Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kako kvalitetno odabrati hosting za vašu web stranicu ili digitalni projekt?

Server Kako kvalitetno odabrati hosting za vašu web stranicu ili digitalni projekt
(Photo: Pixabay.com)

Razvijate web stranicu ili digitalni projekt? Potreban vam je kvalitetan hosting za razvoj vlastitog digitalnog projekta ili web stranice? Zanima vas kako odabrati web hosting i na što sve pripaziti kod izbora odgovarajućeg hostinga?

Ako vam je potreban kvalitetan i pouzdan web hosting za vaš web projekt – svakako pogledajte top savjete u nastavku. Kvalitetan hosting osigurati će vam nesmetan i besprijekoran rad – te tako omogućiti rast i razvoj vašeg projekta.

Želite li izabrati kvalitetan hosting svakako trebate pripaziti na nekoliko važnih stvari kod izbora hostinga. Ako vas zanima na što sve pripaziti kod izbora hostinga – evo nekoliko važnih savjeta:

Kako kvalitetno odabrati hosting za vašu web stranicu ili digitalni projekt
(Photo: Pixabay.com)

Lokalno ili svjetsko – ovisi o ambicijama vašeg web projekta

Prilikom izbora odgovarajućeg web hostinga važno je razmisliti kakvog će karaktera biti vaš projekt. Planirate li se natjecati na svjetskoj razini i engleskom jeziku ili planirate razvijati projekt za regionalno tržište na jednom od domaćih jezika (hrvatski, srpski, bosanski, slovenski, itd). Samim time, možete birati između domaćih i stranih hosting provajdera.

U pravilu, domaći hosting provajderi su nešto skuplji, no donose bolje performanse i pogodnosti ako planirate raditi regionalni projekt. S druge strane, postoje veliki svjetski hosting provajderi koji su iznimno povoljni – a čije je funkcioniranje optimizirano do razine da mogu kvalitetno služiti na području čitavog svijeta.

Hoćete li se odlučiti za domaći ili strani hosting provajder – ovisi isključivo o vama. Potrebno je odvagnuti koje su prednosti domaćih, a koje stranih hosting provajdera. Razlika po pitanju brzina je uglavnom malena, dok razlika u cijeni može biti poprilično velika. Kao što smo već rekli, strani hosting provajderi uglavnom su i nešto povoljniji u odnosu na domaće opcije.

pretplate na društvene mreže
(Photo: Pixabay.com)

Brzina servera kao najvažniji kriterij izbora hosting paketa

Nije svaki server isti, a definitivno nije ni svaki hosting paket jednak. Postoje razne vrste servera – koje manje ili više kvalitetno obavljaju svoj posao. Jedan od najvažnijih kriterija za izbor servera definitivno je u brzini učitavanja web stranica i digitalnih projekata. Iako se hosting provajderi trude osigurati top performanse servera – to ponekad nije moguće iz razno raznih razloga (ponekad i financijskih).

Korisnici interneta danas su poprilično nestrpljivi i žele sve informacije u doslovce nekoliko sekundi. Istraživanja su pokazala kako se strpljivost otvaranja web stranica mjeri doslovce u 3-5 sekundi – koliko su korisnici spremni čekati da se otvori neka web stranica ili online servis. Sve iznad toga je zapravo previše – i velika je vjerojatnost da će korisnici pobjeći od vas i prije nego li se otvori vaš web projekt. Valja ovdje naglasiti kako su brzine servera uglavnom fantastične, a problem često nastaje zbog prevelikih i neoptimiziranih web stranica.

Bilo kako bilo, brzina je vrlo važan parametar – i potrebno je obratiti pažnju na brzinu servera kod izbora hosting paketa. Zanimljivo je da se brzine razlikuju od paketa do paketa i uglavnom vrijedi pravilo – koliko para, toliko muzike. Odnosno, što više platite – dobiti ćete i veću brzinu servera.

odabrati hosting za vašu web stranicu ili digitalni projekt
(Photo: Pixabay.com)

Velik broj hosting paketa za različite potrebe i ideje

Većina hosting provajdera u svojoj ponudi nudi više hosting paketa. Dakako, svaki se paket razlikuje od drugog po broju mogućnosti, ali i performansama koje može ostvarivati. Najpovoljniji hosting paketi donose i najmanje mogućnosti. Takvi su hosting paketi uglavnom oskudni prostorom za smještaj web projekata, nude mali protok podataka, ali i ograničavajuće performanse po pitanju dodavanja broja domena, poddomena, emailova, itd.

S druge strane imamo skupe i kvalitetne hosting pakete koji vam mogu pružiti top performanse i mogućnosti. Takvi su hosting paketi opremljeni s kvalitetnim serverima i nude puno prostora za pohranu, ali i puno RAM memorije za brži rad servera. Dakako, na takve hosting paketa možete dodati više domena, poddomena, baza, emailova, itd. Uglavnom skuplji hosting paketi donose i puno više performansi i mogućnosti – pa pripazite kod izbora.

kontaktiranje putem emaila korisnika
(Photo: Pixabay.com)

Korisnička podrška u slučaju problema i neispravnog rada

Iako hosting provajderi naglašavaju kako će njihov server raditi 99.99 posto vremena kroz godinu – činjenica jest da tome često nije tako. Odnosno, možda i server radi toliko kvalitetno, no uvijek se mogu pojaviti neki problemi s vašim projektom ili web stranicom. Primjerice, kada radite neku nadogradnju vaše web stranice ili web projekta – mogu se pojaviti problemi zbog kojih vaš web projekt neće biti online. Dakako, to nužno neće biti greška servera, ali bi vam u takvim situacijama možda mogla zatrebati korisnička podrška sa servera.

U svakom slučaju, za očekivati je da će se prije ili kasnije pojaviti neki problemi ili pitanja koja ćete trebati uputiti korisničkoj službi hosting provajdera – pa računajte na to. U takvim situacijama vrlo je važno da korisnička služba s druge strane bude izuzetno brza i ažurna – kako biste što lakše i što brže riješili nastali problem. Kod izbora hosting provajdera obratite pažnju na to koliko brzu korisničku službu imaju. Možda je negdje spomenuti podatak u kojem vremenskom periodu rješavaju probleme i daju odgovore. Iako se nadate da vam neće trebati, računajte na to da vam kvalitetna i brza korisnička služba – može riješiti puno problema i spriječiti nepotrebne glavobolje.

Fotkanje za društvene mreže
(Photo: Pixabay.com)

Cijena hosting paketa kao važan faktor odluke

Cijena hosting paketa za mnoge je vrlo važan faktor odluke oko izbora hosting provajdera. Naime, cijene hosting paketa mogu se uvelike razlikovati. Od hosting opcija koje koštaju svega nekoliko eura mjesečno pa sve do hosting paketa koji koštaju po nekoliko stotina eura mjesečno. Dakle, raspon cijena je vrlo velik. No, valja pri tome naglasiti da je i izbor paketa vrlo prilagođen ciljanim korisnicima pa su tako usluge i karakteristike paketa prilagođene raznim potrebama.

Primjerice, korisnici koji tek grade svoju prvu web stranicu mogu odabrati najmanji hosting paket u koji mogu dodati jednu domenu i u kojem dobivaju nekoliko GB prostora za smještaj weba – što je i više nego dovoljno za jednu web stranicu. S druge strane, postoje i daleko napredniji hosting paketi koji donose primjerice smještaj za 5 domena, 5 web stranica i dovoljno prometa za veće količine korisnika mjesečno. Dakako, u ponudi imate i opcije u kojima samostalno gradite hosting mogućnosti – čime su performanse servera u potpunosti prilagođene vašim potrebama.

Kao što je već spomenuto iznad, cijene hosting paketa mogu se uvelike razlikovati. Ako vam treba neka srednje kvalitetna opcija za jedan do tri projekta – onda možete izabrati neki srednji hosting paket. Cijena takvih hosting paketa (npr. za 3 web stranice) kreće se oko 10 eura mjesečno kod domaćih provajdera, dok kod stranih provajdera može biti i znatno manja. Potrebno je razmisliti kakve vam performanse servera trebaju i koje sve mogućnosti želite za vaš budući online projekt. Izaberite hosting koji će veličinom, cijenom, performansama i podrškom – odgovarati vašim potrebama i željama.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...