Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

OG-CS, softverski gigant u srcu Slavonije

Kada je riječ o razvoju softvera u Slavoniji i Baranji, priča se isključivo o Osijeku. U tom gradu postoji nekoliko istaknutih kompanija koje su se pozicionirale na globalnom tržištu i značajne su kako za lokalnu, tako i za nacionalnu ekonomiju. IT sektor je već odavno s margina prešao u mainstream, zamjenjujući klasičnu industriju koja je svoje pogone premjestila iz Europe u Kinu. Ali Osijek nije usamljen kao mjesto gdje postoje značajne IT tvrtke. U Đakovu se, naime, nalazi OG Consultancy Services (ili kraće OG-CS), tvrtka koja radi softver za gigante svjetske industrije.

og-cs đakovo
Srijedom i četvrtkom radi se iz ureda u Đakovu, ostatak tjedna je Home Office

Tko su OG-CS klijenti?

Kao što je Đakovo poznato po katedrali, tako je njemački grad Ludwigshafen najpoznatiji kao sjedište tvrtke BASF. Najveća kemijska kompanija na svijetu proizvodi niz proizvoda bez kojih je moderan život nezamisliv. Današnja poljoprivreda, automobilska i farmaceutska industrija ovisne su o proizvodima iz BASF-ovih laboratorija. Isto tako, brojni BASF-ovi procesi bili bi teško ostvarivi bez softverskih rješenja iz OG-CS-a. OG-CS je BASF preferred software supplier, zbog čega su ove dvije tvrtke vezane brojnim višegodišnjim ugovorima.

og-cs đakovo
Deutsche Bahn jedan je od klijenata čiji se softver razvija u Đakovu

Ono što je BASF za kemiju, to je Deutsche Bahn za transport. Za najveću europsku transportnu kompaniju OG-CS je razvio softver za dispoziciju vlakova, dok je OG-CS-ov DevOps team zaposlen na implementaciji i održavanju Deutsche Bahnove infrastrukture.

Tko je uopće OG-CS?

OG-CS je osnovan 2013. godine sa sjedištem u Đakovu. Software development je ključna komponenta tvrtke koja trenutno zapošljava više od 30 programera, DevOps inženjera i QA testera. Među tehnologijama koje koriste dominira Java i njen framework Spring Boot, dok je manji dio koda pisan u drugim programskim jezicima. Što se tiče frontend frameworka, najviše su zastupljeni Angular i React, dok se na nekoliko posljednjih projekata radilo s Vue.

og-cs building đakovo

OG-CS također ima izvanredno propulzivan DevOps odjel, koji razvija i brine se za infrasktrukturu klijenata. Rade s cutting-edge tehnologijama, zbog čega ih Deutsche Bahn drži nezamjenjivima u svom poslovanju. Sve poslovne procese od početka do kraja vode Scrum Masteri, a za besprijekornu funkcionalnost svakog dijela koda brinu se QA inženjeri. Klijentima se također pružaju konzultantske usluge za Veeva Vault, sustav za upravljanje dokumentima implementiran u proizvodni proces klijenta. OG-CS je, inače, jedna od rijetkih europskih tvrtki čiji developeri rade s Vaultom.

Više s Geek.hr: Kako postati programer?

Svaki posao u OG-CS-u je zanimljiv, izazovan i kompleksan. Samim time očekivanja od zaposlenika u smislu znanja su visoka, ali znati sve je nemoguće. Zato OG-CS na redovnoj bazi organizira workshope u kojima se predstavljaju i uče nove, zanimljive tehnologije. Isto tako, svaki zaposlenik na raspolaganju ima ‘Tesla Day’, jedan slobodan dan u mjesecu za učenje neke tehnologije po svom izboru.

OG-CS Open Gates

OG-CS intenzivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz suradnju sa školama i sportskim društvima. Svakog ljeta đakovački srednjoškolci dolaze na OG-CS Academy, ljetnu praksu tijekom koje uče programirati. Praksu rade i studenti, koji kroz razvoj real-life aplikacija uče najmodernije tehnologije i frameworke.

Jedan od načina na koji podržavaju lokalnu zajednicu je organizacija developerske konferencije Open Gates. Đakovčani će se sjetiti kako su još 2019. organizirali ovakvu konferenciju, no zbog pandemije virusa COVID-19 u sljedećim godinama to nije bilo moguće ponoviti. Ovogodišnji OG-CS Open Gates održat će se 27. rujna 2023. godine. Konferencija će biti cjelodnevnog karaktera, s predavanjima kojima će se pokriti različite developerske teme. Sama predavanja još su u fazi koncepta, ali iz OG-CS-a već sad najavljuju kako će među predavačima biti partneri iz najuglednijih svjetskih kompanija. Open Gates će se održati u sjedištu tvrtke u Đakovu s početkom u 10 sati. Više informacija možete saznati na stranici tvrtke, gdje će redovno biti ažurirane sve promjene.

Kako dobiti posao u OG-CS-u

Biti programer prvo je na listi najpoželjnijih zanimanja u Hrvatskoj. Postoji više razloga za to, a oni osnovni su visoka plaća i u pravilu odlični radni uvjeti. Isto vrijedi i za OG-CS, ali za posao u ovoj tvrtci potrebna su određena predznanja. OG-CS radi Full-Stack aplikacije s različitim backend rješenjima, pri čemu su Java i Spring Boot temelj na kojeg se nadovezuje sve ostalo. DevOps team se, zbog široke lepeze projekata na kojima radi, uvelike oslanja na Docker i Kubernetes, zbog čega je ključno odlično poznavanje kontejnerizacije i cloud platformi. Ujedno je važno razumijevanje CI/CD procesa kako bi se poslovni procesi nesmetano odvijali.

Ako znate nabrojane alate i tehnologije, bit ćete ozbiljan kandidat za posao u OG-CS-u odnosno imali biste priliku razvijati softver za neke od najkompleksnijih proizvodnih procesa današnjice. Dodatna znanja i vještine naučit ćete kroz rad na projektima, na internim workshopima te kroz ‘Tesla Day’.

Za razliku od generalno nepovoljnih ekonomskih pokazatelja, IT u Hrvatskoj i dalje raste. To vrijedi i za OG-CS, tvrtku koja mjesečno zaposli nekoliko developera odnosno DevOps inženjera. A s obzirom da je u pripremi još nekoliko projekata za najveće europske korporacije te daljnja suradnja s ranije nabrojanim klijentima, ova će tvrtka jednakim tempom rasti i u godinama koje dolaze.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...