Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kako GPS praćenje može poboljšati last-mile dostavu

Dostava
Foto: Shutterstock

Procvat usluga e-trgovine tijekom pandemije Covida-19 promijenio je cjelokupnu dinamiku opskrbnog lanca te povećao fokus na last-mile dostavu. Točnije, last-mile dostava sada je postala kritična faza procesa isporuke koja može potaknuti ili otežati vaše poslovanje. Iako tvrtke pokušavaju osigurati učinkovitu last-mile dostavu, često se moraju poboljšati u smislu sve većih očekivanja kupaca.

Što je last-mile dostava?

Last-mile dostava je posljednji korak procesa isporuke u kojem se proizvod kreće od skladišta do krajnjeg korisnika. Iako se može činiti jednostavnim, mnoge stvari mogu poći po zlu između poslanih narudžbi i njihove isporuke. Kupci ocjenjuju kvalitetu vaših usluga samo tijekom ove faze. Primjerice, ako proizvod nije isporučen na vrijeme, kupci će razmisliti hoće li opet naručiti od vas ili će možda odabrati nekog od vaših konkurenata za buduće narudžbe.

Štoviše, isporuka ne bi trebala biti samo pravovremena, već se treba odvijati bez problema i smetnji. Naposljetku, to pomaže u stvaranju pozitivnog imidža robne marke vaše tvrtke i dugotrajnog odnosa s kupcima.

No, kako bi se osigurala glatka last-mile dostava i smanjili veliki troškovi povezani s njom, tvrtke mogu implementirati rješenje u vidu GPS praćenja. To je vrhunski sustav koji pruža veću vidljivost, smanjuje odstupanja i poboljšava cjelokupni proces isporuke kako bi se osigurala učinkovita last-mile dostava.

Praćenje u stvarnom vremenu

GPS praćenje pomaže vam da pratite svoja vozila i pošiljke u stvarnom vremenu. Umjesto da svaki dan upućujete stotine poziva različitim stranama, sada možete pratiti kretanje svakog dostavnog vozila i tereta putem centralizirane nadzorne ploče. To pomaže osigurati da isporuka teče prema planu.

Isto tako, sustav obavještava upravitelje ako se pojavi bilo kakav problem kako bi ga mogli riješiti što je prije moguće i izbjeći odgođene isporuke. Dodatno, sustav obavještava kupce o svakoj fazi ciklusa narudžbe, bez obzira je li artikl otpremljen, stavljen na isporuku ili kasni. Osiguravanje transparentnosti i informiranje kupaca o statusu njihove narudžbe poboljšava zadovoljstvo i zadržava kupce.

Postavite optimalne rute

Foto: Shutterstock

Jedan od načina da se osigura učinkovita last-mile dostava je optimalno planiranje ruta. Međutim, mnogi administratori voznog parka koriste tradicionalni papirnati pristup za postavljanje ruta koje ne samo da oduzimaju puno vremena, već mogu biti i pogrešne, što utječe na raspored isporuke.

Rješenje za GPS praćenje automatizira cijeli ovaj proces i pomaže s optimiziranim rutama, osiguravajući brže last-mile dostave. Praćenje uzima u obzir promet, blokade na cestama ili bilo koje druge prepreke koje mogu usporiti isporuku i postavlja rute kako bi se vozaču skratilo vrijeme provedeno na putu. GPS tracker također predlaže alternativne rute u stvarnom vremenu tijekom neočekivanih situacija.

Vozači mogu stići na odredište što je ranije moguće, štedeći pritom vrijeme i isporučujući paket kupcima na vrijeme. S bržim i kraćim rutama možete smanjiti rad motora u praznom hodu i uštedjeti na troškovima goriva.

Digitalni dokaz isporuke

Prikupljanje digitalnog dokaza o isporuci jedan je od načina da se osigura kako je isporuka uredno izvršena. GPS sustav za praćenje pomaže u pružanju dokaza o isporuci uz fotografije, potpise i vremenske oznake. Također šalje automatizirane obavijesti o statusu isporuke kupcima, kao i voditeljima dostave.

To pomaže kod točnog i bržeg bilježenja podataka kako bi se potaknulo donošenje odluka na temelju podataka, a menadžeri mogu djelovati brže bez gubljenja vremena. Uz mogućnost praćenja last-mile dostave, tvrtke mogu umanjiti neke nedostatke i povećati zadovoljstvo kupaca.

Napredni izvještaji

Mnoge dostavne tvrtke još uvijek koriste ručno bilježenje i izvještavanje o isporukama, oslanjajući se uvelike na papir. No, kada je u pitanju analiza podataka i unakrsna provjera činjenica, menadžeri mogu potrošiti cijeli dan na to, a rezultat može biti pogrešan. Rješenje za praćenje radi na centraliziranom sustavu koji bilježi i pohranjuje podatke oko isporuka u oblak. Osim toga, nudi detaljna i intuitivna izvješća o vozilima, vozačima, isporukama itd., kako biste razumjeli koja područja trebaju poboljšanja i u skladu s tim napravili promjene u strategiji.

Takve mogućnosti izvještavanja mogu pomoći tvrtkama da smanje operativnu neučinkovitost i poboljšaju usluge last-mile dostave. Također im mogu pomoći da smanje troškove gdje god je to potrebno i povećaju profitabilnost.

Nadgledanje vozača

Kao dio naprednog izvještavanja, GPS uređaji za praćenje pružaju uvid u ponašanje vozača u stvarnom vremenu u vožnji. Obavještavaju upravitelje o prebrzoj vožnji, oštrom kočenju, skretanju itd. Uz praćenje lokacije vozila u stvarnom vremenu, tim administratora može nadzirati vozače i prijaviti nesmotreno ponašanje u vožnji.

Ovo poboljšava komunikaciju između terenskih i pozadinskih timova, a oba tima imaju pristup ažuriranjima u stvarnom vremenu. GPS uređaji za praćenje pomažu u poboljšanju ponašanja u vožnji, smanjuju trošenje vozila, smanjuju troškove goriva i povećavaju operativnu učinkovitost i dugovječnost vozila.

Zaključak

Kako se zahtjevi i očekivanja potrošača razvijaju, last-mile dostava postaje sve važnija. Vrhunska GPS rješenja za praćenje mogu pomoći tvrtkama da pruže učinkovitu last-mile dostavu i pojednostave dnevne operacije. To ne samo da pomaže u povećanju zadovoljstva kupaca, već također smanjuje operativne troškove i povećava ugled marke na tržištu.

(Sponzorirani članak)

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Promo i akcije

U svijetu mobilnog igranja, igre temeljene na geolokaciji i proširenoj stvarnosti (AR) preuzimaju scenu, omogućujući igračima istraživanje virtualnih svjetova povezanih s njihovim stvarnim okruženjem....

Aplikacije i softver

Postoji izrazito mnogo razloga zašto biste željeli lažirati GPS lokaciju na svom iPhoneu, no istina je da mnoga rješenja nisu ni brza ni učinkovita....

Tech

Uz pomoć svog pametnog sata oteta žena uspjela je kontaktirati svoju kćer.

Igre i gaming

Igre koje su pravljene u AR (augmentativna realnost) tehnologiji bile su na svom vrhuncu prije pojave pandemije koronavirusa. Kada je izlazak vam postao problematičan...

Tech

Tvrtka Amazon planira do 2022. godine imati 10.000 vozila na ulicama.