Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Najpoznatiji hakeri (10 ključnih likova cyber povijesti)

tko su najpoznatiji hakeri današnjice

Najpoznatiji hakeri fasciniraju javnost već desetljećima svojom sposobnošću da probiju najsloženije sigurnosne sustave i otkriju skrivene informacije. Ali, što zapravo znači biti haker? Hakeri su pojedinci koji koriste svoje tehničke vještine za istraživanje, razumijevanje i često iskorištavanje računalnih sustava. No, nisu svi hakeri isti. Razlikujemo “crne šešire” (black hat), koji koriste svoje vještine za ilegalne aktivnosti i osobnu korist, te “bijele šešire” (white hat), koji pomažu organizacijama u poboljšanju sigurnosti i zaštiti od prijetnji.

Hakerska kultura započela je 1960-ih godina, u doba prvih računala, kada su entuzijasti eksperimentirali s tehnologijom kako bi je bolje razumjeli. S razvojem interneta, hakiranje je postalo globalni fenomen, mijenjajući način na koji razmišljamo o sigurnosti podataka i privatnosti. Istražite s nama deset ključnih likova cyber povijesti, njihove najpoznatije podvige i utjecaj na suvremeni svijet. Pripremite se za putovanje kroz fascinantne priče koje su oblikovale svijet hakiranja.

Najpoznatiji hakeri

Svijet hakiranja prepun je fascinantnih priča o genijalnim pojedincima koji su uspjeli probiti najsloženije sigurnosne sustave i promijeniti tijek povijesti. Od kriminalaca do junaka, ovi hakeri su postali legende zbog svojih izvanrednih sposobnosti, kontroverznih napada i često nevjerojatnih sudbina. Njihove priče pružit će vam dublji uvid u mračni, ali i nevjerojatno zanimljiv svijet hakiranja.

1. Kevin Mitnick

Kevin Mitnick, jedan od najpoznatijih hakera u povijesti, rođen je 6. kolovoza 1963. godine u Los Angelesu. Mitnickova ljubav prema računalima i telefonima počela je u ranoj mladosti. Već u srednjoj školi bio je poznat po svojim vještinama socijalnog inženjeringa, koje su mu omogućile pristup povjerljivim informacijama.

Mitnick je postao poznat širom svijeta zbog svojih hakerskih podviga. Jedan od najpoznatijih napada bio je hakiranje DEC (Digital Equipment Corporation) sistema, gdje je ukrao dragocjeni softver. Njegovi napadi uključivali su i provale u mreže IBM-a, Nokie i Motorole. Mitnick je bio pravi majstor socijalnog inženjeringa, koristeći svoje sposobnosti manipulacije ljudima kako bi dobio pristup zaštićenim informacijama.

Njegovi podvizi nisu prošli nezapaženo. FBI ga je progonio pet godina prije nego što je konačno uhvaćen 1995. godine. Osuđen je na pet godina zatvora zbog različitih cyber zločina, uključujući računalnu prijevaru i prisluškivanje.

Nakon što je odslužio kaznu, Mitnick je promijenio stranu i postao savjetnik za cyber sigurnost. Danas vodi vlastitu tvrtku za sigurnosne konzultacije i pomaže tvrtkama širom svijeta da poboljšaju svoje sigurnosne sustave. Njegova knjiga “Ghost in the Wires” postala je bestseler, a Mitnick se smatra jednim od najvažnijih likova u povijesti hakiranja.

najpoznatiji hakeri odradili su golem posao u unaprjeđenju cyber sigurnosti
Kevin Mitnick, nekada najtraženiji haker u SAD-u, svojom je karijerom prešao put od progonjenog cyber kriminalca do svjetski poznatog savjetnika za cyber sigurnost i autora bestselera.

2. Adrian Lamo

Adrian Lamo, poznat kao “beskućnik haker”, rođen je 20. veljače 1981. godine. Lamo je živio nomadskim životom, često provaljujući u računalne sustave dok je putovao po SAD-u.

Lamo je postao poznat nakon hakiranja sustava The New York Timesa 2002. godine, gdje je dobio pristup osjetljivim informacijama. Također je hakirao sustave Microsofta i Yahooa, što ga je učinilo jednim od najtraženijih cyber kriminalaca tog vremena.

Postao je kontroverzna figura kada je 2010. godine prijavio američkog vojnika Chelsea Manninga, koji je proslijedio povjerljive dokumente Wikileaksu. Ova odluka izazvala je podijeljene reakcije, s nekima koji su ga smatrali izdajicom, dok su ga drugi vidjeli kao heroja.

Lamo je živio povučeno nakon svojih hakerskih dana, radeći kao novinar i analitičar za cyber sigurnost. Umro je 14. ožujka 2018. godine, ostavivši iza sebe naslijeđe kao jedan od najpoznatijih hakera u povijesti.

3. Gary McKinnon

Gary McKinnon, rođen 10. veljače 1966. godine, škotski je haker koji je postao poznat zbog svojih napada na američke vojne i NASA-in sustave.

McKinnon je između 2001. i 2002. godine provalio u gotovo stotinu američkih vojnih i NASA-inih računala. Tvrdio je da traži dokaze o NLO-ima i zataškavanjima vezanim uz besplatnu energiju. Njegovi napadi prouzročili su štetu od milijun dolara, što je bilo jedno od najvećih hakerskih djela tog vremena.

Američke vlasti tražile su McKinnonovo izručenje zbog cyber kriminala. Suočio se s mogućnošću dugotrajne zatvorske kazne, što je izazvalo veliku javnu raspravu. Njegovo izručenje je naposljetku blokirano 2012. godine zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja.

McKinnon je uvijek tvrdio da nije imao namjeru prouzročiti štetu, već je samo želio otkriti informacije koje je smatrao važnima za javnost. Pati od Aspergerovog sindroma, što je igralo značajnu ulogu u odluci britanske vlade da ga ne izruči SAD-u. Danas je aktivan u podizanju svijesti o cyber sigurnosti i mentalnom zdravlju.

4. Albert Gonzalez

Albert Gonzalez, jedan od najpoznatijih hakera u povijesti, rođen je 1981. godine u Miamiju, Florida. Njegova hakerska karijera započela je u srednjoj školi, kada je brzo stekao reputaciju talentiranog hakera.

Gonzalez je postao poznat zbog krađe podataka iz TJX-a, jednog od najvećih trgovinskih lanaca u SAD-u. Tijekom nekoliko godina, on i njegova grupa ukrali su preko 170 milijuna brojeva kreditnih i debitnih kartica, što je jedan od najvećih hakerskih napada u povijesti.

Gonzalez je koristio razne tehnike hakiranja, uključujući “SQL injection” za pristup osjetljivim podacima. Ova metoda omogućuje hakerima da manipuliraju bazama podataka putem sigurnosnih rupa u web aplikacijama. Također je koristio “sniffing” za presretanje podataka na mreži, što mu je omogućilo da prikupi ogromne količine informacija.

Gonzalez je uhvaćen 2008. godine nakon opsežne FBI istrage. Priznao je krivnju za svoje zločine i osuđen je na 20 godina zatvora. Njegov slučaj istaknuo je potrebu za boljom cyber sigurnošću i pažljivijim nadzorom financijskih transakcija.

5. Julian Assange

Julian Assange, australski novinar i osnivač Wikileaksa, rođen je 3. srpnja 1971. godine. Od ranih dana pokazivao je interes za računalne sustave i hakiranje, što ga je kasnije dovelo do stvaranja platforme za objavljivanje povjerljivih informacija.

Assange je 2006. godine osnovao Wikileaks, internetsku platformu koja je postala poznata po objavljivanju povjerljivih dokumenata i informacija. Cilj Wikileaksa bio je povećati transparentnost i odgovornost vlada i korporacija.

Wikileaks je postao globalno poznat nakon objavljivanja iračkih ratnih dnevnika i američkih diplomatskih depeša. Ovi dokumenti otkrili su mnoge kontroverzne informacije o ratovima u Iraku i Afganistanu, kao i o američkoj vanjskoj politici, što je izazvalo međunarodne skandale.

Assange je suočen s pravnim problemima u Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, što je on negirao. Kako bi izbjegao izručenje, sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine, gdje je ostao gotovo sedam godina. Uhićen je 2019. godine i suočen je s mogućnošću izručenja u SAD.

Assange i Wikileaks značajno su utjecali na novinarstvo i transparentnost, potičući debate o slobodi informacija, državnoj odgovornosti i etici objavljivanja povjerljivih podataka.

6. Anonymous kolektiv

Anonymous je decentralizirani kolektiv hakera bez formalne strukture ili vođe. Osnovan početkom 2000-ih godina, Anonymous je postao poznat po svojim masovnim cyber napadima i aktivizmu.

Anonymous je izveo brojne poznate operacije, uključujući Operaciju Payback, koja je ciljala na organizacije koje su pokušale zatvoriti Wikileaks, i napade na scijentologiju zbog navodne cenzure i kontroverznih praksi. Njihove aktivnosti često su usmjerene na obranu slobode govora i protivljenje korupciji.

Anonymous se zalaže za slobodu interneta, borbu protiv cenzure i korupcije, te zaštitu ljudskih prava. Njihov slogan “Mi smo legija” odražava njihovu anonimnost i kolektivnu snagu.

Anonymous je postao sinonim za haktivizam, koristeći svoje vještine za promicanje društvenih i političkih promjena. Njihove akcije inspirirale su mnoge druge cyber aktiviste i naglasile moć kolektivnog djelovanja u digitalnom dobu.

anonymousi su najpoznatiji hakeri današnjice
Anonymous, globalni kolektiv hakera bez vođa, postao je poznat po svojim masovnim cyber napadima i hrabrim akcijama za obranu slobode interneta i borbu protiv korupcije.

7. Jonathan James

Jonathan James, poznat i kao “c0mrade”, rođen je 12. prosinca 1983. godine u Miamiju, Florida. Već u ranim tinejdžerskim godinama pokazivao je iznimne vještine u hakiranju, što ga je učinilo jednim od najpoznatijih hakera svoje generacije.

James je postao poznat kada je 1999. godine, u dobi od samo 15 godina, uspio hakirati nekoliko visokoprofilnih sustava, uključujući računalnu mrežu američkog Ministarstva obrane. Jedan od njegovih najznačajnijih napada bio je upad u NASA-in sustav, gdje je ukrao softver vrijedan 1,7 milijuna dolara. Ovaj softver kontrolirao je fizičke uvjete na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

James je koristio napredne tehnike hakiranja, uključujući exploite i socijalni inženjering, kako bi pristupio zaštićenim sustavima. Njegovi napadi otkrili su ozbiljne sigurnosne propuste u vladinim i korporativnim sustavima, potaknuvši poboljšanja u cyber sigurnosti.

Jonathan James je uhvaćen 2000. godine i postao prvi maloljetnik osuđen za cyber kriminal u Sjedinjenim Državama. Osuđen je na šest mjeseci kućnog pritvora i zabranjeno mu je korištenje računala za osobne svrhe. Njegova kazna također je uključivala nadzor nakon puštanja na slobodu.

Nažalost, Jamesova priča završava tragično. Nakon serije provala i hakiranja 2007. godine, u kojima je bio osumnjičen, James je počeo osjećati pritisak i strah od budućih posljedica. U svibnju 2008. godine, Jonathan James je počinio samoubojstvo, ostavivši iza sebe pismo u kojem je tvrdio da nije odgovoran za nedavne napade i da ne može živjeti s mogućnošću nepravednog progona.

Hakeri iz prošlosti

Hakerska povijest prepuna je fascinantnih priča o pionirima koji su svojim vještinama i inovacijama postavili temelje modernog hakiranja. Ovi rani hakeri, poznati po svojim genijalnim napadima i tehnikama, postali su legende u cyber svijetu. Pripremite se za povratak u vrijeme kada su računalni sustavi tek počinjali, a hakeri su otkrivali nove granice tehnologije.

8. Robert Tappan Morris

Robert Tappan Morris, rođen 8. studenoga 1965. godine, jedan je od najpoznatijih hakera u povijesti. Sin poznatog kriptografa Roberta Morrisa starijeg, Morris je od malih nogu pokazivao interes za računarstvo i programiranje. Diplomirao je na Harvardu, a kasnije je upisao doktorat na MIT-u.

Morris je postao poznat po stvaranju prvog poznatog računalnog crva 1988. godine. Crv, koji je trebao biti bezopasan eksperiment, ubrzo je izmakao kontroli i zarazio tisuće računala diljem interneta, uzrokujući značajne smetnje i zastoje. Procjenjuje se da je Morrisov crv zarazio oko 10% svih računala povezanih na internet u to vrijeme.

Incident s Morrisovim crvom imao je duboke posljedice za računarstvo, potaknuvši razvoj novih sigurnosnih protokola i alata za borbu protiv sličnih napada. Morris je osuđen za računalne prijevare, ali je dobio relativno blagu kaznu – tri godine uvjetno, 400 sati društveno korisnog rada i novčanu kaznu. Nakon tog incidenta, Morris je završio doktorat i postao profesor računalnih znanosti na MIT-u, gdje je nastavio doprinositi području cyber sigurnosti.

9. Vladimir Levin

Vladimir Levin, ruski haker, postao je poznat početkom 1990-ih zbog jednog od prvih velikih cyber napada na bankarski sustav. Levin je studirao biokemiju u Sankt-Peterburgu, ali je njegovo zanimanje za računala i hakiranje preusmjerilo njegovu karijeru u smjeru cyber kriminala.

Levin je 1994. godine hakirao Citibank koristeći jednostavno računalo iz svog stana u Sankt-Peterburgu. Uspio je preusmjeriti više od 10 milijuna dolara s računa banke na razne račune diljem svijeta. Ovaj napad smatra se jednim od najpoznatijih cyber napada tog vremena, demonstrirajući ranjivosti globalnog bankarskog sustava.

Levin je koristio relativno jednostavne metode za svoje napade, uključujući krađu lozinki i upotrebu ranjivosti u sustavima banke. Njegov pristup pokazao je koliko su bankarski sustavi ranjivi na cyber napade, čak i uz tadašnje sigurnosne mjere.

najpoznatiji hakeri u povijesti
Levin je, koristeći jednostavne metode poput krađe lozinki i iskorištavanja ranjivosti u bankarskim sustavima, pokazao koliko su financijske institucije ranjive na cyber napade.

Levin je uhapšen 1995. godine u Londonu, nakon što su ga američke vlasti identificirale kao glavnog osumnjičenog za hakiranje Citibanka. Izručen je u Sjedinjene Države, gdje je priznao krivnju i osuđen na tri godine zatvora. Ovaj slučaj istaknuo je potrebu za boljom međunarodnom suradnjom u borbi protiv cyber kriminala.

10. Kevin Poulsen

Kevin Poulsen, poznat i kao “Dark Dante”, rođen je 30. studenoga 1965. godine u Pasadeni, Kalifornija. Poulsen je postao poznat po svojim vještinama u hakiranju telefonskih sustava, koje su mu omogućile kontrolu nad telekomunikacijskim mrežama.

Poulsen je postao poznat po hakiranju radijske stanice KIIS-FM 1990. godine, kada je preuzeo kontrolu nad njihovim telefonskim sustavom kako bi osigurao pobjedu u natjecanju i osvojio Porsche 944 S2. Njegove hakerske vještine također su uključivale provale u sustave FBI-a i drugih vladinih agencija.

Poulsen je uhapšen 1991. godine i osuđen na pet godina zatvora zbog svojih hakerskih aktivnosti. Nakon puštanja na slobodu, Poulsen je promijenio svoj put i postao novinar specijaliziran za cyber sigurnost. Trenutno radi kao urednik na Wired.com, gdje piše o sigurnosnim pitanjima i istražuje cyber kriminal.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...