Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kupnja domene: 5 koraka za pametan izbor domene za novi web projekt

Kupnja domene 7 koraka za pametan izbor domene za novi web projekt
(Photo: Pixabay.com)

Kako izgleda proces kupnje domene i zašto je važno odabrati pravilnu i kvalitetnu domenu? Koji su sve koraci nužni kod odabira i registracije nove domene? Zašto je kupnja domene važan korak u razvoju novog web projekta?

Kupnja domene je jedan od prvih koraka koje trebate poduzeti kada pokrećete novi web projekt. Nakon uvodnih analiza tržišta i sastavljanja temeljitog plana novog web projekta – vrijeme je da se odlučite koja će domena biti u središtu vašeg projekta.

Domena je zapravo ime vašeg budućeg projekta i temelj na kojem ćete graditi čitav projekt. Samim time, domenu trebate izabrati pažljivo i mudro. Kako biste proces kupnje domene obavili kvalitetno – u nastavku vam donosimo 5 koraka za kupnju domene za novi web projekt:

Super Kako odabrati WordPress template 7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Analiziranje tržišta i planiranje budućeg sadržaja

Prije nego što krenete u realizaciju novog web projekta potrebno je sastaviti detaljan plan koji će jasno ukazati na to kakva vam domena treba. Prije svega, potrebno je odrediti koja će biti temeljna niša vašeg web projekta i koja će sve područja novi projekt obuhvaćati. Primjerice, ako ćete pisati o preradi drva, ali i drvu općenito – onda domena ne bi trebala biti fokusirana samo na preradu drva, već i na drvo općenito. Iako vam trenutno ne izgleda toliko važno, činjenica jest da krivo odabrana domena može u kasnijim fazama zbunjivati korisnike.

Napravite detaljnu analizu tržišta i odlučite koja ćete sve područja pokrivati vašim projektom. Pripremite barem okviran plan sadržaja na način da definirate koje ćete sve teme i naslove pokrivati, odnosno koje će sve kategorije sadržaja imati vaš novi web projekt. Nakon toga, imati ćete određenu viziju koliko će “širok” biti vaš web projekt, odnosno koje će sve teme obuhvaćati. Slijedom toga, biti će vam puno lakše odabrati odgovarajuću domenu. Naime, domena mora biti dovoljno generalna da pokriva većinu područja koja ćete tematski obrađivati na novom web projektu.

Rast Faze izrade niche web stranice Kako, što i kada raditi
(Photo: Pixabay.com)

Odabir željenog nastavka domene (TLD-a)

TLD (Top Level Domain) je termin koji se koristi za označavanje tzv. nastavka domene. Konkretno, TLD je skup slova koji se nalazi iza zadnje točke u domeni. Primjerice, u domeni geek.hr – TLD je .hr. Vjerujemo da ste shvatili gdje se nalazi TLD i od čega je sačinjen. Ujedno, svima vam je jasno da TLD zapravo predstavlja vrlo važan dio domene jer označava svojevrsnu kvalitetu domene i smješta je u određenu regiju. Primjerice, .hr TLD jasno sugerira kako se radi o web stranici iz Hrvatske koja je vrlo vjerojatno napisana na hrvatskom jeziku i donosi tematiku koja je prilagođena hrvatskom stanovništvu. Sve to možemo zaključiti samo iz tih dviju slova na kraju naše domene.

Nastavak (TLD) je izuzetno važan za budućnost vašeg projekta, s obzirom da pogrešno odabrani nastavak može zbuniti vaše buduće posjetitelja. Planirate li raditi web projekt na hrvatskom jeziku i usmjeren na Hrvate – onda je svakako mudro razmisliti o .hr nastavku. Činjenica jest da je .hr vrlo skup nastavak domene, ali je ujedno odličan za brendiranje na domaćem tržištu. Želite li projekt koji nema regionalnih granica onda je svakako mudro odabrati .com ili .net nastavke. Naime, ova dva popularna TLD-a već su desetljećima ustaljena na internetu i mnogi ih prepoznaju kao “najsigurnije” TLD-e na tržištu.

napredak digitalnog projekta i zašto je to važno
(Photo: Pixabay.com)

Predlaganje mogućih imena domena za web projekt

Nakon što ste odlučili koji će TLD nositi vaša domena, vrijeme je da se pozabavite odabirom čitavog imena domene. Naime, domena se sastoji od glavnog dijela (geek) i TLD-a (.hr) – što u konačnici čini čitavu domenu u formatu geek.hr. Naziv domene iznimno je važan, posebice ako planirate brendirati vaš projekt po određenim nazivom. U pravilu postoje dva glavna smjera za odabir naziva domene – generalni naziv ili brendirani naziv domene. Generalni naziv za web projekt koji će baviti drvom je primjerice drvo.hr, dok je brendirani naziv labotree.hr (ako se projekt/tvrtka zove LaboTree).

Potrebno je ispisati na papir ili u računalo potencijalne kandidate naziva domene – kako biste lakše došli do finalne odluke. Napišite barem nekoliko prijedloga jer postoji mogućnost da je određen naziv domene već zauzet. Samim time, trebate imati alternativu kojom se možete poslužiti – ako vaš favorit broj 1 neće biti dostupan. S obzirom da većina ljudi internet pretražuje preko generaliziranih pojmova (npr. kupanja drva) ponekad je bolje odabrati generalizirani naziv domene iz kojeg je korisnicima odmah jasno čime se bavi vaš projekt. Stoga, ako nemate neki snažan brend i ne planirate brendirati vaš naziv – razmislite o tome da uzmete neki generalni naziv niše kojom se bavi vaš projekt.

Faze izrade niche web stranice Kako, što i kada raditi
(Photo: Pixabay.com)

Analiza dostupnih domena i pregled povijesti domene

Većina provajdera koji se bave prodajom domena na svojim web stranicama ima tražilicu putem koje možete provjeriti dostupnost određenih domena. Dakako, svaki hosting provajder ne nudi širok izbor TLD-a pa trebate pronaći tražilicu gdje možete proanalizirati domene s TLD-om koji je vama potreban. Nakon što pronađete tražilicu u kojoj možete provjeravati vaše domene – vrlo brzo ćete saznati koja je od vama željenih domena slobodna, a koju ne možete registrirati. Postoji mogućnost da će vam prva domena na listi već biti zauzeta jer su popularni pojmovi uglavnom već zauzeti na raznim tržištima i na raznim jezicima. Ipak, vjerujemo da ćete pronaći domenu koja vam odgovara – a dostupna je za registraciju.

Nakon što ste pronašli domenu koja vam odgovara, ne bi bilo loše provjeriti povijest domene. Naime, neke su domene prethodno već bile registrirane pa na Google tražilici i ostalim platformama imaju određenu povijest linkova i sadržaja. Zanimljivo, mnogi iskusni web majstori traže upravo takve domene s povijesti jer im takve domene omogućavaju puno brži rast – zbog kvalitete backlinkova prema domeni. Na vama je da odlučite treba li vam domena s povijesti ili želite potpuno novu domenu koja još nikada nije bila registrirana. Odaberete li domenu s povijesti onda pripazite da su backlinkovi u prošlosti bili kvalitetni – kako već u startu ne biste završili na nekoj spam listi web tražilica.

digitalni projekt postati uspješan ili će propasti

Kupnja domene i registracija po povoljnoj cijeni

Kada ste finalno odlučili koja će domena krasiti vaš novi web projekt – vrijeme je za kupnju domene. U pravilu se radi o vrlo jednostavnom postupku gdje u svega nekoliko klikova kupite domenu, a nakon plaćanja – provajder domenu stavi na vašu listu domena koje koristite. Pri tome zapravo nije važno kod kojeg ćete provajdera kupiti domenu jer domenu možete preusmjeriti na hosting koji želite. Samim time, domenu možete kupiti u Engleskoj, a koristiti na hrvatskim serverima – bez ikakvih problema.

Strani provajderi uglavnom nude odlične popuste na domene pa je ponekad puno isplativije kupovati domene kod stranih firmi. Dakako, strani provajderi često ne nude mogućnost kupovanja lokalnih TLD-a (npr. hr, rs, si) pa takve domene ipak morate kupiti na domaćem tržištu. Za neke je domene potrebno zadovoljiti i određene uvjete prije same kupnje domene. Primjerice, .hr domenu mogu kupiti samo europski građani, a isto vrijedi i za .eu domene. Zanimljivo, .hr domena je čak i besplatna za tvrtke i obrte, dok će je svi ostali platiti nemalih 650 kuna. No, domena je temelj od kojeg kreće čitav vaš projekt – pa nemojte škrtariti na kupnji domene.

10 komentara

Možda će vas zanimati

Internet

Google domenu u Argentini kupio je tridesetogodišnji web dizajner dok je web stranica prošle srijede bila dva sata van snage u ovoj zemlji. Web...

Internet

Prije nekoliko dana, domena Piratebay.org prodana je na aukciji za 50.000 dolara.

Internet

Koliko iznosi cijena najvrjednijih domena na svijetu? Koje novčane svote su spremne izdvojiti kompanije kako bi se domogle određenih domena? Kolika je vrijednost hrvatskih...

Internet

Na današnji dan, prije točno 25 godina, Sveučilišni računalni centar zaprimio je email o uspješnoj registraciji prve .hr domene, čime se Hrvatska ucrtala na...