Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Odabir savršenog televizora: je li veće nužno i bolje?

Odabir savršenog televizora: je li veće nužno i bolje?

Lako je reći da je veće bolje kada je riječ o televizorima, ali istina je da kada birate najvažniji audio-video uređaj, u obzir treba uzeti puno više od same veličine zaslona televizora. Koja je idealna udaljenost? Koliko veličina televizora utječe na kvalitetu slike? Gdje uopće možete pronaći veličinu televizora?

Puno je pitanja na koja treba odgovoriti kada je riječ o odabiru novog televizora. Iako možda nemate dovoljno gotovine za odabir super luksuznog kućnog kina, to definitivno ne znači da ne možete odabrati savršen televizor za svoju dnevnu sobu. Evo nekoliko savjeta za odabir.

Hoće li odgovarati mojoj sobi?

Ovo je prvo pitanje od kojeg treba početi kod odabira novog LCD/LED televizora. Prije nego odete u kupovinu razmislite i odlučite gdje ćete staviti svoj novi televizor. Kada odredite točnu poziciju u sobi, izmjerite visinu, širinu i dubinu tog mjesta; možda će biti ograničenja po pitanju veličine televizora ili prostora na zidu. Kasnije, pri kupovini novog televizora, obavezno usporedite izmjerene dimenzije sa stvarnom veličinom televizora, ne samog zaslona, nego cijelog uređaja kako biste bili sigurni da će stati na odabrano mjesto. Neki 55 inčni televizori imaju okvire zaslona koji su veći u usporedbi s drugim sličnim modelima televizora, tako da je prva preporuka da obavezno provjerite ukupne dimenzije televizora za konačnu potvrdu.

Utječe li veličina na kvalitetu slike?

Ako vam treba razlog zbog kojeg ne smijete kupiti najveći televizor kojeg vidite u trgovini, sjetite se kvalitete slike. Na primjer, kupujete televizor, odredili ste budžet i odlučili kupiti najveći televizor koji odgovara vašem budžetu. U tom slučaju morate biti svjesni da birate veličinu nauštrb kvalitete. Umjesto da izaberete najveći televizor koji možete, potražite balans između veličine televizora i kvalitete prikaza slike.

Ako kojom srećem raspolažete neograničenim budžetom, spomenut ćemo nekoliko modela trenutno najkvalitetnijih televizora. Najnovija generacija OLED televizora i televizora 4K rezolucije s opravdanjem mami uzdahe zaljubljenika u tehnologiju.

Načelno, kada je riječ o najboljim televizorima 4K rezolucije svi se slažu oko nekoliko serija najpoznatijih proizvođača: Sonyeva A1 serija ima trenutno najbolje televizore koji se mogu pronaći na tržištu, a tu je i X900 linija koju se isplati provjeriti. Druga izvrsna opcija je i Samsungova MU900 serija, nasljednica super popularne prošlogodišnje KS9000 serije. Ako vašoj sreći nema kraja pa raspolažete neograničenim budžetom, svakako provjerite najnoviji LG C7 OLED TV.

Koliko je velik stalak?

Iduća važna mjera na koju treba pripaziti je mjera stalka odabranog televizora. Ako ne planirate televizor montirati na zid uz pomoć zidnih nosača za televizore, morat ćete koristiti stalak televizora, a mnogi stalci na televizorima danas su dosta široki i robusni. Provjerite da li je odabrano mjesto za televizor dovoljno široko za stalak odabranog modela televizora. Dimenzije možete provjeriti u opisu proizvoda.

Ako pak odlučite koristiti nosače za zid, dobro provjerite nosivost i kvalitetu zida na kojeg ga planirate montirati ali i na različite instalacije unutar samog zida. Zidni nosači za televizore dolaze u nekoliko izvedbi, a najpopularniji nosači za LCD-e su fiksni i pomični zidni nosači. Osim zidnih nosača na raspolaganju su vam i druge metode montiranja, u prvom redu cijeli niz različitih podnih stalaka za televizore.

Na kojoj udaljenosti ćete sjediti?

Iduće o čemu morate razmisliti je udaljenost s koje ćete gledati televizor. Na internetu možete pronaći različite kalkulatore udaljenosti koji vam mogu preporučiti idealnu veličinu televizora temeljenu upravo na tome gdje ćete u odnosu na televizor sjediti. Iako, naravno možete izabrati veličinu koju god želite, veće u ovom slučaju nije nužno i bolje, barem ne ako je udaljenost manja od 2 metra.

Na primjer, za TV dijagonale 40“ ili 102 cm udaljenost treba biti 2 – 3 metra, za TV dijagonale 42“ preporučuje se udaljenost između 2.5 – 3.5 metara.

Potraga za novim televizorom ne bi trebala biti veliki problem. S ovim savjetima nećete imati puno muke u odabiru savršenog televizora za svoju dnevnu ili spavaću sobu. I to televizora koji će odlično stati na predviđeno mjesto sa savršenom kvalitetom slike. Samo se sjetite, pronađite detaljne dimenzije televizora, izmjerite idealnu udaljenost gledanja i izbalansirajte veličinu ekrana s kvalitetom slike.

Ima li alternative novom televizoru?

Najbolja alternativa televizoru, za gledanje i uživanje u filmovima i serijama je – projektor. Kod odabira projektora prvo i osnovno treba pripaziti na rezoluciju –  kao i kod televizora, poželjno je da bude Native Full HD.

Još jedna važna karakteristika je jakost svjetla. Projektori koji su namijenjeni za kućna kina obično imaju   jakost svjetla od 2500 do 3000 ANSI lumena, a jače osvjetljenje koristi kada prostorija ima više vanjskog svjetla. Visoka jakost svjetla dobro će doći i ako sliku projiciraš na zidu umjesto na projektorskom platnu ili želiš dobiti jako veliku sliku.

 

Za kraj, kao i prije svake pametne kupnje pregledaj nekoliko različitih proizvođača i usporedi nekoliko modela koji odgovaraju tvom budžetu. Najpopularniji proizvođači televizora su Samsung, Sony, Panasonic, LG, Philips i Toshiba, a neke od najpopularnijih modela projektora danas proizvode proizvođači poput Optoma, Epson, BenQ i Sony.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Tvrtka Samsung Electronics sklopila je suradnju sa svjetski poznatim muzejom Louvre iz Pariza kako bi proširila ponudu umjetničkih djela Trgovine umjetninama na Samsung The...

Hi-tech

 Bill Mandel, predsjednik Udruge za 8K tehnologije i potpredsjednik Samsung Istraživačkog centra u SAD-u te Chris Chinnock, izvršni direktor Udruge za 8K tehnologije predstavili...

Hi-tech

Jeste li znali da se možete osjećati kao da ste u kinu dok iz udobnosti vlastitog naslonjača gledate omiljeni film? Uz nove pametne televizore...

Hi-tech

Kupnja novog televizora nije jednostavan zadatak jer konstantan napredak tehnologije zahtijeva razumijevanje mogućnosti koje televizor pruža. Osim toga, treba voditi računa i o naoko...

Oglašavanje