Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Koje su razlike između 4K i 8K TV-a?

Jeste li znali da se možete osjećati kao da ste u kinu dok iz udobnosti vlastitog naslonjača gledate omiljeni film? Uz nove pametne televizore sada je to moguće.

TV

8K TV je zaista nešto posebno. No koja je razlika između 4K i 8K rezolucije? Ne brinite, sve ćemo vam objasniti.

Što je 4K TV?

4K TV je TV prijemnik koji ima 4K rezoluciju. Jednostavnije rečeno, ovakav ekran broji 3840×2160 piksela. Gustoća piksela određuje rezoluciju odnosno jasnoću slike. Veći broj piksela podrazumijeva veću rezoluciju. U oznaci „4K“ slovo „K“ predstavlja „kilo“ odnosno 1000. I upravo to govori da je riječ o TV-u koji ima vodoravnu rezoluciju od cca 4000 piksela.

Za razliku od klasičnih HD ili čak Full HD televizora (1920 x 1080), ovi 4K televizori imaju, dakle, četiri puta više piksela, što znači da je kvaliteta slike puno bolja. Boje su življe, detalji su jasni te gotovo da ne postoje nikakva zamućenja slike.

Što je 8K TV?

Budući da smo ranije objasnili što predstavlja slovo „K“, u ovom slučaju 8K TV je onaj uređaj čiji zaslon ima vodoravnu rezoluciju od oko 8000 piksela (7680 vodoravnih i 4320 okomitih piksela). Riječ je o vrsti UHD rezolucije koja ima 4 puta više piksela od 4K rezolucije. Samim time slika prikazivana na ovakvim televizorima puno je oštrija i kvalitetnija za razliku od slike prikazane na 4K TV-u.

Razlog tome je činjenica da su kod televizora s većom rezolucijom pikseli toliko mali da ih ne možete primijetiti ni iz velike blizine.

Brojni pametni 8K TV-i, kao što su Samsung televizori, osiguravaju intenzivniju i kvalitetniju sliku, čak i ako TV program nije snimljen 8K kamerama. No, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji slike se automatski izoštravaju.

Koje su razlike između 4K i 8K TV-a?

Više piksela podrazumijeva više detalja

Ako ste mislili da 4K TV-i odlično prikazuju detalje, čekajte da vidite „što sve mogu“ 8K TV-i. Dok ovi prvi imaju ukupno 8,3 milijuna piksela, 8K televizori imaju gotovo 33 milijuna. Dakle, nećete se morati ni približavati ekranu da biste vidjeli detalje; sve ćete jasno vidjeti s kauča.

U ovom slučaju dokumentarci o prirodi bit će vam prava poslastica; zasigurno će vam se svidjeti način na koji 8K TV-i prikazuju zelenilo, prirodu (mikro i makro) i tako dalje. Nogometne utakmice izgledat će nikad bolje, a vi ćete se osjećati dijelom gotovo svake akcije koja se događa na terenu.

8K televizori u „inteligentniji“ od 4K televizora

4K TV-i jesu pametni televizori, međutim, 8K modeli su „inteligentniji“ budući da koriste umjetnu inteligenciju za poboljšanje slike. To znači da bez ikakvih problema pretvaraju sliku slabije kvalitete u veličanstvenu 8K rezoluciju. Ali način na koji 8K TV to radi je posebno zanimljiv. Naime, TV se služi alatom za strojno učenje koji analizira sadržaj iz više različitih izvora i sve dobivene podatke primjenjuje za „nadograđivanje“ slike koju gledate. Televizor jednostavno zna što u kojem trenutku učiniti da biste vi mogli uživati u najboljoj slici.

Više boja i izraženije boje

Zahvaljujući boljoj HDR tehnologiji 8K TV-i prikazuju više boja. Dakle, bez obzira na to što gledate, znajte da će 8K TV prikazivati široku paletu boja. Osim toga, boje su intenzivnije za razliku od slika koje gledate na 4K TV-u. Krajnji rezultat svega ovoga su realne i živopisne scene, a svakako treba spomenuti i kontrolu svjetline koja je itekako bitna jer sprječava stvaranje iritantnih „halo efekata“ oko izvora svjetlosti.

Bolji zvučni efekti

8K TV nema samo bolju sliku nego i zvuk u odnosu na 4K TV. Dakle, dok uživate u omiljenom filmu, osjećat ćete se kao da ste u kinu ili da ste prisutni na tribinama te da bodrite svoju omiljenu nogometnu ekipu.

8K televizori poboljšat će zvuk svega što gledate odnosno slušate, a što nije već u toj istoj rezoluciji. Samo najinteligentniji televizori nadogradit će vaš cjelokupni doživljaj praćenja omiljenih dokumentaraca ili filmova, a to je puno više od klasičnog pojačavanja glasnoće na što ste do sada naviknuli.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Zašto se ograničiti samo na ekran kompjutera kada vas veliki ekran televizora može odvesti ravno u svijet mašte? Zamislite si ovo. Usred ste velike...

Aplikacije i softver

LG Electronics (LG) je najavio dostupnost Googleove cloud gaming usluge Stadia na svojim pametnim televizorima koje pokreće webOS 5.0 i webOS 6.0 u dvadeset...

Tech

Tvrtka Samsung Electronics sklopila je suradnju sa svjetski poznatim muzejom Louvre iz Pariza kako bi proširila ponudu umjetničkih djela Trgovine umjetninama na Samsung The...

Tech

 Bill Mandel, predsjednik Udruge za 8K tehnologije i potpredsjednik Samsung Istraživačkog centra u SAD-u te Chris Chinnock, izvršni direktor Udruge za 8K tehnologije predstavili...

Tech

Kupnja novog televizora nije jednostavan zadatak jer konstantan napredak tehnologije zahtijeva razumijevanje mogućnosti koje televizor pruža. Osim toga, treba voditi računa i o naoko...

Tech

Ispričat ću vam priču kako sam bila pomoćnik u kupnji televizora i što sam sve pritom naučila. Prije kupnje, naoružala sam se korisnim savjetima...

Tech

Stvarnost današnjice nam uporno dokazuje da je televizor definitivno središnje mjesto svakog doma. Kad je već tako, nije neobično da nove tehnologije pronalaze svoj...

Tech

Ovaj neodoljivi projektor bit će dostupan u modelima od 130 i 120 inča – LSP9T i LSP7T koji laserskim pogonom projiciraju sliku 4K razlučivosti.