Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tips & Tricks

Kombinacija CTRL + ALT + DEL: Čemu služi?

Kombinacija tipki na tipkovnici “Ctrl + Alt + Del” poznata je gotovo koliko i kućno računalo. Ipak, mnogi ni danas ne znaju kako se služiti kombinacijom i što zapravo možete postići ako iskoristite tipke na pravi način. Razvojem operacijskih sustava, kombinacija Ctrl-Alt-Delete izvodila je različite operacije u samom sustavu, odnosno na računalu.

IBM PC je prvi iskoristio ovu kombinaciju, ali je postala prihvaćena od svih vodećih hardverskih i softverskih proizvođača, pa je danas standard kojeg se svi pridržavaju.

kombinacija ctrl alt delete

U vrijeme DOS-a, odnosno sve do predstavljanja MS Windows 95 sustava, pritiskom na tipku Del (dok držite pritisnute tipke Ctrl + Alt) računalo se automatski resetira. Sustav pokrene i izvrši naredbu restart, što korisnik vidi kao resetiranje računala.

Dolaskom MS Windows 95 sustava, i svih kasnije modernih MS sustava, kombinacija Ctrl + Alt + Del poziva Task Manager ili sigurnosni servis koji korisniku daje mogućnost da završi neku Windows sesiju ili nasilno zaustavi izvođenje aplikacije koja je blokirala.

Mnogi će se sjetiti da su računala iz 90-ih i početkom 2000. na kućištu imala poseban gumb za resetiranje računala. Gumb je služio kao prekidač u slučaju da neka aplikacija ili sami sustav zablokiraju. Pored toga, David Bradley (glavni inženjer u IBM PC) osmislio je kombinaciju tipki za takozvani Soft Reboot.

Prvotno je kombinacija bila zamišljena kao Ctrl + Alt + Esc, ali su korisnici uočili da je moguće nasumično, nenamjerno pritisnuti kombinaciju i time resetirati sustav i kad to nisu htjeli. Zbog toga su u IBM-u promijenili kombinaciju, tako da korisnik mora koristiti obje ruke da bi napravio Soft Reboot.

Windows NT i kombinacija Ctrl + Alt + Delete

Kombinacija tipki Ctrl + Alt + Delete postala je planetarno poznata zahvaljujući tvrtki Microsoft. Iako je IBM zaslužan za izum, tek je izlaskom Windows NT sustava kombinacija tipki postala planetarno poznata i općeprihvaćena u IT svijetu. Možda se sjećate, Windows NT je tražio unos ove kombinacije na samom pokretanju, da bi korisnik dobio prozor za prijavljivanje u sustav sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.

Danas će korisnici modernih MS Windows sustava iskoristiti ovu kombinaciju tipki da bi otvorili Task Manager. Jednom kada se pokrene, Task Manager daje detaljan uvid u pokrenute procese, dijagram performansi ključnih komponenata računala, povijest aplikacija koje se pokreću, aplikacije koje se automatski pokrenu prilikom podizanja sustava, korisnike koji su trenutno prijavljeni i još neke detalje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Čini vam se da macOS radi usporeno i nema performanse koje bi trebao imati? Ako je to slučaj, vjerojatno trebate napraviti detaljno čišćenje OS-a...

Akcije

Još jednom našim čitateljima donosimo vrijedne popuste na kupovinu. U ponudi: licenca za Windows 10, MS Office pakete i drugi vrijedan softver. Iskoristite priliku...

Oglašavanje