Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

5 najboljih načina kako osigurati svoje kriptovalute

Kriptovalute
Foto: Pixabay

Cijene kriptovaluta iz godine u godinu rastu, a sve je više valuta tog tipa koje imaju velik potencijal jednog dana postati vrlo isplative. Posjedovati neke od njih mnogima nosi potencijal dobre zarade i zato ih žele osigurati na najbolji mogući način. Budući da Internet nije siguran u svakom trenutku, potrebno je voditi računa o tome da kriptovalute koje posjedujemo ne završe na ovaj ili onaj način kod nekog drugog.

Odlučili smo zato predstaviti neke od najboljih načina kako zaštititi svoje kriptovalute tako da u svakom trenutku budu isključivo u našem posjedu. Točnije, predstavljamo čak pet takvih načina, a o kojim se metodama zaštite radi, pročitajte u nastavku.

Trgujte na provjerenim mjestima

Kriptovalute
Foto: Pixabay

Prva metoda zaštite kriptovaluta svakako je i ona najjednostavnija, a ona kaže da trgovanje kriptovalutama odrađujete isključivo na provjerenim mjestima, odnosno stranicama za koje znate da su od povjerenja. Neke od takvih koje su dokazano od povjerenja su Kraken, Gemini, Coinbase, Crypto.com i Binance. Međutim, čak i kada znate koje su provjerene poput ovih koje smo naveli, svakako provjerite URL koji ste posjetili jer moguće je da ste pogriješili i samo jedno slovo, a ta greška vas je odvela na stranicu kreiranu upravo kako bi vas prevarila.

Svaka od takvih online stranica i mjenjačnica mora imati i svoje certifikate te licence, a one će uglavnom biti istaknute na nekom vidljivom mjestu. Ako ih nema te niste sigurni možete li vjerovati stranici na kojoj se nalazite, uvijek je pametnija opcija nastaviti tražiti dalje.

Uvijek koristite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA)

Dvofaktorska autentifikacija zaista nije nikakav novitet. Kad god prvi put kupite kriptovalutu, ona će uglavnom biti na računu mjenjačnice. Ako netko treći dobije pristup tom računu, može povući vaš iznos koji imate na adresu novčanika pod svojom kontrolom. Jedna od najjednostavnijih, a opet najkorisnijih stvari koje možete učiniti kako biste spriječili takvu situaciju jest da uključite dvofaktorsku autentifikaciju.

Ona zahtijeva unos koda sa vašeg telefona svaki put kada podižete kriptovalute. Nekima se to možda čini pomalo napornim jer neće uvijek imati svoj mobitel uz sebe, no takve sitnice u ovom slučaju zaista treba zanemariti. Ako nemate omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju, morate se u potpunosti osloniti na sigurnost svoje e-mail adrese i lozinke kako biste zaštitili svoju kriptovalutu. Na raznim se primjerima pokazalo da to nije dobra solucija i stoga se osigurajte na ovaj način dok nije prekasno.

Koristite VPN

VPN
Foto: Pixabay

Jedna stvar na koju korisnik treba paziti kod bilo koje vrste online transakcije, uključujući kripto transakcije, je oblik napada u kojem osoba koja vam želi ukrasti kriptovalute koristi slabost mreže na koju ste spojeni kako bi to učinila. Pretplata na neku VPN uslugu može pomoći u sprječavanju ovih napada. U nekim od takvih napada, vješti napadač prekida vašu vezu sa stranicom koje posjećujete i ubacuje vlastiti uređaj između vas i te stranice. Zatim prosljeđuju vaše podatke web-mjestu s kojim namjeravate komunicirati, čineći da djeluje da ste povezani kao i obično.

Informacije koje on tako dobije mogu mu dati do znanja da koristite kriptovalute, što može dovesti do toga da dođe do vašeg novčanika ili vas navede da instalirate lažni novčanik. Dobro je rješenje za zaštitu pretplatiti se na VPN uslugu i koristiti je kad god radite kripto transakcije. VPN-ovi obično koštaju između 5 i 15 dolara mjesečno, a mogu biti čak i jeftiniji ako platite više mjeseci ili godina unaprijed. Također, ne treba posebno niti navoditi koliko VPN-ovi imaju drugih koristi za svoje korisnike.

Koristite hardverski novčanik

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoju kriptovalutu je korištenje hardverskog novčanika. Radi se o USB uređaju koji može pohraniti kriptovalute. Hardverski novčanik nema internetsku vezu, pa ga je napadaču iznimno teško zaraziti zlonamjernim softverom. Svaki put kada obavljate transakciju s hardverskim novčanikom, morate ga povezati s računalom ili mobilnim uređajem putem USB-a ili Bluetootha.

Hardverski novčanici također imaju PIN kodove, tako da će napadač i dalje teško doći do vaše kriptovalute, čak i ako vaš novčanik bude fizički ukraden. Stručnjaci za sigurnost uspjeli su, i to vrlo teško, probiti hardverske novčanike korištenjem iznimno sofisticiranih tehnika, ali im je bio potreban fizički pristup novčanicima kako bi izveli ta hakiranja. Ako izgubite svoj hardverski novčanik ili vam ga ukradu, trebali biste prenijeti svoju kriptovalutu s jedne adrese novčanika na drugu, što je prije moguće. Tako također imate nešto vremena osigurati se čak i unatoč krađi.

Budite oprezni s otvaranjem e-mailova

e-mail
Foto: Pixabay

Jedna od najčešćih tehnika korištenih za krađu kriptovaluta je natjerati vlasnika da otvori e-mail i preuzme neku zlonamjernu datoteku. Ovi e-mailovi često su vješto napravljeni da izgledaju kao da dolaze od neke legitimne tvrtke kojoj možete vjerovati. Takvi pokušaji napada mogu biti znatno opasniji ako napadač prati vaš promet i zna neke detalje o vama. Tada može učiniti da e-mail koji vam šalje izgleda kao e-mail s neke lokacije s koje ste ga zapravo očekivali. U privitku tog e-maila može ostaviti neku datoteku i predstaviti je kao nešto sigurno.

Sjajan primjer je kada napadač zna da, recimo, tražite neki novi posao i kreira e-mail koji se čini kao da je poslan od strane tvrtke u kojoj se želite zaposliti i kojoj ste se ranije javili. Tada u privitak može staviti velik broj različitih datoteka koje će izgledati sigurno, a one mogu biti neki oblici običnih PDF datoteka ili obrazaca koje navodno morate popuniti. Jednom kada otvorite takvu datoteku, zlonamjerni softver mogao bi biti instaliran na vaše računalo, a samim time bi vaše kriptovalute mogle biti ugrožene.

Jedan od korisnih načina kako dodatno povećati opreznost je potencijalno koristiti dva računala ako ste u mogućnosti. Jedno će vam služiti za poslovanje i kripto transakcije, dok ćete na drugom voditi računa o e-mailovima i sličnim stvarima koje vas mogu eventualno ugroziti. No, ako ste oprezni i pazite kakve e-mailove otvarate, to neće biti potrebno.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...