Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Luksemburg uvodi satove kodiranja u sve škole

Prvo Finska, a sada i Luksemburg

Luksemburg, malena država površinom, ali velika bogatstvom, uvodi satove kodiranja u sve svoje škole.

Claude Meisch, ministar obrazovanja ove zapadnoeuropske zemlje, rekao je novinarima kako će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka naredne školske godine.

Napomenuo je kako će svi učenici u toj zemlji time vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i satove o računalnom razmišljanju.

Računalo razmišljanje je proces koji formulira rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi potiču potpune i smislene odgovore na osnovi više promjenjivih, koje zahtijevaju uporabu raščlanjivanja, reprezentiranje podataka, uopćavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računalnom razmišljanju.

Meisch je također poručio kako su digitalne vještine “dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati” u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili puno spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

U zemljama koje su među prvima u svijetu u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska u kojoj je od jeseni 2016. godine to postalo obvezna nastavna aktivnost koja počinje od prvog razreda.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biznis

Codota je u mogućnosti udvostručiti produktivnost programera kroz AI, u narednih pet godina...

Web & IT

Jedan od novih dodataka koji GitHub uvodi je mogućnost dijeljenja self-hosted runners u organizaciji, što olakšava njihovu ponovnu upotrebu.

Geek

Prvi put ove godine, u srcu Dalmacije održat će se 24-satno natjecanje u sklopu Hotela Krilo za mlade do 30 godina

Web & IT

Jeste li upoznati s najpoznatijim izgovorima programera, kada ne mogu pokrenuti vlastiti program? Izgovori tipa “jučer je radilo” najbolji su primjer, uz koje ćete...

Oglašavanje