Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Nova filmska priča kontroverznog redatelja – remek-djelo diže prašinu u javnosti

„Časnik i špijun“ u kinima se očekuje već od četvrtaka 8. listopada.

Foto: Screenshot YouTube / UniFrance

Rođeni Parižanin, filmski redatelj Roman Polanski novim filmskim naslovom, čak i nakon progonstva s američkog tla, uspješno nastavlja redateljsku karijeru u Europi. Njegovo novo, prema očekivanjima javnosti, remek-djelo „Časnik i špijun“ u kinima se očekuje već u četvrtak 8. listopada.

Radnjom filma Polanski progovara o vlastitim demonima

Film “J’accuse”, čiji je engleski naslov “An Officer and a Spy“ i prevodi se kao “Časnik i špijun”, u jednu je ruku i način da Polanski progovori o situaciji s kojom se i sam bori, možda već i godinama, a koja je za javnost dosta kontroverzna.

Poznata je priča o nepravedno optuženom francuskom časniku Alfredu Dreyfusu, koji je 1895. na osnovu pogrešnih dokaza osuđen za državnu veleizdaju, koju je Polanski obradio ovim filmom. Interesantan je to izbor i gotovo je nemoguće oteti se dojmu da kroz film o jednom nepravedno osuđenom čovjeku, Polanski zapravo opisuje i svoju sudbinu. Film je jedini način njegove borbe i jezik kojim najbolje izražava svoje misli, jer je na direktna pitanja o tome zašto jasnije ne odgovori na napade kazao kako je to borba s vjetrenjačama.

Kratak sadržaj filma

Radnja novog filma, dakle, u vremenskom okviru 1895. godine, prati sudbinu mladog kapetan u usponu karijere, Alfreda Dreyfusa, koji biva optužen za špijuniranje za potrebe Njemačke, da bi kasnije bio osuđen na doživotni zatvor u kuli na Vražjem otoku. Među svjedocima njegovog poniženja našao se, između ostalih i Georges Picquart, koji je promoviran kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu, istu onu koja je Dreyfusa i optužila, piše Kanal6.

Uloge u filmu tumače francuski oskarovac i Romanova supruga

Glavnu ulogu tumači francuski glumac i oskarovac, Jean Dujardin, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 2011. godine u kategoriji glavne muške uloge u filmu “Umjetnik“. U sporednim ulogama gledat ćemo njegove kolege Louisa Garrela i Emmanuelle Seigner, inače suprugu redatelja filma, Romana Polanskog. 

Film osvaja nagrade, javnost protestira

Ovaj povijesni triler o slučaju Dreyfus na venecijanskoj Mostri okrunjen je Velikom nagradom ocjenjivačkog suda, a nominiran je za najveću nagradu francuskog filma u čak 12 kategorija. Između ostalih, nominacije je dobio i za dvije glavne kategorije – za najbolju režiju i najbolji film.

Iako je velika čast dobiti 12 nominacija, Polanski je objavio da zbog „javnog linča“ neće doći na veliku godišnju smotru francuskog filma na kojoj se neće pojaviti ni njegova filmska ekipa, uključujući glavnog glumca Jean Dujardina.

Dio javnog mnijenja i feministice tvrde kako je “neprihvatljiva” mogućnost dodjeljivanja niza nagrada poljsko-francuskom redatelju optuženom za silovanje trinaestogodišnjakinje iz 1977. godine, posebice danas kada je pokret #MeToo, za podršku žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja od strane moćnika, znatno ojačan.  Nizu optužbi u posljednjih nekoliko godina, priključuje se i francuska fotografkinja Valentine Monnier, koja je optužila Polanskog da ju je 1975. kada je imala 18 godina, udario i silovao.

Okupljeni ispred hale u kojoj se održava dodjela nagrada, uzvikivali su slogane protiv ovog filmskog redatelja, poput “Polanski silovatelj”, “Sram industriju koja štiti silovatelja”, “Gledatelji-supočinitelji” i sl.

Usprkos protestnom okupljanju Pokreta za ženska prava prije same dodjele u Parizu, koje su negodovale što je njegov film uopće bio uključen u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...