Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Kako AI pomaže u potrazi za izvanzemaljskim životom?

U našoj galaksiji postoji između 10 i 50 milijardi potencijalno nastanjivih svjetova, kaže Bill Diamond. To mu prilično otežava posao. Gospodin Diamond je izvršni direktor američke istraživačke organizacije Seti Institute. Slova “Seti” su akronim za Search for Extraterrestrial Intelligence (Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom).

“Seti, kao pothvat, traži znanost i tehnologiju izvan Sunčevog sustava kao dokaz života i inteligencije, a to je uglavnom igla u plastu sijena”, kaže.

“Tražimo nešto što je vjerojatno izuzetno rijetko, i što bi moglo biti vrlo teško pronaći i izdvojiti iz pozadinskih fenomena koje promatrate u isto vrijeme.”

Ali novi alati pomažu u potrazi. Sposobnost umjetne inteligencije (AI) da rukuje ogromnim skupovima podataka – i da uoči anomalije – transformira lov na vanzemaljsku inteligenciju.

Jedan takav projekt uključuje partnerstvo Seti instituta i američkog Nacionalnog radioastronomskog opservatorija u Novom Meksiku. Ova federalna ustanova koristi radio frekvencije za proučavanje nebeskih tijela, poput planeta, zvijezda i asteroida.

Seti gradi paralelni softverski sustav pokretan umjetnom inteligencijom za središnji objekt zvjezdarnice, Very Large Array. Izgrađen između 1973. i 1981., VLA se sastoji od 28 velikih antenskih antena promjera 25 metara raspoređenih po pustinjskoj ravnici. Zamislite satelitske antene koje nalazite na domovima ljudi, samo u golemim razmjerima.

Kada bude operativan, AI će moći obraditi svaki bit snimljenih podataka – dva terabajta (TB) svake sekunde. Da to stavimo u kontekst, moderna prijenosna računala sada obično imaju oko 1 TB ukupne memorije.

G. Diamond kaže da se povećana upotreba umjetne inteligencije već pokazala “nezamjenjivom” dok njegov institut nastavlja loviti na vanzemaljski život.

Ističe da AI omogućuje traženje novih vrsta radio signala iz izvanzemaljskih izvora. Objašnjava da je tradicionalno Seti tražio uskopojasne signale slične onima koje koriste ljudska bića.

“Ali uvijek je postojalo pitanje ‘što ako postoji izvanzemaljska napredna tehnologija koja koristi širokopojasni [radio]?'. I ako je to slučaj, naše tradicionalne metode ne bi funkcionirale, izgledalo bi kao hrpa šuma na ekranu.”

Međutim, Diamond kaže da sposobnost umjetne inteligencije da rukuje ogromnim količinama podataka znači da je moguće snimiti milijune “snimki” ove snježne audio slike tijekom vremena i početi tražiti uzorke.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...