Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju pokazuju bolje rezultate od bitcoina

Umjetna inteligencija
Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija (AI) sa sobom je zaista donijela jednu pravu revoluciju u svijet tehnologije, a svijet kriptovaluta nije iznimka. Kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju nova su klasa digitalnih valuta koja iskorištava snagu umjetne inteligencije kako bi ponudila inovativna rješenja za izazove s kojima se suočava tradicionalni ekosustav kriptovaluta.

Posljednjih godina, kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju nadmašile su bitcoin i druge, nazovimo ih tako, tradicionalne kriptovalute, a postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

Pokušat ćemo navesti neke od najznačajnijih takvih razloga i objasniti svaki od njih, a bez previše duljenja, pogledajmo koji su to razlozi.

Brža obrada transakcija

Jedna od primarnih prednosti kriptovaluta fokusiranih na umjetnu inteligenciju je njihova sposobnost obrade transakcija mnogo brže od bitcoina i drugih tradicionalnih kriptovaluta. Bitcoin radi na decentraliziranoj mreži i koristi mehanizam konsenzusa proof-of-work (PoW) za provjeru valjanosti transakcija.

Međutim, ovaj mehanizam zahtijeva veliku količinu računalne snage, što povećava vrijeme potrebno za provjeru valjanosti transakcija i čini bitcoin sporim u usporedbi s novijim kriptovalutama fokusiranim na umjetnu inteligenciju. Te novije kriptovalute koriste mehanizam konsenzusa poznat kao proof-of-stake (PoS), koji omogućuje puno bržu provjeru valjanosti transakcija. To čini kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju praktičnijim rješenjem, budući da mogu obraditi puno veći broj transakcija u sekundi (TPS).

Veća razina sigurnosti

sigurnost
Foto: Pixabay

Nešto što je vrlo bitno, a ponekad poprilično zanemareno kod mnogih vlasnika kriptovaluta svakako je sigurnost. Upravo je ona još jedna velika prednost kriptovaluta fokusiranih na umjetnu inteligenciju u odnosu na kriptovalute poput bitcoina. Algoritmi umjetne inteligencije mogu se koristiti za otkrivanje i sprječavanje pokušaja prijevare i hakiranja, čineći takvu mrežu mnogo sigurnijom.

To bi trebalo biti vrlo važno za korisnike koji žele zaštititi svoju imovinu od krađe i neovlaštenog pristupa. Osim toga, algoritmi umjetne inteligencije mogu brzo i točno otkriti i odgovoriti na sve potencijalne sigurnosne prijetnje, osiguravajući da mreža ostane zaštićena od neovlaštenih promjena.

Veća razina transparentnosti

Povećana razina transparentnosti kod kriptovaluta fokusiranih na umjetnu inteligenciju odnosi se na mogućnost pružanja veće vidljivosti i odgovornosti u transakcijama te odlukama koje se donose unutar mreže. To se može postići različitim sredstvima, a jedno od njih je svakako praćenje transakcija u stvarnom vremenu. Algoritmi umjetne inteligencije mogu se koristiti za praćenje transakcija u stvarnom vremenu, omogućujući veću transparentnost i vidljivost protoka sredstava unutar mreže.

Još jedno od takvih sredstava je i podnošenje poboljšanih izvješća. Algoritmi umjetne inteligencije mogu pružiti detaljnije i točnije izvještaje o transakcijama, olakšavajući korisnicima razumijevanje aktivnosti unutar mreže.

Smanjena potrošnja energije

energija
Foto: Pixabay

Smanjena potrošnja energije s kriptovalutama fokusiranim na umjetnu inteligenciju odnosi se na sposobnost mreže da troši manje energije u usporedbi s tradicionalnim kriptovalutama poput bitcoina. To je omogućeno ugradnjom AI algoritama u različite aspekte mreže kao što su proces rudarenja, mehanizam konsenzusa i dodjela resursa. Ti algoritmi mogu optimizirati proces rudarenja, čineći ga učinkovitijim uz manju količinu potrebne energije.

Također, mogu učiniti mehanizam konsenzusa učinkovitijim, smanjujući potrošnju energije u mreži. Nadalje, algoritmi umjetne inteligencije mogu se koristiti za dinamičko skaliranje mreže i optimiziranje raspodjele računalnih resursa, dodatno smanjujući potrošnju energije.

Integriranjem obnovljivih izvora energije u proces rudarenja, kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju također mogu promicati održivost i smanjiti svoj ugljični otisak. Ukratko, smanjena potrošnja energije prednost je kriptovaluta fokusiranih na umjetnu inteligenciju jer pomaže smanjiti troškove i učiniti mrežu ekološki prihvatljivijom.

Pogodnosti koje bitcoin ne nudi

Uz povećanu učinkovitost i sigurnost, kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju nude niz drugih pogodnosti koje nisu dostupne s bitcoinom. Primjerice, omogućuju korisnicima trgovanje kriptovalutama bez prolaska kroz centraliziranu razmjenu. To znači da korisnici mogu trgovati izravno jedni s drugima, bez plaćanja ikakvih dodatnih naknada. To korisnicima trgovanje kriptovalutama i pristup blockchain tehnologiji čini mnogo lakšim i isplativijim.

Personalizirane usluge

usluge
Foto: Pixabay

Kriptovalute usmjerene na umjetnu inteligenciju nadmašuju bitcoin i zato što imaju sposobnost korištenja algoritama umjetne inteligencije za pružanje personaliziranih i prilagođenih usluga korisnicima. Primjerice, algoritmi umjetne inteligencije mogu se koristiti za preporuku najboljih kriptovaluta za trgovanje na temelju povijesti trgovanja i preferencija pojedinca. To korisnicima omogućuje donošenje informiranijih odluka o svojim ulaganjima i pomaže im da izvuku maksimum iz blockchain tehnologije.

Razne primjene

Kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju nude potencijal za nove i inovativne primjene. Primjerice, mogle bi se koristiti za stvaranje decentraliziranih autonomnih organizacija koje pokreću algoritmi umjetne inteligencije. Te bi organizacije mogle djelovati bez potrebe za ljudskom intervencijom, donoseći odluke na temelju podataka i algoritama. To otvara nove mogućnosti za korištenje umjetne inteligencije u područjima kao što su upravljanje opskrbnim lancem, financijske usluge i slično.

Zaključak

Kriptovalute usmjerene na umjetnu inteligenciju imaju potencijal biti vrlo velik dio budućnosti svijeta kriptovaluta. One nude veće brzine obrade, povećanu sigurnost, isplativije trgovanje te nove i inovativne primjene. Dok je bitcoin možda bio prva kriptovaluta, kriptovalute fokusirane na umjetnu inteligenciju spremne su preuzeti taj, nazovimo ga vrh i revolucionirati način na koji koristimo digitalnu valutu te komuniciramo s njom.

Bit će svakako zanimljivo promatrati u kojem će se smjeru one razvijati i što bismo sve mogli dobiti u vremenima koja dolaze. No, bez ikakve sumnje već i sada postaju sve važniji dio kripto svijeta, tako da ne bismo trebali čekati dugo kako bi počele koristiti svoj maksimalni potencijal.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...