Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako pobrisati povijest pretraživanja u internet pregledniku?

Napisat ćemo korake koji će vam pomoći da obrišete povijest pretraživanja po internetu, bez obzira koji internet preglednik koristite. Slijedi u nastavku: Kako pobrisati povijest browsera?

Internet preglednik ili browser, kako ćemo pisati u nastavku je aplikacija koja služi za pregledavanje internet sadržaja. Najpoznatiji preglednici su: Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge. Postoje i mnogi drugi, ali je postupak brisanja povijesti sličan.

Naučite kako pobrisati povijest browsera.

Google Chrome brisanje povijesti pretraživanja

Chrome browser je danas sigurno i najpopularniji. Ne čudi nas s obzirom koja je uloga tvrtke Google u svijetu interneta. U ovom dijelu teksta osvrnut ćemo se na Google Chrome Desktop verziju preglednika i napisati kako možete obrisati povijest pretraživanja.

Da bi pobrisali povijest pretraživanja, na sustavu Windows, Linux ili macOS, kliknite u gornji desni kut, na 3 točkice. Odaberite „More Tools > Clear Browsing Data“. Otvorit će vam se prozor s opcijama za brisanje povijesti. Jednostavno je koristiti sučelje, pa sami odaberite u kojem periodu želite obrisati povijest, koje detalje pretraživanja želite obrisati a koje želite ostaviti. Kada ste obrisali povijest, zatvorite prozor postavki, zatvorite Chrome i ponovno ga pokrenite. Uvjerite se da je povijest stranica koje ste posjetili obrisana.

Google Chrome kako pobrisati povijest browsera

Brisanje povijesti u Google Chrome browseru moguće je napraviti i kombinacijom tipki na tipkovnici. Kada je aktivan Google Chrome, pritisnite kombinaciju tipki Ctrl + Shift + Delete i otvorit će se prozor s opcijama brisanja povijesti. Ukoliko koristite macOS kombinacija tipki je sljedeća: Command + Shift + Delete.

U istom prozoru sa opcijama možete odabrati da obrišete privatne podatke koje ste unosili na tom računalu, povijest preuzimanja datoteka sa interneta, kolačića (cookies) i browser cache podataka.

Brisanje povijesti pretraživanja na Mozilla Firefox

I ovdje ćemo pisati o Desktop verziji preglednika, u ovom slučaju Mozilla Firefox. Da obrišete povijest pretraživanja (browsing history) kliknite na „Menu > History > Clear“. Izbornik u Mozilla Firefox browseru se nalazi u gornjem desnom kutu, označen sa 3 paralelne crtice. Možete iskoristiti kombinaciju tipki sa tipkovnice: Ctrl + Shift + Delete na sustavu Windows ili Command + Shift + Delete ako koristite macOS.

Otvorit će vam se novi prozor sa opcijama brisanja vaših pretraživanja i drugih osjetljivih informacija. Ako želite obrisati sve podatke, jednostavno označite sve moguće detalje, i u vremenskom rasponu odaberite „Everything“. Potvrdite na gumb „Clear Now“ i to je to, obrisali ste povijest pretraživanja u Mozilla Firefox pregledniku.

Brisanje povijesti u Microsoft Edge browseru

Microsoft Edge je još uvijek nov među preglednicima. Naslijedio je dobro poznati MS Internet Explorer, ali je donio mnoge prednosti u radu, stabilnost i brzinu. Zapravo je puno bolji od prethodnika i mnogi ga koriste. S tim na umu, odlučili smo napisati kako se može obrisati povijest pretraživanja u pregledniku Microsoft Edge.

Microsoft Edge brisanje povijesti

Kako bi obrisali povijest pretrage u Microsoft Edge browseru, napravite sljedeće: kliknite na „Menu > Settings > Privacy, search, and services > Choose what to clear“. Baš kao što imate opcije za brisanje povijesti kod Google Chrome preglednika i Mozilla Firefox, i ovdje možete odabrati podatke koje želite obrisati. Pored toga, trebate odabrati vremenski raspon u kojem želite obrisati osjetljive podatke iz browsera.

Kombinacija tipki sa tipkovnice, za otvaranje postavki za brisanje povijesti je: Ctrl + Shift + Delete.

Privatno pregledavanje stranica „Private Browsing“

Sada i sami znate kako obrisati povijest browsera. Ukoliko koristite internet preglednike na računalima koja su dostupna i drugima, a želite sačuvati svoju privatnost svakako isprobajte „Private browsing mode“. Pregledavanje u privatnom modu omogućit će vam slobodno korištenje internet preglednika, s tim da će se sva povijest pretraživanja, kolačići i uneseni podaci obrisati automatski, čim ste ugasili internet preglednik. Svi poznatiji internet preglednici imaju ovu opciju, s manjim ili većim razlikama u nazivu.

Google Chrome svoj „Private browsing mode“ zove „Incognito“, Microsoft Edge „InPrivate“, dok ćete u Mozilla Firefox uključiti privatno pregledavanje klikom na „New Private Window“.

Smatramo važnim napomenuti: Privatno pregledavanje stranica na internetu ne čini vas anonimnim korisnikom internet usluga. Iako ste zametnuli sve tragove na lokalnom računalu, u slučaju potrebe, vaš internet pružatelj usluga, poslodavac ili administrator mreže mogu ući u trag vašim aktivnostima.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Google već četiri godine sprema Chrome “Manifest V3”, a riječ je o novom API-iju za proširenja koji bi trebao ograničiti rad mnogih, ako ne...

Internet

Microsoft već duže vrijeme na sve moguće načine pokušava pridobiti što više korisnika. Neki od načina na koje je to tvrtka pokušala postići bili...

Igre i gaming

Sami koncept Doodles postoji još od 1998.godine, kada su osnivači kompanije Google, Larry i Sergey pokušali prilagoditi logo oznaku događaju Burning Man festival u...

Internet

Riječ je o novoj sigurnosnoj opciji koja detektira kad je neka lozinka ugrožena i o tome obavještava korisnika.

Internet

Chrome Canary 89 uključuje funkciju Chrome Labs koja nudi brzi pristup eksperimentalnim funkcijama

Aplikacije i softver

Firefox 84 bit će posljednja verzija popularnog preglednika koja podržava Flash. Nova verzija 85 koja bi trebala izaći 26. siječnja, neće sadržavati podršku za...

Internet

Nova Microsoft značajka može se već naći u posljednjem Canary buildu za Edge.

Internet

Korisnici Microsoft Office Searcha će biti obavezni koristiti Bing...