Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Koje zemlje su zabranile TikTok i zašto?

Foto: Shutterstock

Posljednjih godina, TikTok, platforma u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, suočava se s optužbama vladinih agencija i stručnjaka u vezi dijeljenja korisničkih podataka poput povijesti pregledavanja, lokacije i biometrijskih podataka, s kineskom vladom. S druge strane, tvrtka oštro odbacuje optužbe i tvrdi da TikTok vodi neovisno.

Međutim, čini se da tvrtka ByteDance nije baš uvjerljiva s takvim navodima.

Naime, Novi Zeland je u petak najavio da će zabraniti TikTok na uređajima s pristupom parlamentarnoj mreži, a time će postati jedna od zemalja koja je ograničila upotrebu aplikacije zbog sve veće zabrinutosti oko kibernetičke sigurnosti. Zabrana bi trebala stupiti na snagu krajem mjeseca.

Najnovije zabrane dolaze samo nekoliko mjeseci nakon što je FBI, u prosincu prošle godine, izrazio zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s TikTokom. Chris Wray, ravnatelj agencije, tvrdio je da su Kinezi imali mogućnost kontrolirati algoritam preporuka aplikacije što im je “možebitno omogućilo manipuliranje sadržajem i utjecajem”.

Zemlje koje su zabranile korištenje TikToka

Ujedinjeno Kraljevstvo

U četvrtak, britanske vlasti najavile su da se TikTok aplikacija zabranjuje na mobitelima državnih dužnosnika te da ta odluka odmah stupa na snagu. Odluka je uslijedila nakon analize britanskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost koji su jasno poručili “da bi mogao postojati rizik oko pristupa osjetljivim vladinim podacima i korištenja određenih platformi”.

Europska unija

Sve tri glavne institucije Europske unije, uključujući Europski parlament, Europsku komisiju i Vijeće EU-a, zabranile su svojim zaposlenicima preuzimanje i korištenje TikToka na svojim službenim telefonima.

Također, dana 28. veljače, kada je Europski parlament uveo zabranu, preporučili su svojim članovima i osoblju da uklone aplikaciju i sa svojih osobnih uređaja.

Belgija

Belgijski premijer Alexander De Croo, objavio je 10. ožujka da njegova vlada izdaje nalog za zabranu TikToka na službenim telefonima državnih dužnosnika zbog zabrinutosti u vezi privatnosti, dezinformacija i kibernetičke sigurnosti.

“Nalazimo se u novom geopolitičkom kontekstu u kojem su se nadzor i utjecaj između država prebacili u digitalni svijet. Ne smijemo biti naivni, TikTok je kineska tvrtka koja je danas obvezna surađivati s obavještajnim službama. Ovo je stvarnost. Zabrana upotrebe aplikacije na uređajima najviših državnih dužnosnika je zdrav razum”, pojasnio je De Croo.

Danska

Zabrana upotrebe aplikacije na službenim uređajima državnih dužnosnika, u Danskoj se pojavila 6. ožujka nakon što je Ministarstvo obrane, u izjavi, navelo da je njihov Centar za kibernetičku sigurnost, koji je dio vanjske obavještajne službe zemlje, procijenio da postoji rizik od špijunaže.

SAD

Tijekom ožujka, administracija predsjednika Joe Bidena naredila je vladinim agencijama da imaju 30 dana za brisanje aplikacije sa službenih uređaja i sustava. Štoviše, također je zaprijetila zabranom TikToka u cijeloj zemlji ako se kineski vlasnici društvene mreže ne oslobode svojih udjela u njoj.

Kanda

Ubrzo nakon objave američke vlade, Kanada je također izdala naredbe kojima se zabranjuje korištenje TIkToka na vladinim uređajima, a kao razlog je navedeno da aplikacija predstavlja “neprihvatljiv” rizik za privatnost i sigurnost.

Indija

Indija je bila jedna od prvih zemalja koja je zabranila TikTok i druge kineske aplikacije 2020. godine, nedugo nakon što je 20 indijskih vojnika ubijeno u sukobu s kineskim trupama duž njihove sporne himalajske granice. U priopćenju se navodi da su takve aplikacije “štetne za suverenitet i integritet, obranu, sigurnost i javni red Indije”.

Tajvan

U prosincu 2022. godine, Tajvan ne samo da je zabranio TikTok na uređajima vladinih dužnosnika, nego je također pokrenuo istragu o tvrtki ByteDance, zbog sumnje da ilegalno upravlja podružnicom na otoku. TikTok je opovrgnuo takve optužbe.

Pakistan

Pakistanske vlasti su više puta od 2020. godine privremeno zabranile aplikaciju u cijeloj zemlji, navodeći da je sadržaj “nemoralan” i “nepristojan”.

Afganistan

U travnju 2022. godine, talibanska vlast u Afganistanu naredila je zabranu TikTok aplikacije i PUBG online igre, tvrdeći da navode afganistansku mladež “na krivi put”.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Europska unija pokrenula je istragu protiv ByteDanceovog TikToka, usredotočujući se na potencijalna kršenja propisa o online sadržaju s ciljem zaštite djece i osiguravanja transparentnih...

Biznis i posao

Bivša glavna izvršna direktorica marketinga u TikToku tužila je tvrtku i njenu kinesku matičnu kompaniju ByteDance u četvrtak, tvrdeći da je bila prisiljena napustiti...

Tech

Neki kineski programeri sada moraju instalirati opremu za nadzor na svojim projektima, prema službenim mjerama koje su stupile na snagu ovog mjeseca. Pravila se...

Aplikacije i softver

TikTok je uklonio glazbu zvijezda poput Taylor Swift, The Weeknda i Olivije Rodrigo iz videa nakon svađe s njihovom izdavačkom kućom Universal Music Group...

Igre i gaming

Kina je objavila nacrt smjernica čiji je cilj obuzdavanje prekomjerne potrošnje na online igre u najnovijem potezu vladajuće Komunističke partije da zadrži kontrolu nad...

Biznis i posao

Internet je danas puno više od globalne mreže koja spaja računala diljem svijeta – on je postao jedno veliko tržište, ali i siguran alat...

Aplikacije i softver

Američki sudac blokirao je odluku savezne države Montane da zabrani TikTok, ističući da krši prava na slobodu govora te izražavanja korisnika. Montana je u...

Internet

Nepal je zabranio aplikaciju kinesku aplikaciju TikTok jer je njen sadržaj, smatraju, “bio štetan za društveni sklad”. Odluku su donijeli nekoliko dana nakon što...