Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako odabrati glazbeni instrument?

Mnogi odrasli, posebno oni koji uživaju u instrumentalnoj i akustičnoj glazbi, bi voljeli naučiti svirati neki glazbeni instrument, ali su često suočeni sa zastrašujućim pitanjem – odakle početi? Pa, puno prije nego naučite svirati, trebate se pozabaviti odgovorom na pitanje koji glazbeni instrument izabrati. 

Dobra je vijest da je na mnogo načina puno lakše izabrati instrument odrasloj osobi – znate sve o svojim glazbenim ukusima, imate daleko više opcija po pitanju odabira instrumenta, učitelja i puno više izbora…od onog školskog kada smo morali birati između flaute i sintesajzera. 

Evo nekoliko pitanja koja trebate sebi postaviti prije odabira novog instrumenta:

  1. U kojoj glazbi uživate? Iako se čini očitim, o ovome treba razmisliti jer ako na primjer uživate u akustičnoj indie glazbi, početi svirati bubnjeve ne zvuči baš kao najbolja ideja. Vrijedi dobro razmisliti jer naučiti svirati glazbeni instrument podrazumijeva zapravo veliku investiciju vremena i novca pa ako ste već odlučili, neka to bude na instrumentu kojeg i inače rado slušate. Neki su instrumenti svestraniji od drugih pa jednom kada savladate osnove sviranja gitare ili violončela, možete se specijalizirati u nekom konkretnom stilu ili načinu sviranja. 
  2. U kojim se situacijama zamišljate da svirate na nekom instrumentu? Uvijek ste maštali da svirate neki žičani instrument spojen na pojačalo? Možda je električna violina instrument za vas. Više vas privlače jazz eksperimentiranja? Provjerite neki od puhačkih instrumenata poput trube ili saksofona. Ako se pak nikako ne možete zamisliti da svirate u grupi ili s društvom, možda je klavir dobra ideja za vas. Svakako razmislite!
  3. Koja su ograničena vašeg budžeta? Iako se većina instrumenata može naći u različitim cjenovnim rangovima, neki su instrumenti daleko jeftiniji od drugih. Na primjer, savršeno dobru usnu harmoniku ne morate platiti više od 100-tinjak kuna dok ćete za prosječne klavijature morati izdvojiti daleko više. 
  4. Kakav je prostor u kojemu bi vježbali? Ako živite u stambenoj zgradi i čujete  svaki korak svojih susjeda, set bubnjeva možda nije najbolji izbor. Razmislite obavezno i o ovom aspektu jer ne želite da vaš novi hobi postane predmet svađe sa susjedima i ukućanima. 
  5. Hoće li biti lako pronaći učitelja? Ako želite naučiti svirati violinu ili gitaru vjerojatno će biti lako pronaći učitelja u svakom malo većem gradu u vašoj blizini, ali ako ste se baš nadali naučiti svirati banjo ili harfu, a živite kilometrima daleko od glazbenih škola možda i neće biti tako lako pronaći nekoga tko će vas podučavati. Naravno, nije nemoguće ali pripremite se, istražite teren i provjerite opcije, posebno ako vam je cilj savladati ne toliko popularni instrument. 
  6. Koliko vremena planirate uložiti u učenje? Svi instrumenti zahtijevaju jako puno uloženog vremena i truda ako želite postati zaista odličan svirač, ipak neki su instrumenti jednostavniji od drugih i lakše ih je savladati. Ako vam je cilj naučiti svirati zbog razonode i još jednog načina uživanja u glazbi, razmislite o gitari ili nekim jednostavnijim udaraljkama, djembe će biti odličan izbor. 
  7. Želite li svirati i pjevati u isto vrijeme? Ako uz sviranje novog instrumenta želite sebi biti i pjevačka pratnja, razmislite o jednom od dva klasika: gitari ili klaviru. Nije slučajnost da su upravo ta dva instrumenta najčešća pratnja pjevačima. 

Još par korisnih savjeta kod odabira instrumenta:

  1. Pažljivo odaberite instrument. Ako ga zaista ne volite, nećete mu se moći istinski posvetiti. Ovdje nemojte raditi kompromise ako baš ne morate. 
  2. Trebat će vam vremena dok ne naučite. Nemojte to zaboraviti. Postavite sami sebi realna očekivanja koja vas neće obeshrabriti u učenju i ne zaboravite da svaki instrument ima neke svoje specifičnosti i da vam za primjerice ukulele neće trebati jednako vremena kao i za violinu. Bez obzira koji instrument izaberete, budite uporni i strpljivi. 
  3. Ne vjerujte da je naučiti svirati instrument toliko lakše djeci nego što je to nama odraslima. Koliko god klici bili u prednosti zbog načina na koje uče i usvajaju nova znanja, odraslima ide u prilog bolja organiziranost (posebno vremena potrebnog za vježbu), veća ozbiljnost (posebno onda kada je u pitanju i financijska investicija) te stvarna mogućnost da ćemo odabrani instrument stvarno voljeti i htjeti savladati.
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

AI alat omogućuje ljudima stvaranje pjesama koristeći glasove raznih umjetnika. Što će to učiniti glazbenoj industriji? Rasprave, koje su potvrdile četiri osobe upoznate s...

Aplikacije i softver

S dolaskom društvenim mreža i ponude različitih formata, video marketing doseže svoj vrhunac. Eksplozija popularnosti TikToka navela je kreatore i brendove da otkriju novi...

Aplikacije i softver

Spotify predstavlja značajku koja obavještava korisnike kada njihovi omiljeni izvođači i producenti podcasta imaju novo izdanje. U obliku ikone zvona koju ćete pronaći pri...

Tech

Nova nadolazeća zvijezda sasvim sigurno je DJ Ali Grey čije je umjetničko ime GRY. Dolazi s Tajvana, a žanrovi glazbe koje kombinira u svojim...

Promo i akcije

Smartphone uređaji donijeli su sa sobom razne dodatke, među kojima se možda danas najviše ističu bežične slušalice, takozvane bubice. Već iz naziva (bubice) možemo...

Tech

Jedno staro hi-fi pravilo kaže da će kod istinskog audiofila novčana vrijednost CD-ova i ploča uvijek prelaziti ukupnu vrijednost njegovog hi-fi sustava. Postoji li...

Tech

Industrija pametnih telefona nikada nije bila dinamičnija nego što je to bilo tijekom ove godine koju se upravo spremamo ispratiti. Još od samog početka...

Tech

Tableti su sve češći dodaci u našim dnevnim sobama, koristimo ih svakodnevno za gledanje filmova, igranje igrica, slanje mailova i pretraživanje omiljenih web stranica....