Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Nemexia – svemirska strategija koja se igra u browseru

Nemexia
Foto: Screenshot

Iako svi znamo da traženje video igara koje ćemo igrati ponekad može biti poprilično iscrpljujuće, to ne mora uvijek biti slučaj. Kada kupimo ili preuzmemo neku igru s Interneta, potrebno ju je instalirati na računalo gdje će zauzimati neki prostor u memoriji. Tada ćemo također morati paziti i da naše računalo bude dovoljno jako da tu igru može pokrenuti bez smetnji. Sve te brige će uz igru poznatu kao Nemexia zapravo biti nebitne.

Nemexia je jedna takozvana “browser igra”, odnosno igra koja se može igrati u internetskom pregledniku. Ona ima gotovo sve značajke moderne strateške igre za računalo, a pritom ne zahtijeva nikakva preuzimanja i instalacije na računalo te garantira da ne morati izrađivati neko vlastito snažno računalo. Upravo ćemo zato reći nešto više o ovoj igri te objasniti što je čini zabavnom za igru.

Što su browser igre?

Browser igre ili igre u pregledniku su video igre koje se igraju putem Interneta uz pomoć web preglednika. One su uglavnom besplatne za sve, a mogu biti namijenjene jednom ili više igrača. Budući da se igraju u pregledniku često se osim na računalu mogu igrati i putem drugih uređaja koji imaju pristup Internetu kao mobiteli, tableti ili konzole.

Za igrače je velika prednost igranja putem preglednika to što ne moraju brinuti oko snage svog računala niti preuzimati neke podatke. Preglednik automatski preuzima potreban sadržaj s web stranice igre. Međutim, jasno je da će mana takvih igara uglavnom biti nešto lošiji izgled i nedostatak nekih detalja koje bi imale druge igre.

Što je Nemexia?

Kao što smo rekli, Nemexia je igra koja se igra u pregledniku, a kreirana je 2009. godine. Nju je kreirala tvrtka pod imenom XS Software, a riječ je o bugarskoj razvojnoj tvrtki. Nemexia spada u kategoriju strateških igara jer u njoj će igrači upravljati svojim svemirskim carstvom koje konstantno mogu unaprjeđivati. To nudi zaista velik broj različitih mogućnosti za igrače, a koliko je bila popularna već pri svom izlasku govori činjenica da se iste godine kada je izašla već igrala u 13 različitih zemalja te je u njoj uživalo oko 120 tisuća igrača.

Radnja igre Nemexia

Prije mnogo godina ljudi su otkrili svemirska putovanja i odlučili istražiti galaksiju. Mala grupa koja sebe naziva Konfederacija otkrila je drevni planet s neograničenim resursima koji im je pomogao da razviju svoj tehnološki potencijal do jedne visoke razine. Iako im je trebalo dosta vremena za to, uspjeli su razviti umjetnu inteligenciju koja je bila toliko napredna da je razvila svoju slobodnu volju.

Bića tog tipa dobila su ime Terteth. Iako su u početku ovi roboti pomagali ljudima, shvatili su da mogu puno više te se odvojili od Konfederacije. Željni učenja, pripadnici rase Terteth nastavili su istraživati svemir te su pritom naišli na još jednu rasu koja je bila vrlo inteligentna. Njezino ime je Noxis. Riječ je o rasi koja nalikuje kukcima i koja se konstantno razvija. Ono što Konfederacija i Tertethi nisu znali je da su Noxisi zapravo bili paraziti koji bi crpili informacije i na kraju preuzeli svog domaćina.

Jasno je bilo da je svaka od ove tri rase imala nešto za zamjeriti drugima te je to dovelo do neizbježnog rata. Kako to često biva, pripadnici sve tri rase koji nisu bili željni rata, odvojili su se te kreirali svoje vlastite saveze. Upravo će tim odmetnicima pripadati igrači ove igre u težnji da formiraju što jače saveze i postanu što jača sila u svemiru.

Kako se igra Nemexia?

Kako bi igrač mogao započeti s igranjem, mora se registrirati na stranicu igre. Pritom će odabrati neko svoje korisničko ime koje će vidjeti svi drugi igrači i po kojem će ga moći prepoznati. U samom će startu tako igrač prvo morati odabrati kojoj rasi želi pripadati. Kao što smo rekli, njih je tri. One su Konfederacija, Terteth i Noxis.

Rase u igri Nemexia

Nakon toga, svaki će igrač dobiti svoj planet na kojem će graditi građevine, istraživati razne tehnologije te razvijati svoju vojsku i ekonomiju.

Resursi

U igri Nemexia postoje tri vrste resursa koji će biti potrebni igraču. To su metal, minerali i plin. Njih igrač može crpiti tako što će graditi rudnike. Rudnici se mogu unaprjeđivati kako bi po satu donosili sve više resursa. Uz pomoć resursa, igrač može graditi različite druge objekte, brodove ili provoditi istraživanja. Jasno je stoga da u startu mora pokušati izgraditi što snažnije rudnike kako bi imao puno veće prihode.

Pritom mora paziti da ima dovoljno energije čija se razina može povećavati izgradnjom elektrana.

Građevine

Postoje razne građevine koje igrač može graditi u ovoj igri, a svaka od njih ima svoju svrhu. Unaprjeđivanjem građevina, igrač će moći izgraditi bolje laboratorije, ali i graditi jače brodove koji mogu služiti za transport resursa ili borbu.

Svaka građevina ima određeno vrijeme koje je potrebno za njezinu izgradnju tako da igrači moraju voditi računa o tome kada početi s gradnjom. Uz to, to igračima omogućuje da uz igranje ove igre vode računa i o nekim drugim hobijima jer ne moraju konstantno provjeravati što se događa u igri.

Istraživanja

Istraživanja se provode u laboratorijima, a svaka nova razina ili novo istraživanje koje igrač odradi, sa sobom donosi nove prednosti u razvoju. To se može odnositi na sami planet, ali i na druge građevine te vojsku.

Savezi

Jasno je da je igrati sam u cijelom svemiru poprilično teško. Igrači zato mogu kreirati razne saveze kako bi bili jači. Savezi mogu zajedno ratovati protiv drugih saveza, trgovati ili si jednostavno međusobno pomagati. To je ujedno i sjajan način kako upoznati nove igrače, dobiti razne savjete, ali i stvoriti nova prijateljstva.

Nemexia galaksija

Nemexia Galaksija

Planet svakog igrača nalazi se u nekoj galaksiji. Tamo je okružen planetima drugih igrača, a na njima je da odluče hoće li biti dobri susjedi ili ne.

Borbe

Vrlo vjerojatno najzabavniji dio igre Nemexia su borbe protiv drugih igrača. Svaki od njih mora izgraditi flotu brodova koja će biti jača od protivničke kako bi pobijedio u borbi. Borba se odvija tako da igrač pošalje svoju flotu na planet nekog od drugih igrača. Ako u toj borbi pobijedi, ukrast će dio resursa s planete koju je napao. To znači da bi uz svoje prihode koje ostvaruje izgradnjom rudnika, znatno brže mogao napredovati nakon napadanja drugih igrača jer će imati više resursa.

Stilovi igre

Budući da se radi o strateškoj igri, oni nešto iskusniji igrači razvili su i neke stilove igre koji njima najbolje odgovaraju kao pojedincima. Tako će neki igrači staviti naglasak na kreiranje što jače flote kako bi napadali protivnike, a drugi bi se mogli orijentirati na što efikasnije razvijanje rudnika i ekonomije te tako imati konstantne prihode.

Postoje još neki slični stilovi i strategije igranja jer ova igra ih zaista nudi mnogo. Bitno je tako postati što iskusniji u igranju i razviti neki svoj osobni stil koji će igraču odgovarati najbolje.

S obzirom na to koliko mogućnosti svojim igračima Nemexia nudi, pritom se igrači uistinu mogu zabaviti i kvalitetno provoditi svoje vrijeme.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...