Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

OG-CS, softverski gigant u srcu Slavonije

Kada je riječ o razvoju softvera u Slavoniji i Baranji, priča se isključivo o Osijeku. U tom gradu postoji nekoliko istaknutih kompanija koje su se pozicionirale na globalnom tržištu i značajne su kako za lokalnu, tako i za nacionalnu ekonomiju. IT sektor je već odavno s margina prešao u mainstream, zamjenjujući klasičnu industriju koja je svoje pogone premjestila iz Europe u Kinu. Ali Osijek nije usamljen kao mjesto gdje postoje značajne IT tvrtke. U Đakovu se, naime, nalazi OG Consultancy Services (ili kraće OG-CS), tvrtka koja radi softver za gigante svjetske industrije.

og-cs đakovo
Srijedom i četvrtkom radi se iz ureda u Đakovu, ostatak tjedna je Home Office

Tko su OG-CS klijenti?

Kao što je Đakovo poznato po katedrali, tako je njemački grad Ludwigshafen najpoznatiji kao sjedište tvrtke BASF. Najveća kemijska kompanija na svijetu proizvodi niz proizvoda bez kojih je moderan život nezamisliv. Današnja poljoprivreda, automobilska i farmaceutska industrija ovisne su o proizvodima iz BASF-ovih laboratorija. Isto tako, brojni BASF-ovi procesi bili bi teško ostvarivi bez softverskih rješenja iz OG-CS-a. OG-CS je BASF preferred software supplier, zbog čega su ove dvije tvrtke vezane brojnim višegodišnjim ugovorima.

og-cs đakovo
Deutsche Bahn jedan je od klijenata čiji se softver razvija u Đakovu

Ono što je BASF za kemiju, to je Deutsche Bahn za transport. Za najveću europsku transportnu kompaniju OG-CS je razvio softver za dispoziciju vlakova, dok je OG-CS-ov DevOps team zaposlen na implementaciji i održavanju Deutsche Bahnove infrastrukture.

Tko je uopće OG-CS?

OG-CS je osnovan 2013. godine sa sjedištem u Đakovu. Software development je ključna komponenta tvrtke koja trenutno zapošljava više od 30 programera, DevOps inženjera i QA testera. Među tehnologijama koje koriste dominira Java i njen framework Spring Boot, dok je manji dio koda pisan u drugim programskim jezicima. Što se tiče frontend frameworka, najviše su zastupljeni Angular i React, dok se na nekoliko posljednjih projekata radilo s Vue.

og-cs building đakovo

OG-CS također ima izvanredno propulzivan DevOps odjel, koji razvija i brine se za infrasktrukturu klijenata. Rade s cutting-edge tehnologijama, zbog čega ih Deutsche Bahn drži nezamjenjivima u svom poslovanju. Sve poslovne procese od početka do kraja vode Scrum Masteri, a za besprijekornu funkcionalnost svakog dijela koda brinu se QA inženjeri. Klijentima se također pružaju konzultantske usluge za Veeva Vault, sustav za upravljanje dokumentima implementiran u proizvodni proces klijenta. OG-CS je, inače, jedna od rijetkih europskih tvrtki čiji developeri rade s Vaultom.

Više s Geek.hr: Kako postati programer?

Svaki posao u OG-CS-u je zanimljiv, izazovan i kompleksan. Samim time očekivanja od zaposlenika u smislu znanja su visoka, ali znati sve je nemoguće. Zato OG-CS na redovnoj bazi organizira workshope u kojima se predstavljaju i uče nove, zanimljive tehnologije. Isto tako, svaki zaposlenik na raspolaganju ima ‘Tesla Day’, jedan slobodan dan u mjesecu za učenje neke tehnologije po svom izboru.

OG-CS Open Gates

OG-CS intenzivno sudjeluje u lokalnoj zajednici kroz suradnju sa školama i sportskim društvima. Svakog ljeta đakovački srednjoškolci dolaze na OG-CS Academy, ljetnu praksu tijekom koje uče programirati. Praksu rade i studenti, koji kroz razvoj real-life aplikacija uče najmodernije tehnologije i frameworke.

Jedan od načina na koji podržavaju lokalnu zajednicu je organizacija developerske konferencije Open Gates. Đakovčani će se sjetiti kako su još 2019. organizirali ovakvu konferenciju, no zbog pandemije virusa COVID-19 u sljedećim godinama to nije bilo moguće ponoviti. Ovogodišnji OG-CS Open Gates održat će se 27. rujna 2023. godine. Konferencija će biti cjelodnevnog karaktera, s predavanjima kojima će se pokriti različite developerske teme. Sama predavanja još su u fazi koncepta, ali iz OG-CS-a već sad najavljuju kako će među predavačima biti partneri iz najuglednijih svjetskih kompanija. Open Gates će se održati u sjedištu tvrtke u Đakovu s početkom u 10 sati. Više informacija možete saznati na stranici tvrtke, gdje će redovno biti ažurirane sve promjene.

Kako dobiti posao u OG-CS-u

Biti programer prvo je na listi najpoželjnijih zanimanja u Hrvatskoj. Postoji više razloga za to, a oni osnovni su visoka plaća i u pravilu odlični radni uvjeti. Isto vrijedi i za OG-CS, ali za posao u ovoj tvrtci potrebna su određena predznanja. OG-CS radi Full-Stack aplikacije s različitim backend rješenjima, pri čemu su Java i Spring Boot temelj na kojeg se nadovezuje sve ostalo. DevOps team se, zbog široke lepeze projekata na kojima radi, uvelike oslanja na Docker i Kubernetes, zbog čega je ključno odlično poznavanje kontejnerizacije i cloud platformi. Ujedno je važno razumijevanje CI/CD procesa kako bi se poslovni procesi nesmetano odvijali.

Ako znate nabrojane alate i tehnologije, bit ćete ozbiljan kandidat za posao u OG-CS-u odnosno imali biste priliku razvijati softver za neke od najkompleksnijih proizvodnih procesa današnjice. Dodatna znanja i vještine naučit ćete kroz rad na projektima, na internim workshopima te kroz ‘Tesla Day’.

Za razliku od generalno nepovoljnih ekonomskih pokazatelja, IT u Hrvatskoj i dalje raste. To vrijedi i za OG-CS, tvrtku koja mjesečno zaposli nekoliko developera odnosno DevOps inženjera. A s obzirom da je u pripremi još nekoliko projekata za najveće europske korporacije te daljnja suradnja s ranije nabrojanim klijentima, ova će tvrtka jednakim tempom rasti i u godinama koje dolaze.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Bilo da ste poslovnjak, učenik ili student, Microsoft Office je temelj softverske učinkovitosti. Kao što vam je već vjerojatno poznato, ovaj softver za produktivnost...

Aplikacije i softver

Kupili ste Office 2021 Pro Plus ključ, ali ne znate kako ga preuzeti i aktivirati? Nikakav problem, Godeal24 vam donosi kratki vodič za kupovinu,...

Biznis i posao

Stručna praksa se nudi u brojnim IT tvrtkama, gdje se usavršava znanje stečeno na fakultetu. Ovo je popis najboljih među njima.

Aplikacije i softver

PDF datoteke su neizostavan dio današnjeg poslovanja, omogućavajući pouzdano dijeljenje i pregledavanje dokumenata na različitim uređajima. Međutim, mnogi nailaze na probleme kada pokušaju uređivati...

Aplikacije i softver

Izašla je najnovija verzija Tiny11, lagane ogoljene verzije Windows 11 operativnog sustava, pod nazivom 23H2. Kao i do sada, cilj je pružiti laganu alternativu...

Aplikacije i softver

Pronalazak originalnog, pouzdanog, a k tome povoljnog softvera nije nimalo lak zadatak. Visoka redovna cijena, ograničeni budžet, sumnja u jeftine licence i ključeve, razlozi...

Aplikacije i softver

Microsoft Office je s dobrim razlogom najkorišteniji uredski softver na svijetu. Ako ga još ne koristite i niste upoznali svijet mogućnosti koje vam može...

Aplikacije i softver

Ljetni praznici bliže se kraju, a roditelji, učenici i studenti lagano započinju pripreme za nadolazeću školsku i akademsku godinu. Bilo da su vaša djeca...