Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Kakvu budućnost stručnjaci predviđaju Bitcoinu?

Foto: Pixabay

Danas, većina ljudi ima mišljenje oko toga kako će se situacija s Bitcoinom odviti u budućnosti, međutim, jedan akademik upozorava da bi najpopularnija svjetska kriptovaluta mogla nestati u bliskoj budućnosti.

Eswar Prasad, viši profesor međunarodne trgovinske politike na Sveučilištu Cornell rekao je ranije ovog mjeseca da “Bitcoin možda neće sam po sebi trajati toliko dugo”.

Cijena Bitcoina u posljednjih nekoliko godina bila je vrlo nestabilna, a u posljednjih mjeseca dana vrijednost jednog Bitcoin-a pala je s oko 58.000 dolara na manje od 46.000 dolara.

Dok je nekada postojalo samo nekoliko kriptovaluta, danas ih ima na stotine, a neke od njih su korisnije i ekološki prihvatljivije od Bitcoina, prenosi CNBC.

Blockchain je osnovna tehnologija za većinu kriptovaluta, a to je u biti digitalna knjiga transakcija virtualne valute koja se distribuira širom globalne mreže računala.

“Bitcoinova upotreba blockchain tehnologije nije baš učinkovita”, rekao je Prasad, koji je autor knjige “Budućnost novca: kako digitalna revolucija mijenja valute i financije“. Kriptovaluta “koristi mehanizam za provjeru valjanosti za transakcije koje su destruktivne po okoliš” i “ne povećava se baš dobro”. Ugljični otisak Bitcoina je veći od cijelog Novog Zelanda, objasnio je Prasad.

Također, Prasad je rekao da neke od novijih kriptovaluta koriste blockchain tehnologiju daleko učinkovitije od Bitcoina. On vjeruje da će blockchain tehnologija biti “fundamentalna transformacija” u načinu na koji koristimo svakodnevne financije i transakcije, poput kupnje kuće ili automobila.

Osim toga, Prasad je objasnio da Bitcoin ne služi kao dobro sredstvo razmjene te da neće imati nikakvu temeljnu vrijednost, bez obzira na vjeru investitora. Nadodao je i da su općenito, kriptovalute “ubacile bubu središnjim bankama kako bi počele razmišljati o izdavanju vlastitih digitalnih valuta”.

Dodao je da bi takve digitalne valute mogle biti korisne jer mogu pružiti jeftinu opciju plaćanja kojoj svi imaju pristup, čime se potencijalno povećava financijska stabilnost.

“Ma koliko god nam se možda ne sviđao Bitcoin, pokrenuo je revoluciju koja bi nam svima u konačnici mogla koristiti izravno ili neizravno”, zaključio je Prasad.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Kripto

Američka kriptomjenjačnica Kraken priopćila je da će prestati s radom u Japanu u siječnju, navodeći kao razlog trenutne tržišne uvjete u zemlji i slabo...

Kripto

Još od svog lansiranja, Ripple (XRP) je bio među najboljim coinima iz mnogo razloga. Svake godine milijuni ulagača biraju XRP u odnosu na ostale coine...

Kripto

Kada ste u potrazi za informacijama o određenoj kriptovaluti, Reddit je vrlo pouzdana platforma koja vam može pružiti informacije koje tražite. Neki upućeni korisnici...

Kripto

Kupovina, prodaja i razmjena kriptovaluta sličan je postupak raznim drugim oblicima trgovanja na burzi, a potrebno je konstantno pratiti cijene i trendove kako bi...