Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Tko je Sam Altman, glavni čovjek iza tehnologije koja mijenja svijet?

Altman
Foto: Wikimedia Commons

O ChatGPT-u se mnogo govorilo posljednjih mjeseci, a njegovo je lansiranje izazvalo lavinu reakcija – brojne kompanije su požurile predstaviti konkurentske AI botove, a razni entuzijasti – od laika do novinara – zatrpali su chatbot pitanjima i dijelili svoje rezultate na webu. I dok svijet tehnologije stavlja ChatGPT u središte, njegov tvorac Sam Altman uglavnom je prošao ispod radara.

Prema nedavnim izvješćima koja profiliraju Altmana, on je vjernik “sudnjeg dana” koji je uvijek “spreman za preživljavanje” s golemim nizom zaliha za kraj svijeta. Kao što je Altman rekao za New Yorker 2016., volio je trkaće automobile (tada ih je imao pet uključujući dva McLarena i staru Teslu), letjeti unajmljenim zrakoplovima iznad Kalifornije i pripremati se za preživljavanje.

“Pokušavam ne razmišljati previše o tome. Ali imam oružje, zlato, kalijev jodid, antibiotike, baterije, vodu, plinske maske od izraelskih obrambenih snaga i veliki komad zemlje u Big Suru do kojeg mogu odletjeti”, navodno je izjavio.

Zanimljivo je da ChatGPT-ov savjet korisnicima kada ih se pita o pripremama za sudnji dan izgleda kao odjek mnogih Altmanovih planova – iako s manje detalja i specifičnosti.

Altman, koji je tijekom godina osnovao nekoliko tvrtki, trenutačno je izvršni direktor OpenAI-ja i predsjednik je uprave dviju kompanija za nuklearnu energiju – Helion i Oklo.

Pa, kako je izgledao njegov put uspjeha?

Od početaka programiranja do prvih milijuna

Sam Altman, danas 37-godišnjak, odrastao je u St. Louisu, Missouri, SAD. Naučio je kako programirati i rastavljati Macintosh računalo kada je imao 8 godina.

Altman je dvije godine studirao informatiku na Sveučilištu Stanford prije nego što su on i dvojica njegovih kolega prekinuli sa studijem kako bi radili puno radno vrijeme na svojoj mobilnoj aplikaciji, Loopt, koja je dijelila lokaciju korisnika s njihovim prijateljima.

Loopt je bio dio prve grupe od osam tvrtki u startup akceleratoru Y Combinator. Svaki startup dobio je 6000 dolara po osnivaču, a Loopt je bio u istoj skupini kao i Reddit.

Loopt je na kraju dosegao vrijednost od 175 milijuna dolara, ali nije izazvao dovoljno interesa, pa su ga osnivači 2012. godine prodali za 43 milijuna dolara.

Prodajna cijena od 43 milijuna dolara bila je blizu onoga koliko je prikupljeno od investitora. Tvrtku je kupila Green Dot, bankarska tvrtka poznata po prepaid karticama.

Jedan od suosnivača Loopta, Nick Sivo, i Altman bili su u vezi devet godina, ali su prekinuli nakon što su prodali tvrtku. Altman je još u srednjoj školi (išao je u privatnu školu) otkrio da je homoseksualac nakon što je kršćanska skupina bojkotirala skup u njegovoj školi na kojem se govorilo o seksualnosti.

Nije jasno kolika je Altmanova trenutna neto vrijednost.

Rizikom do uspjeha

Nakon Loopta, Altman je osnovao rizični fond Hydrazine Capital i prikupio 21 milijun dolara. To je uključivalo veliki dio od 5 milijuna dolara koje je dobio od Loopta i investiciju poduzetnika milijardera i investitora rizičnog kapitala Petera Thiela.

Altman je uložio 75% tog novca u tvrtke iz startup akceleratora Y Combinator i vodio Redditov krug prikupljanja sredstava serije B.

Rekao je za The New Yorker: “Želite ulagati u neuredne, pomalo slomljene tvrtke. Možete liječiti bradavice na vrhu, a zbog bradavica tvrtka će biti jako podcijenjena.”

Godine 2014., u dobi od 28 godina, osnivač Y Combinatora Paul Graham odabrao je Altmana da ga naslijedi na mjestu predsjednika startup akceleratora.

Ambiciozni predsjednik Y Combinatora

Dok je bio predsjednik YC-a, Altman je držao niz predavanja na Stanfordu pod nazivom “Kako pokrenuti startup”, u jesen 2014.

Nakon što je postao predsjednik YC-a, želio je pustiti više znanstvenih i inženjerskih startupa u svaku seriju, a odabrao je fisijski i fuzijski startup za YC jer je želio pokrenuti vlastitu tvrtku za nuklearnu energiju. Uložio je vlastiti novac u obje tvrtke i bio u njihovim upravnim odborima.

Mark Andreessen, suosnivač tvrtke rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, rekao je: “Pod Samom, razina YC-ovih ambicija porasla je 10 puta.”

Atmosfera u YC-u 2009. godine. Foto: Wikimedia Commons

Ljubitelj adrenalina i financijskih rizika

Altman je jednom rekao dvojici osnivača YC-a da voli trkaće automobile i imao ih je pet, uključujući dva McLarena i staru Teslu. Također je rekao da voli iznajmljivati avione i letjeti njima po cijeloj Kaliforniji.

Altman je osnivačima startupa Shypmate rekao da se “priprema za preživljavanje” i upozorio na “smrtonosni sintetski virus”, umjetnu inteligenciju koja napada ljude ili nuklearni rat.

“Pokušavam ne razmišljati o tome previše”, rekao je Altman osnivačima 2016. “Ali imam oružje, zlato, kalijev jodid, antibiotike, baterije, vodu, plinske maske iz Izraelskih obrambenih snaga i veliki komad zemlje u Big Suru do kojeg mogu letjeti.”

Altman ima brata Jacka, koji je također suosnivač i izvršni direktor Latticea, platforme za upravljanje zaposlenicima. Zajedno sa svojim bratom Maxom, Altmanovi su 2020. godine pokrenuli fond pod nazivom Apollo koji je fokusiran na financiranje tvrtki koje se bave “moonshotom”.

„Moonshot“ tvrtke su tehnološki startupi koji su financijski rizični, ali bi se potencijalno mogli isplatiti revolucionarnim razvojem.

Suradnja s Elonom Muskom: „Kako do profita? Nemamo pojma.“

Godine 2015. Altman je suosnivač OpenAI-a s Elonom Muskom, tadašnjim izvršnim direktorom Tesle i SpaceX-a. Njihov cilj za neprofitnu tvrtku za umjetnu inteligenciju bio je osigurati da umjetna inteligencija ne uništi ljude.

“Razgovarali smo o tome što je najbolje što možemo učiniti da osiguramo da budućnost bude dobra?”, rekao je Elon Musk 2015. za The New York Times: “Mogli bismo sjediti sa strane ili poticati regulatorni nadzor, ili bismo mogli sudjelovati s pravom strukturom s ljudima kojima je jako stalo do razvoja AI-ja na način koji je siguran i koristan za čovječanstvo.”

Neka od najistaknutijih imena Silicijske doline obećala su milijardu dolara OpenAI-ju zajedno s Altmanom i Muskom, uključujući Reida Hoffmana, suosnivača LinkedIna i Petera Thiela, njemačko-američkog milijardera poduzetnika.

Altman je odstupio s mjesta predsjednika YC-a u ožujku 2019. kako bi se usredotočio na OpenAI. U akceleratoru je ostao na mjestu predsjednika.

Na događaju StrictlyVC 2019., Altman je upitan kako OpenAI planira ostvariti profit, a on je rekao da je “iskren odgovor da nemamo pojma”.

Altman je rekao da OpenAI “nikada nije ostvario nikakav prihod” i da nema “trenutačnih planova za ostvarivanje prihoda”.

“Nemamo pojma kako bismo jednog dana mogli ostvariti prihod”, rekao je tada.

Altman je postao izvršni direktor OpenAI-ja u svibnju 2019. nakon što je iz neprofitne tvrtke postala korporacija s “ograničenom dobiti”.

“Želimo povećati našu sposobnost prikupljanja kapitala dok još uvijek služimo svojoj misiji, a nikakva postojeća pravna struktura za koju znamo ne postiže pravu ravnotežu”, stoji u izjavi bloga OpenAI. “Naše je rješenje stvoriti OpenAI LP kao hibrid profitne i neprofitne organizacije – koju nazivamo tvrtkom ‘ograničene dobiti’.”

Altman je odletio u Seattle kako bi se sastao s izvršnim direktorom Microsofta Satyom Nadellom, gdje mu je demonstrirao OpenAI-jeve modele umjetne inteligencije. Nakon toga, OpenAI je 2019. primio investiciju od Microsofta vrijednu milijardu dolara.

Sadašnji i bivši insajderi u OpenAI-u rekli su da se nakon što je Altman preuzeo mjesto izvršnog direktora i nakon ulaganja Microsofta, tvrtka počela više fokusirati na razvoj obrade prirodnog jezika.

Interes za kriptovalute

Dana 21. listopada 2021., Altman i njegovi suosnivači, Alex Blania i Max Novendstern, pokrenuli su globalni projekt kriptovalute pod nazivom Worldcoin, koji je želio svima u svijetu dati pristup kriptovaluti skeniranjem njihove šarenice.

Tvrtka je pokrenuta 2020., ali je prestala s radom u nekoliko zemalja 2022. zbog problema s logistikom. Tvrtka je nedavno objavila na Twitteru da je dosegla 1 milijun ljudi i uključila više od 150 000 novih korisnika kriptovalute.

DALL-E i ChatGPT

Dok je Altman bio CEO, OpenAI je javnosti objavio popularne generativne AI alate, uključujući DALL-E i ChatGPT.

I DALL-E i ChatGPT poznati su kao “generativni” AI, što znači da bot stvara svoje vlastito umjetničko djelo i tekst na temelju informacija koje su mu dostavljene.

Nakon što je ChatGPT objavljen 30. studenog, Altman je tweetao da je dosegao više od milijun korisnika u pet dana.

ChatGPT, Sam Altman
ChatGPT je u 5 dana pridobio više od milijun korisnika

ChatGPT je javno objavljen kako bi OpenAI mogao koristiti povratne informacije korisnika za poboljšanje bota. Nekoliko dana nakon lansiranja, Altman je tweetao da je “nevjerojatno ograničen, ali dovoljno dobar u nekim stvarima da stvori pogrešan dojam veličine”.

Altman je u prosincu tweetao da je ChatGPT “odličan” za “zabavnu kreativnu inspiraciju”, ali “nije tako dobra ideja” za traženje činjenica.

ChatGPT je nedavno počeo testirati plaćenu verziju ChatGPT-a pod nazivom “ChatGPT Professional” koja bi trebala omogućiti bolji pristup botu. Još u prosincu, Altman je tweetao da će OpenAI “u jednom trenutku to morati nekako unovčiti; računalni troškovi mame suze oči.”

Ovog mjeseca Microsoft je ponovno objavio da ulaže “više milijardi dolara” u OpenAI. Iako pojedinosti o investiciji nisu objavljene, vjeruje se da je Microsoftova investicija vrijedna 10 milijardi dolara. Sve do jučer nije se znalo (iako se nagađalo) da je plan bio inkorporirati ChatGPT u Bing tražilicu – od jučer je ovaj projekt otvoren za svakoga.

Microsoftova tražilica Bing ima revolucionarni dodatak – umjetnu inteligenciju Sama Altmana

Prije Microsoftove investicije, drugi investitori rizičnog kapitala htjeli su kupiti dionice od zaposlenika OpenAI-ja u ponudi koja je procijenila tvrtku na oko 29 milijardi dolara.

Altman je i dalje zainteresiran za nuklearnu fuziju

Prošle je godine Altman dao kompaniji Helion Energy 375 milijuna dolara.

“Helion je za mene više od investicije”, rekao je Altman za TechCrunch. “Osim OpenAI-a, to je još jedna stvar na kojoj provodim puno vremena. Jednostavno sam super uzbuđen što će se tamo dogoditi.”

Rekao je za TechCrunch da je “sretan što postoji fuzijska utrka” za izgradnju jeftinog fuzijskog energetskog sustava koji bi na kraju mogao opskrbljivati Zemlju.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...