Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako izraditi vlastito računalo koje će odgovarati svim vašim zahtjevima

S obzirom na to da računalna tehnologija iznimno brzo napreduje, vrlo je važno ažurno pratiti nova poboljšanja i trendove. Izrada vlastitog računala najbolji je način da dobijete idealno računalo koje će savršeno odgovoriti na svaki vaš zahtjev. Svakako vam savjetujemo da prvo istražite je li izgradnja računala prava stvar za vas, ili bi vam više odgovarala kupnja gotovog proizvoda.

Ukoliko se odlučite na izgradnju računala, prva stvar koju trebate učiniti je istraživanje. Bez obzira koliko mislite da znate, svakodnevno se objavljuju novi hardverski modeli s novim značajkama. Zato će vam ovi savjeti za izradu računala dobro doći.

Dijelove potrebne za izradu računala možete pronaći u trgovinama tehnike poput Elipsa, Linksa, Centra tehnike i sl. Neke tehnološke preparate je često moguće i osvojiti u nagradnim igrama, primjerice preko Kaufland kataloga, gdje je trenutno moguće osvojiti mobilni telefon, iPad, mikser, električnu četkicu za zube, aparat za kavu, itd. S obzirom da vas ne košta ništa, pametno je biti u toku s nagradnim igrama jer uz malo sreće možete osvojiti upravo ono što će vam dobro doći.

Nakon što ste obavili istraživanje, vrijeme je da počnete graditi konfiguraciju vašeg računala. Prije svega, morate odlučiti što će biti glavna upotreba vašeg računala. Ukoliko želite izraditi stroj za igre, morat ćete potrošiti najveći dio svog budžeta na dobru grafičku karticu, a ako namjeravate svoje računalo učiniti virtualizacijskim hostom ili poslužiteljem, kupite što više memorije.

Najvažniji dijelovi vaše konfiguracije su matična ploča, procesor, radna memorija, grafička kartica i tvrdi disk.

Bez obzira koliko je vaš budžet velik, matična ploča ne bi trebala biti preplaćena. Postoji mnogo skupih matičnih ploča s mnogim značajkama koje vam vjerojatno uopće neće trebati. Matična ploča s USB 3.0 priključcima, SATA III priključcima, PCI Express utorima i Ethernetom bit će savršena. Danas je i ugrađeni Wi-Fi sve popularniji.

Prilikom odlučivanja koji ćete CPU kupiti, morate imati na umu da on mora biti kompatibilan s matičnom pločom i obrnuto. CPU (centralna procesorska jedinica) je srce vašeg računala. CPU promatra i izvršava svaku operaciju vašeg računala, od najjednostavnijeg pritiska na tipku do najsloženijeg programa. Vaš izbor pri kupnji procesora svodit će se na dva najveća proizvođača procesora – Intel i AMD. Općenito, nema velike razlike koga god odaberete jer su glavne karakteristike procesora njegov radni takt i broj jezgri.

RAM memorija vašeg računala će odrediti koliko aplikacija može raditi u isto vrijeme, a u osnovi je odgovorna za brzinu vašeg računala. 4 GB je minimum za neke osnovne potrebe, a 8 GB je sasvim u redu, dok neki igrači koriste strojeve s dva ili čak tri puta više memorije.

Što se tiče eksternog memorijskog diska, prva stvar koju trebate odabrati je želite li tvrdi disk (HDD) ili Solid State Drive (SSD). Potonji je brži, ali skuplji i ima manje prostora. Kapacitet memorije se kreće od 512 GB do 2 TB, sve je na vama!

Izrada vlastitog računala pruža temeljne mogućnosti prilagodbe svakog dijela računala, stoga je optimalno rješenje za svih koji žele potpunu kontrolu nad svakim aspektom izrade. Iako se izgradnja konfiguracije računala te pronalazak svih odgovarajućih komponenti čini kao da nije najlakši zadatak te da zahtijeva dosta posla, zaista nije toliko teško koliko se čini. Najvažnije od svega, na koncu će vam se itekako isplatiti!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim...

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Pretjerano izlaganje plavom svjetlu i ostale čari modernog života

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli