Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Nema više jezične barijere na sastancima: Švicarci lansirali prvi AI sustav za prevođenje

Iako je engleski jezik glavno sredstvo međunarodnog poslovanja, samo 19% svjetskog stanovništva ima ovaj jezik kao materinji ili eventualno drugi

Foto: Shutterstock.com

Jedna švicarska startup tvrtka tvrdi da je lansirala prvi na svijetu AI “speech-to-speech” sustav za prevođenje. Alat pod nazivom Aivia razvio je Interprefy, pružatelj prevoditeljskih usluga sa sjedištem u Zuerichu. Tvrtka se usredotočuje na prevođenje sastanaka i događaja, za što je najzaslužniji faktor globalizacije.

Kako se interakcije šire preko granica, mogu postati teže razumljive. Iako je engleski jezik glavno sredstvo međunarodnog poslovanja, samo 19% svjetskog stanovništva ima ovaj jezik kao materinji ili eventualno drugi. Ostatak svjetske populacije nerijetko se isključuje iz razgovora…

Od EP-a u nogometu do intervjua s ISS-om

Interprefy nudi način za uklanjanje ove jezične barijere, a potražnja se čini velikom. U osam godina od osnivanja tvrtke, Interprefy kaže da je podržao preko 50.000 sastanaka. Ovaj način korišten je na Europskom nogometnom prvenstvu 2021. godine, ali i tijekom intervjua s astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Aivia je dizajnirana da proširi ovu bazu klijenata. Pritiskom na gumb, usluga prevodi govor u zvuk i titlove u stvarnom vremenu. Interprefy tvrdi da je to prva napredna automatizirana usluga prevođenja govora putem daljine (online) i događaja uživo.

Oddmund Braaten, izvršni direktor Interprefyja, ima velike ambicije za Aiviju. Želi da alat konačno učini mainstreamom za simultano prevođenje:

Tijekom posljednjih osam godina, naša tehnologija daljinskog prevođenja uvelike je pomogla demokratizirati pristup ovim uslugama i doživjela je široku primjenu, posebno tijekom ere Covida. Ali još uvijek smo vidjeli da mnoge organizacije i događaji nemaju dovoljno proračuna za rezerviranje profesionalnog tumača. Zato smo razvili uslugu koja pruža pristupačan prijevod u stvarnom vremenu, kao i fleksibilnost i podršku potrebnu za osiguranje besprijekornog višejezičnog korisničkog iskustva.

Braaten je optimističan u vezi s rezultatima. Vjeruje da je Aivia najprecizniji i najfleksibilniji AI prevoditelj govora na tržištu.

https://twitter.com/Interprefy/status/1651478537478586370

Dostupna 24 jezika

Aivia integrira tri glavne AI tehnologije: automatsko prepoznavanje govora, strojno prevođenje i sintetičko generiranje glasa. Kako bi poboljšao svoje rezultate, Interprefy je napravio set alata za usporedbu kako bi procijenio najbolju umjetnu inteligenciju za svaku jezičnu kombinaciju. Tvrtka također koristi alat za izdvajanje pojmovnika kako bi dodatno prilagodila Aiviju za svaki događaj.

Prema Braatenu, ovaj pristup rješava dva nedostatka u prevođenju govora u stvarnom vremenu – dvosmislenost i probleme s kojima se suočavaju organizatori pojedinih događanja:

Vjerujemo da smo riješili obje bolne točke. Budući da podržavamo događaje svih oblika i veličina već gotovo desetljeće, imamo stručnost za praktičnu podršku organizatorima događaja. Također smo izradili rješenje koje može usporediti vodeća AI rješenja za korištenje samo najboljih AI tehnologija dostupnih na tržištu.

U početku će Aivia biti dostupna na 24 jezika i s regionalnim naglascima. I osobna publika i platforme kao što su Microsoft Teams, Zoom i ON24 mogu koristiti uslugu. Interprefy planira dodati mnogo više jezika u bliskoj budućnosti, i to s dobrim razlogom. Globalno, procjenjuje se da 30% internetskih korisnika svaki tjedan koristi online alate za prevođenje, ali prijevod govora u stvarnom vremenu ostaje izazov. Nije poznato hoće li i hrvatski jezik biti uključen u alat Aiviju.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Što se tiče Microsoftove borbe da dogovor bude odobren u Velikoj Britaniji, tvrtka je uložila žalbu na odluku CMA-a...

Tech

Neuralink, osnovan 2016. godine, tek je početkom 2022. zatražio odobrenje FDA-e, reklo je Reutersu u ožujku sedam sadašnjih i bivših zaposlenika

Igre i gaming

Nadovezujući se na ono što je Nomada Studio postigao s Grisom, igra će sadržavati platforming, zagonetke i borbu protiv strašnih neprijatelja...

Tech

Iza uspjeha stoji Rimčeva interna tehnologija, koja obuhvaća aerodinamični dizajn Nevere, pogonski sklop, baterijski sustav i softver

Filmovi

John Wick 4 je najnoviji izdani nastavak u franšizi, za koji se smatra da je posljednji, iako ostaje za vidjeti je li to doista...

Filmovi

Nakon odlične uloge u nastavku “Borata”, Bakalova je imala glavne uloge u komediji "Tijela, tijela, tijela" (“Bodies Bodies Bodies”) i drami za tinejdžere “Fairyland”

Internet

Statistike sugeriraju da je angažman na Twitteru opao od Muskova preuzimanja, barem među bivšim aktivnim korisnicima

Biznis i posao

Sagorijevanje može utjecati na Vaše zdravlje, promijeniti Vašu prehranu i poremetiti Vam san, zbog čega ćete ga trebati više ili ćete skratiti radno vrijeme