Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Kupovina kriptovaluta – 6 stvari za uzeti u obzir u 2023.

kupovina kriptovaluta
Foto: Shutterstock

U periodu od 2020. do 2021. godine, mnoge su kriptovalute dotaknule svoj vrhunac. Vrijedile su više nego ikada, a kupovina kriptovaluta postala je opcija mnogima. Međutim, sve što je lijepo kratko traje. 2022. godina bila je potpuna suprotnost prethodne dvije i upravo se oni koji su prethodno uložili u neku od kriptovaluta danas hvataju za glavu.

Najbolji primjer kako je mnogo toga u prethodnoj godini pošlo po zlu je kriptovaluta pod imenom Terra (LUNA). Kolaps te kriptovalute šokirao je mnoge u kripto industriji. Kako je Terrin ekosustav pao, vrijednost LUNA i UST tokena je krenula istim smjerom te u jednom rekordnom roku izbrisala oko 40 milijardi dolara vrijednosti.

Kako je 2023. godina pred nama, bilo bi možda pametno reći na što treba obratiti pažnju kada je kupovina kriptovaluta u novoj godini u pitanju te na koja zapravo pitanja bi svaki potencijalni investitor, bio on veliki ili mali, trebao odgovoriti prije nego što se odluči na taj čin.

1. Imate li dodatne ušteđevine?

kupovina kriptovaluta
Foto: Shutterstock

Slično kao i kada se odlučite uložiti u dionice, pobrinite se da imate ušteđevine za hitne slučajeve. Svakako nije preporuka uložiti sve što imate u kupovinu kriptovaluta, ali nije nikako na odmet ponoviti da morate imati i zalihu sredstava koja će vam biti dostupna ako taj čin propadne. Neka od najboljih preporuka je uštedjeti dovoljno sredstava koja će vam biti dovoljna barem tri do šest mjeseci u slučaju da vaša ulaganja propadnu, ali ako možete i više od toga, svakako to učinite.

Cijene kriptovaluta drastično su pale 2022. godine, a velik se broj ulagača nada da će se te cijene na kraju oporaviti. To će vjerojatno 2023. godinu učiniti idealnim trenutkom za kupovinu kriptovaluta ako se vodimo onim jednostavnim pravilom da treba kupovati po niskoj cijeni, a prodavati po visokoj. Imati osigurana sredstva “za svaki slučaj” znači da možete biti strpljivi kada je kretanje vrijednosti kriptovaluta u pitanju jer ako eventualno ta vrijednost padne, možete si dozvoliti još jedan period čekanja da potencijalno poraste.

2. Jeste li spremni na čekanje?

Kupovina kriptovaluta jednostavan je i brz proces. Odaberite kriptovalutu kojoj vjerujete, uplatite nešto novca te kupite određeni iznos kriptovalute. Međutim, isplata bi trebala biti puno dugotrajnija. Točnije, za isplatu bi trebalo čekati znatno duže, a razlozi su očiti. Vrijednost kriptovaluta varira i sasvim sigurno neće doći do željenog iznosa odmah nakon što je kupite. Definitivno će biti potrebno čekati i pokazati veliku dozu strpljenja.

Čekanje bi se moglo isplatiti, ali isto tako je potrebno i znati odabrati pravi trenutak kada prodati, odnosno zamijeniti kriptovalute za stvarna sredstva. Puno je faktora koji utječu na kretanje vrijednosti kriptovaluta, a na vama je da predvidite u kojem će smjeru one ići te profitirate upravo na toj ideji i osjećaju.

3. Hoće li kriptovaluta postati vaše sredstvo plaćanja?

Foto: Shutterstock

Iako mnogi ulažu u kriptovaluta samo kako bi ih jednog dana prodali i došli do profita, neki će ih jednostavno koristiti za razna plaćanja i daljnja ulaganja. Razmislite o tome zašto vi zapravo ulažete u kriptovalute. Ako se radi o ulaganju kako biste kriptovalute koristili za plaćanja i, možemo slobodno reći za život, tada možete uložiti nešto više svojih sredstava u njih. Međutim, ako želite uložiti u nadi da će njihova vrijednost porasti i tako vam osigurati profit, preporuka je da ne ulažete više od oko 5% svojih ukupnih sredstava.

U tom slučaju propast kriptovalute koju ste kupili neće imati značajan utjecaj na vaš budžet, a s druge strane, eventualnim porastom vrijednosti kriptovalute možete doći do nekih sjajnih profita.

4. Imate li plan?

Raditi bilo što danas nema previše smisla ako nemate neki dugoročni ili kratkoročni plan. Dođite do zaključka zašto je kupovina kriptovaluta bitna vama i što se nadate postići. Mnogi kripto investitori koji su kupovali tijekom 2021. godine, učinili su to jer su se bojali propuštanja onoga što se činilo kao velika prilika ili su htjeli ostvariti kratkoročnu zaradu.

Nažalost, to je značilo da su ljudi kupovali blizu visokih cijena bez da su u potpunosti razumjeli što kupuju. Vaš plan trebao bi uključivati ​​iznos novca koji ste spremni uložiti, vrste kriptovaluta koje planirate kupiti i koliko dugo ih planirate držati. Također je ključno da znate zašto ulažete i što je to što vas navodi da vjerujete da bi blockchain tehnologija mogla uspjeti. Razmislite i o tome što bi vas moglo navesti da promijenite svoju plan. Odgovori na ta pitanja mogli bi vam pomoći protiv panične prodaje i kupovine kriptovaluta jer vam daju čvrstu osnovu za donošenje odluka.

5. Razumijete li rizike kada je kupovina kriptovaluta u pitanju?

kupovina kriptovaluta
Foto: Shutterstock

Kupovina kriptovaluta je izuzetno rizična. Ti rizici dolaze s potencijalom zarade, ali morate razumjeti u što se upuštate. Ako ste netko tko bi mogao biti pod velikim stresom jer je određena kriptovaluta pala 10 ili 20 posto u jednom danu, kripto ulaganje možda nije za vas.

Kada ulažete u kriptovalute, treba razmisliti o nekim od sljedećih stvari:

  • Vrijednosti kriptovaluta su izuzetno promjenjive. One mogu pasti ili narasti za ogromne iznose u samo jednom danu, pa čak i u kraćem vremenskom roku.
  • Neke manje poznate kriptovalute mogu propasti u cijelosti. Također, neke od njih mogu biti kreirane u svrhu prevare, a to je zadnje što želite jer ćete ostati bez svih ulaganja.
  • Mjenjačnice također mogu propasti. Kako bi kupovali i prodavali kriptovalute, morate koristiti neku od mjenjačnica. Ako ona propadne, također bi sva vaša ulaganja koja ste obavili preko nje mogla biti ugrožena.

Srećom, postoje neki načini na koje se može izbjeći rizik i povećati sigurnost vaših kriptovaluta i ulaganja. Proučite najbolje načine kako osigurati svoje kriptovalute jer upravo to saznanje može vam biti od velike koristi.

6. Što možemo očekivati od 2023. godine?

Kada je 2023. godina i kupovina kriptovaluta u pitanju, sasvim sigurno će biti izuzetno nepredvidiva, kao uostalom i sve druge godine otkako postoje kriptovalute. Mnogi stručnjaci već su više puta dali svoja očekivanja i istaknuli na što treba paziti te što bi moglo biti najisplativije.

No, čak i kada se radi o stručnjacima, apsolutno ne možemo reći sa stopostotnom sigurnošću da su u pravu te ih slijepo slušati i ulagati u njihove predikcije. One su upravo samo to – predikcije koje se ne moraju ostvariti. Ipak, jasno je da postoje oni koji će ipak znati nešto više od nas i njihova mišljenja valja uvažiti. 2023. godina tako može biti katastrofalna godina, a može biti i najbolja godina koju su kriptovalute ikad vidjele. Čar kupovine i prodaje upravo je u činjenici da ne znamo što očekivati, već se moramo osloniti na osjećaje i predikcije.

Možda je u nekim situacijama i najbolje ulaziti bez nekih prevelikih očekivanja u 2023. godinu te pustiti da se stvari odvijaju na svoj način.

Zaključak – kupovina kriptovaluta

Ne znamo što će se dogoditi s cijenama kriptovaluta u 2023. godini. Definitivno se spominje pojačana regulacija, a ona bi mogla uzrokovati volatilnost koja dodatno doprinosi nepredvidivosti. Ono što se čini na prvi pogled je da ćemo u 2023. godinu ući na način na koji će 2022. završiti, a to je uz dosta niske cijene kriptovaluta. Ako se odlučite za kupovinu kriptovaluta, nemojte to činiti jer se nadate da ćete profitirati od sličnog naglog rasta vrijednosti kao što je bio onaj kojeg smo vidjeli 2021. godine. Učinite to jer razumijete što je blockchain i što bi on mogao učiniti u budućnosti. Čak i tada, slijedite zlatno pravilo kripto ulaganja i ulažite samo novac koji si možete priuštiti izgubiti.

Uz šest pitanja i odgovora koje smo kreirali, možda ćete malo lakše donositi odluke u budućnosti kada je kupovina kriptovaluta u pitanju, a sasvim sigurno gotovo sve u toj kupovini i ovisi upravo o donošenju pravih odluka u pravo vrijeme.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...