućilo i odgodilo razmnožavanje.

Istočna komarčeva riba (Gambusia holbrooki) invazivna je vrsta koja je uvedena u mnoge dijelove svijeta, kako bi jela ličinke komaraca i tako držala pod kontrolom komarce koji prenose zarazne bolesti. Međutim, to je dovelo i do negativnih i neželjenih posljedica na lokalnu faunu, jer se ispostavilo da žvaču repove domaćih slatkovodnih riba i punoglavaca, a zatim ih ostavljaju da uginu.

Kako smanjenje broja riba te vrste bez nanošenja štete drugim divljim životinjama nije nimalo jednostavno, tim sa Sveučilišta Zapadne Australije, pod vodstvom Giovannia Polverina, kreirao je robotsku ribu koja oponaša pastrvskog grgeča (Micropterus salmoides), koji je prirodni neprijatelj komarčevoj ribi.

Robotska riba izgleda kao pravi grabežljivac, a čak i oponaša plivanje pastrvskog grgeča, piše New Scientist.

Polverinov tim proveo je niz eksperimenata u akvarijima, zastrašujući komarčevu ribu. Cilj eksperimenata je bio demonstrirati kako robotska riba zastrašuje i lovi komarčevu ribu te kakav to utjecaj ima. Rezultati su pokazali da je nakon nekog vremena komarčeva riba izgubila na težini, počela mijenjati oblik tijela te joj je plodnost značajno opala, što bi utjecalo na brojnost te vrste. Mužjaci su počeli razvijati jače repove, kako bi izbjegli predatore, a ženke su počele lakše lijegati jaja.

“Komarčeva riba je ozbiljna prijetnja mnogim vodenim životinjama, a umjesto da ih ubijamo jednu po jednu, naš tim predstavlja strategiju koja omogućuje kontroliranje populacije.”; objasnio je Polverino.

Ipak, robotska riba još ne može djelovati u divljini i potrebno je još mnogo rada i eksperimenata da bi se to dogodilo. Međutim, ovakav pristup predstavlja obećavajući polaznu točku za buduća istraživanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje