Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Stiže novi roman o Witcheru

Prošlo je deset godina od izlaska Sezone oluja, najnovije knjige u sagi The Witcher, čija je radnja smještena između nekih kratkih priča, a prošle su 24 godine od Gospodarice jezera, završetka sage. Autor Andrzej Sapkowski davao je razne nagovještaje o pisanju nove knjige, ali nikad ništa sigurno. Sada je konačno dao potvrdu.

Trebate nešto novo od Witchera da vas zainteresira sad kad se Henry Cavill oprostio od Netflixove serije? Pa, ima dobrih vijesti: autor fantasy serijala Andrzej Sapkowski otkrio je da radi na novom romanu smještenom u svijet njegovih fantastičnih kreacija.

Tijekom razgovora s ukrajinskim obožavateljima koji je održao Fantastic Talks na YouTube-u (preko Redanian Intelligence), Sapkowski je potvrdio da “prilično marljivo” radi na novim poglavljima u svojoj seriji romana Witcher, prvom nakon Sezone oluje objavljenog u Poljskoj 2013. (na hrvatski jezik prevedena je 2021. godine). Dok je glavna priča sage završila je prije nekoliko desetljeća u Gospodarici jezera, prvi put objavljenoj kasnih 90-ih, Sapkowski je od tada pisao kratke priče smještene unutar i oko događaja u glavnom serijalu od pet knjiga, ostajući ustrajan u tome da nema namjeru istraživati daljnje događaje koji se zbivaju nakon završetka romana.

Stoga vjerojatno možemo pretpostaviti da će ova nova knjiga biti ili popratni roman ili nova antologija kratkih priča smještena tijekom događaja u seriji – ali osim toga, Sapkowski je ostao karakteristično šutljiv o tome što čitatelji mogu očekivati. Autor je nadalje primijetio da bi mu za dovršavanje knjige trebalo oko “godinu dana, ali ne više”, što znači da bi ona vjerojatno mogla biti objavljena na poljskom negdje 2024. – s međunarodnim prijevodima nešto nakon toga. Sezoni oluja trebalo je pet godina da dobije engleski prijevod, ali s obzirom na suvremeni porast interesa za romane o Witcheru zahvaljujući igrama CD Projekt Red i Netflixovoj adaptaciji, vjerojatno je da ćemo prijevod vidjeti mnogo brže od toga.

Još niste pogledali seriju The Witcher? Evo o čemu se radi

Netflixov The Witcher ima prilično konvencionalnu estetiku nakon Igre prijestolja – krv i seks, mračne (i vrlo odrasle) teme, labirintski zapleti, epske bitke – ali ton je sasvim svoj. Za to je zaslužan Sapkowski, čiji romani miješaju fantastične trope sa sirovim i brzim humorom. Smrt je uvijek blizu, kao i smijeh i seks.

Witcher se odvija na kontinentu, labavoj europskoj analogiji s nejasnim vremenskim žigom srednjeg vijeka. Kontinent je podijeljen je na raštrkana Sjeverna kraljevstva (gdje se odvija prvih nekoliko epizoda) i Južna kraljevstva, kojima vlada carstvo Nilfgaard u crnim oklopima. Postoje i druge regije – pustinje i planine, koje smo nakratko vidjeli. Ali većim dijelom prolazimo travnatim poljima, močvarama, gustim šumama, liticama uz more i mračnom unutrašnjosti osvijetljenom svijećama. Postavke su tradicionalne koliko god to mogu biti za fantastični ep europskog porijekla, iako u svakoj verziji mitologije Sapkowski vidi svijet prožet nejednakošću i predrasudama.

Witcher ili Vještac je nadimak za Geralta od Rivije, lovca na glave koji putuje kontinentom sijekući odvratne zvijeri za novac, koje mahom nalaze svoje uporište u slavenskoj mitologiji, što bi moglo biti posebno zanimljivo našim krajevima. Također je poznat kao Bijeli vuk ili Mesar iz Blavikena, ovisno o tome gdje se nalazi i s kim razgovara. Priče o njegovim podvizima prenose se preko bardova – posebno preko Jaskiera, koji postaje Geraltov suputnik u prvih nekoliko epizoda.

Knjige i kratke priče koje su iznjedrile seriju pokrivaju različita vremenska razdoblja, ali vremenska crta koju možete pogledati na Netflixu počinje nedugo nakon što je Nilfgaard na jugu napao Cintru na sjeveru. To gura princezu Cirillu, kćer cintranske kraljice Calanthe, u divljinu. Zahvaljujući ratu koji se sprema na kontinentu, njezin miran život brzo postaje traumatičan.

Obilježena sudbinom, Ciri je rečeno da pronađe vještca Geralta. Njezina potraga da ga pronađe i ono što se potom događa je ono što potiče ovu sagu.

Ova se događanja odvijaju nakon globalnog događaja poznatog kao Konjukcija sfera, koji je povezao paralelne dimenzije i uveo čudovišta i ljude na kontinent (ponekad postoji mala razlika među njima). Ali magije je bilo i prije toga, sa Starijim rasama poput vilenjaka i patuljaka koji su lutali zemljom. Sada su ih pokorili ljudi, pružajući plodno tlo za rasne i klasne metafore da se ukorijene u scenarijima. Magovi također igraju nezamjenjive uloge na dvorovima ludih, sebičnih vladara koji vode razne regije. Čini se da su gotovo svi na kontinentu iscrpljeni i navikli na neku vrstu brutalnosti ili zlostavljanja. To je mračni svjetonazor od kojeg se serija ne libi – taj osjećaj da smo svi samo meso na nečijoj budućoj gozbi.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...