Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

8 koraka kako odabrati kvalitetnu WordPress temu (predložak)

wordpress stranica

Želite pokrenuti web stranicu na WordPress sustavu? Zanima vas kako pametno odabrati WordPress temu koja će odgovarati vašim željama i potrebama? Što sve trebate provjeriti prije odabira WordPress teme i isplati li se kupiti premium temu?

Prema najnovijim podacima, WordPress sustav pokreće čak 35 % svih web stranica koje imamo prilike pronaći na internetu. Ovaj je CMS alat postao jedan od nezaobilaznih sustava prilikom izgradnje web stranica – što statistike jasno pokazuju.

Želite li stvoriti vlastitu web stranicu, mnogi će vam savjetovati da je izgradite upravo na WordPress sustavu. S ogromnom zajednicom i podrškom, raznim dodacima i modulima koji se jednostavno podešavaju i bogatim izborom gotovih dizajnerskih rješenja – WordPress se nameće kao sjajno rješenje za sve koji planiraju novi web.

WordPress tema (template ili predložak) jest zapravo dizajnersko rješenje koje se instalira na WordPress sustav – i koje je vidljivo svim posjetiteljima web stranice. Radi se zapravo o gotovom rješenju web dizajna – stoga je važno mudro odabrati temu kako bi nova web stranica bila u skladu s vašim željama i potrebama. U nastavku teksta donosimo vam 8 koraka prilikom odabira kvalitetne WordPress teme za vašu web stranicu:

Razmislite o tematici web stranice i posjetiteljima

Web stranica nije namijenjena vama, već vašim posjetiteljima i klijentima. Dakle, prilikom izrade web stranice morate dobro razmisliti tko će biti posjetitelji web stranice i kakve navike imaju po pitanju pretraživanja interneta.

WordPress predložak mora biti odabran na temelju navika i ponašanja budućih posjetitelja web stranice. Važno je da web dizajn nije napadan i da korisnicima ne skreće pažnju s važnih informacija. Činjenica je da korisnici na vašu web stranicu dolaze zbog kvalitetnog sadržaja – a dizajn mora sve to samo još dodatno upotpuniti.

Prije odabira WordPress teme dobro razmislite – kakvu web stranicu vaši posjetitelji priželjkuju. Također, razmislite koja će točno biti tematika web stranice i svaki daljnji korak uskladite s tim pretpostavkama.

Napravite listu funkcionalnosti web stranice

Razmislite koje sve funkcionalnosti želite da vaša web stranica ima. Primjerice, ako želite web portal vaša web stranica treba imati mogućnost raznovrsnog prikaza novosti i članaka, želite li web stranicu za apartman vaša web stranica treba imati sustav rezervacija, dakako tu je i kontakt forma, itd.

Sve funkcionalnosti koje želite imati na web stranici napišite na jedno mjesto – te se prilikom potražnje za WordPress temom osvrnite zadovoljava li odabrana tema sve kriterije funkcionalnosti. Srećom, WordPress nudi raznovrsne dodatke koje možete kasnije instalirati – pa neke funkcionalnosti možete dobiti naknadnim nadogradnjama teme.

Definirati budžet za free ili premium temu

Ovisno o vašem budžetu – možete birati između besplatnih i naplatnih WordPress tema. Besplatne WordPress teme možete pronaći bilo gdje na internetu – i instalirate ih potpuno besplatno na vaš WordPress sustav. Problem besplatnih tema jest što su ograničene u broju funkcionalnosti – i što su zapravo u maloj mjeri prilagodljive vašim potrebama.

Preporuka je uzeti naplatnu WordPress temu s kojom dobivate hrpu funkcionalnosti, a uglavnom i neke premium dodatke potpuno besplatno. Cijena WordPress predložaka kreće se od 30-ak dolara pa sve do 100-ak dolara. Naplatna WordPress tema uglavnom dolazi s jedinstvenim dizajnom koji je u potpunosti prilagodljiv vašim željama – a donosi i instalaciju sadržaja jednim klikom.

Responzivnost kao važan element modernog weba

Statistike pokazuju kako više od polovice korisnika interneta web stranice pretražuje putem pametnih telefona. Dakle, gotovo je sigurno da će svaki drugi vaš korisnik web stranici pristupiti putem pametnog telefona. Dakako, prikaz na računalu i na pametnom telefonu uvelike se razlikuje – a na vama je da zadovoljite i jedne i druge korisnike.

Moderna web stranica mora biti responzivna – odnosno mora se kvalitetno i lijepo prikazivati i na računalu i na pametnom telefonu (ali i tabletu). Responzivnost je važan kriterij moderne web stranice i morate pripaziti da odabrana WordPress tema bude responzivna. Iako većina modernih tema jest responzivna – za svaki slučaj provjerite taj podatak.

Razmislite o bojama i fontovima

Prije odabira WordPress teme možda već imate definiran vizualni identitet pa ćete web stranicu htjeti uskladiti s tim identitetom. Prilikom nabavke WordPress teme imate uglavnom istaknuto koje sve fontove i mogućnosti prilagodbe WordPress tema podržava.

Ako nemate definirani vizualni identitet, onda možete iskoristiti postojeći dizajn WordPress teme – koji je uglavnom oku ugodan i pomno osmišljen. No, prije nabavke teme dobro razmislite odgovaraju li trenutni fontovi i boje vašim željama i kriterijima – ili ipak želite nešto drugo. Srećom, WordPress je prilagodljiv – pa sve to možete kasnije prilagođavati kako želite.

Provjerite dostupne buildere i dodatke

Da biste danas kreirali web stranicu prema vlastitim željama i kriterijima – nije nužno imati hrpu znanja iz programiranja i kodiranja. WordPress sustavi i teme su s godinama napredovali – i danas su u fazi da možete uz svega nekoliko klikova i premještaja elemenata postići onakav izgled kakav želite.

Prije nabavke WordPress teme provjerite sadrži li (ili barem podržava) vaša buduća WordPress tema kakav builder. WordPress builder je dodatak koji vam omogućava kreiranje web stranice bez puno znanja o programiranju – već trebate samo razumjeti strukturiranje web stranica.

Uz buildere bilo bi poželjeno da vaša WordPress tema ima i prilagodbu za dodatke (npr. web prodaja, prevođenje) kako bi vam uređivanje bilo što jednostavnije. Premium dodatci uvijek su prednost i stoga pogledajte dobivate li takve dodatke uz svoju WordPress temu.

Saznajte kad su bile zadnje nadogradnje

Mnoge teme koje ćete pronaći na internetu stvorene su prije 3 ili više godina. Tada je internet funkcionirao nešto drugačije pa su samim time i teme bile drugačije prilagođene. Želite li modernu temu koja će odgovarati potrebama i trendovima današnjeg tržišta – bilo bi dobro da ima što svježije nadogradnje.

Prilikom odabira teme provjerite kada je bila zadnja nadogradnja teme i koji su nedostaci ispravljeni. Što je nadogradnja svježija – to znači da dizajneri i programeri više pažnje posvećuju tome da WordPress tema bude u trendu. Stoga, birajte teme koje imaju svježe nadogradnje, a izbjegavajte one koji nisu nadograđivane mjesecima ili godinama.

Provjerite komentare i pitanja

Niste prva osoba koja nabavlja ili kupuje neku WordPress temu – i prije vas korisnici teme su imali određena pitanja i nedoumice. Prije nego što kupite određenu temu ili se odlučite za njezinu instalaciju – provjerite što korisnici teme misle o samoj WordPress temi.

Uglavnom se u pitanjima i komentarima teme kriju eventualni nedostaci na koje su korisnici naletjeli. Provjera tih informacija pokazat će vam koliko problema biste mogli imati nabavkom određene teme – i želite li zaista kupiti temu koja ima određene nedostatke. Dakako, stari komentari i primjedbe možda su ispravljeni u novijim verzijama teme i zbog toga je važno da nadogradnje budu što svježije.

Zaključak

Ispravan odabir WordPress teme važan je korak želite li mir i slobodu u budućnost. Kada kažemo mir, mislimo na bezbrižno funkcioniranje teme bez nekih većih nedostataka. S druge strane, slobodu vam donosi obilje dodataka i nadogradnji koje dolaze u paketu s WordPress temom.

Želite li odabrati kvalitetnu WordPress temu svakako popratite 8 koraka koje smo naveli iznad u tekstu. Pridržavanjem tih koraka nećete pogriješiti – i imat ćete temu koja će dogovarati vašim željama i prohtjevima. Sretno s odabirom teme.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...