Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci

Najneobičnija riba na svijetu pred izumiranjem

blobfish

Najtužnija, a vjerojatno i najneobičnija riba na svijetu, Psychrolutes marcidus, izumire, upozorili su australski znanstvenici

Prirodno stanište Psychrolutes marcidusa (naziva se još i blobfish) na istoku Australije ugroženo je zbog pretjeranog izlova. O ribi koja naraste do 30 centimetara, a živi na dubini od 800 metara, malo se zna, ali se često u posljednje vrijeme zaplete u ribarske mreže namijenjene drugim morskim stanovnicima.

Premda nije jestiva, živi zajedno s nekim delicijama, poput morskih rakova, osobito jastoga. Stručnjak za morske dubine, profesor Callum Roberts rekao je da blobfish ima zašto biti tužna.

‘Te su ribe vrlo osjetljive kad se uhvate u ribarske mreže, a koliko znamo, žive samo u ovim vodama. Australske i novozelandske koče među najaktivnijim su ribaricama na svijetu i ovo nije idealno stanište za njih. Ne možemo zabraniti dubinski izlov, a njihovo je stanište veličine Pariza. Premda ga još nismo posve istražili, postoji velika mogućnost da ga posve uništimo prije nego što saznamo nešto o njemu’, rekao je Roberts.

Ova riba prikupila je preko 10 tisuća glasovana natjecanju za službenu maskotu Društva za zaštitu ružnih životinja, čime je dobila titulu najružnije životinje na svijetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Sci

Upoznajte parazita, raka baburu iz obitelji Cymothoidae, roda Cymothoa i vrste Cymothoa exigua. Ovaj parazit ulazi kroz škrge ribe i zamjenjuje njen jezik postavljajući...

Oglašavanje