Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

MUP u borbu protiv cyberkriminala ulaže milijun eura, 90% dobili od EU

Samostalni sektor za Schengensku koordinaciju i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova donio je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta “Jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv svih oblika kibernetičkog kriminaliteta”, priopćili su iz MUP-a.

Dodjela financijskih sredstava za navedeni projekt temelji se na isključivoj nadležnosti Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije čije aktivnosti imaju za cilj povećanje kibernetičke sigurnosti na području RH i EU razvijanjem i unapređivanjem sustava prikupljanja, korištenja i analize digitalnih dokaza i edukacijama za policijske službenike o metodama istraživanja kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Ukupni predviđeni proračun je 995.000 eura, a postotak EU sufinanciranja iznosi 90%.

Projekt se sastoji od dvije komponente:

  • opremanje ustrojstvenih jedinica MUP-a potrebnim softverskim i hardverskim komponentama, te
  • provođenje edukacijskih modula na temu digitalnih dokaza i forenzičkih metoda i procedura za 31 policijskog službenika.

Oprema i edukacija

U sklopu projekta MUP će nabaviti potrebnu opremu i računalne programe koji će omogućiti efikasno izvršavanje naloga sudova za pretragom nositelja elektroničkih dokaza poput računala, tableta, tvrdih diskova i mobilnih telefona. Cilj edukacije bit će podizanje kompetencija policijskih službenika za uspješno suzbijanje kaznenih djela iz domene kibernetičkog kriminaliteta.

Planirana edukacija obuhvaća slijedeće teme: Osnove napada i zaštite informacijskih sustava i informacijska sigurnost; Arhitektura, modeli, mehanizmi i načela informacijske tehnologije; Digitalni tragovi, dokazi i forenzika, te Prevencija, nadzor i specijalizirana područja kibernetičkih napada.

Temeljem prethodno provedenog javnog natječaja, edukaciju provodi Zajednica ponuditelja Algebra d.o.o. i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu od studenog 2019. godine do veljače 2020. godine.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Clearview AI je tehnološka tvrtka koja prikuplja slike lica ljudi, a zbog tog tipa narušavanja privatnosti već je kažnjena milijunima eura. CEO te tvrtke,...

Igre i gaming

Policija u Velikoj Britaniji uhitila je 17-godišnjeg osumnjičenog hakera. Izvješća sugeriraju da je uhićenje povezano s hakiranjem Rockstar Gamesa koje je dovelo do velikog...

Internet

Prema napisima izraelskog medija, Haaretza, Izrael se oporavlja od cyber napada velikih razmjera. Cyber napadači su u ponedjeljak navečer oborili nekoliko web stranica izraelske...

Tech

Uz pomoć svog pametnog sata oteta žena uspjela je kontaktirati svoju kćer.

Tech

Državna policija Massachusettsa (MSP) tiho je testirala načine korištenja četveronožnog robota Boston Dynamics poznatog kao Spot, prema novim dokumentima dobivenim od strane američkog saveza...

Internet

MUP upozorava

Aplikacije i softver

Besplatna i legalna