Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Kako blokirati dosadne obavijesti o kolačićima koje vas prate od jedne web stranice do druge?

kolačići

Obavijesti poput “Mi koristimo kolačiće” koje iskaču po cijelom internetu imaju važnu svrhu. Ali klikanje kroz njih svaki put kada otvorite web stranicu (često ne po prvi put) više je nego iritantno. Evo što trebate znati o tome zašto su tu – i kako ih izbjeći.

Što su kolačići?

Kolačići su u osnovi komadići podataka koji se pohranjuju na vaše računalo kada posjetite web stranicu i kojima se pristupa kad god ponovno posjetite istu stranicu. Neki rade jednostavne stvari poput spremanja vjerodajnica za prijavu tako da se ne morate prijavljivati svaki put kad se vratite. Drugi prate vašu aktivnost kako bi stranica mogla pružiti personalizirano iskustvo, možda predlažući srodne proizvode ili tekstove onima koje ste prije pogledali. Određene web stranice također dopuštaju da se vaši podaci koriste drugdje na mreži – na primjer, tako da vam treće strane mogu posluživati oglase na temelju vaših prošlih kupnji ili povijesti pregledavanja.

Izjave o odricanju od odgovornosti za kolačiće osiguravaju da tvrtke budu transparentne o tome koje podatke prikupljaju od vas i kako ih koriste. Također vam omogućuju da ažurirate svoje postavke kako biste imali određenu kontrolu nad podacima koje dijelite.

Kako izbjeći neprestano klikanje na odobravanje kolačića

Morati ažurirati svoje preferencije za svaku web stranicu – ili čak samo kliknuti “prihvati kolačiće” više puta dnevno – može postati prilično zamorno. Srećom, postoje načini da se obavijesti s kolačićima uopće ne pojave.

Jedna od posebno korisnih metoda je besplatno proširenje za preglednike pod nazivom I don’t care about cookies. Kako piše na stranici aplikacije: “U većini slučajeva [ovo proširenje] samo blokira ili skriva skočne prozore povezane s kolačićima. Kada je potrebno za pravilan rad web stranice, automatski će prihvatiti politiku kolačića umjesto vas (ponekad će prihvatiti sve, a ponekad samo potrebne kategorije kolačića, ovisno o tome što je lakše učiniti). Ne briše kolačiće.”

Trenutno je proširenje I don’t care about cookies kompatibilno s preglednicima Google Chrome, Firefox, Opera, Edge i Pale Moon; a korisnici Safarija i drugih preglednika mogu instalirati popis filtara u svoje omiljeno proširenje za blokiranje oglasa. Dodajte u Adblock Plus ili preuzmite popis. Imajte na umu da popis filtera nije tako učinkovit kao proširenje preglednika, ali će sakriti većinu upozorenja o kolačićima.

Još jedna dobra stvar u vezi s ovim proširenjem je to što tvrdi da ne prikuplja podatke o korisnicima i ima mnoštvo solidnih recenzija koje vam pomažu da se odlučite za instaliranje.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Francuska agencija za zaštitu podataka (CNIL) odredila je kaznu od 60 milijuna eura tvrtki Microsoft zbog reklamnih kolačića unutar Bing pretraživača. U obrazloženju se...

Internet

Francusko regulatorno tijelo CNIL kaznilo je Google sa 150 milijuna eura i Facebook (Meta) sa 60 milijuna eura zbog kršenja pravila EU o privatnosti....

Internet

Europska komisija svojom je regulacijom prisilila webmastere da u svoje stranice ugrade obavijesti o kolačićima. Da, radi se o onim napornim skočnim prozorčićima, koji se...