Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis

Kinezi ovaj tjedan planiraju svoju budućnost

Foto: Pixabay

Centralni odbor vladajuće Komunističke stranke Kine, kojeg vodi njihov predsjednik Xi Jinping, održat će niz sastanaka od 26. do 29. listopada kako bi pregovarali o prijedlozima za razvoj u idućih pet godina, a riječ je o periodu od 2021. do 2025. godine. U Kini je već postala tradicija da njihova vlada postavlja ekonomske i društvene prioritete svakih pet godina, a ovo će biti čak 14. put da će doći do takvog oblika planiranja. 

Uz globalne turbulencije uzrokovane pandemijom koronavirusa i rastućih tenzija na relaciji SAD-Kina, možemo reći kako će ovi sastanci biti održani u poprilično krucijalno doba za Kinu. Ekonomisti predviđaju kako bi Kina mogla postati vodeća svjetska ekonomija upravo u tom periodu od pet godina, a te tvrdnje baziraju na izračunatom postotku proizvodnje koji Kina ima na svjetskoj razini te predikcijama istog. Za Xija, idućih pet godina i period nakon toga bit će samo nastavak izgrađivanja političke moći koju gradi proteklih osam godina. 

Upravo će se iduće godine obilježiti sto godina Komunističke stranke Kine i vlasti su obećale stvoriti jedno prosperitetno društvo do tog događaja. U 2022. godini održat će se kongres Komunističke stranke Kine na kojem će sve oči biti uprte u Xijeve planove za budućnost. Puno je još važnih datuma u bliskoj budućnosti ove zemlje, a oni uključuju i plan pod imenom “Made in China 2025” u kojem se očekuje da će Kina dominirati u visoko tehnološkoj proizvodnji. 

Oslanjaju se na sebe

Američki predsjednik Donald Trump bio je žestoki kritičar Kine jer smatra kako su nepravedno iskoristili tešku situaciju na globalnim tržištima, a čini se da se kritike neće zaustaviti čak ni ako Joe Biden bude izabran za novog američkog predsjednika. Trump je pokušao pritisnuti Kinu da kupuje više američkih proizvoda dok je istovremeno ometao njihov tehnološki napredak gdje je najbolji primjer ograničavanje za tvrtke poput Huaweija. 

Čini se kako će se u idućih pet godina Kinezi još više početi oslanjati sami na sebe, a sam je Xi u nedavnom intervjuu izjavio kako podržava razvoj novog oblika superračunala koji će imati sposobnosti koje nadaleko nadmašuju današnje sustave. Očekuje se i kako će velik naglasak petogodišnjeg plana biti na razvoju podrške za tehnologije kao što su poluvodiči. S društvenog gledišta, očekuje da će Kina pronaći više načina za povećanje potrošnje, uključujući ukidanje ograničenja broja djece koju obitelji mogu imati.

Domaće prilike

Kineski ekonomski rast usporio je posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog velikih dugovanja. Prilikom 13. okupljanja za određivanje petogodišnjeg plana koji je uključivao period od 2016. do 2020. godine, Kina se pokušala više oslanjati na potrošnju nego na izvoz. 

Proteklih mjeseci u Kini se razvila jedna nova fraza koja bi u slobodnom prijevodu bila “dvostruka cirkulacija”. Ona je podijeljena na dva dijela. Jedan od njih je unutrašnja cirkulacija koja se fokusira na domaće kinesko tržište, a druga je vanjska cirkulacija koja se fokusira na trgovanje s drugim zemljama. S većim fokusom na domaće tržište, analisti predviđaju kako će nadolazeći plan poboljšati javno zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu i turizam u zemlji. 

Xi je izjavio kako će otvaranje kineskog tržišta za strance i napredak u lokalnim okruženjima i dalje ostati jedan od glavnih nacionalnih ciljeva, iako kritičari smatraju kako je tempo tog plana poprilično spor.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

LinkedIn će ukinuti kinesku verziju svoje usluge ove godine. Tvrtka je kao razloge ukidanja lokalnog izdanja svoje društvene mreže za profesionalce navela “znatno izazovnije...

Crypto

Kina sve više radi na tome da ograniči kriptovalute. Narodna banka Kine objavila je da se sve transakcije kriptovalutama smatraju nezakonitim i poziva na...

Apps & Software

Nakon pooštravanja mjera kineskih vlasti, ByteDance uvodi nove kontrole za Douyin, svoju aplikaciju ekvivalentnu TikToku koja se koristi u Kini. Svim korisnicima za koje...

Gaming

Kineske gaming platforme kao što su Tencent i NetEast moraju ograničiti maloljetnim korisnicima upotrebu platforme na samo tri sata tjedno. Ograničenje dolazi kao dio...

Oglašavanje