Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Osvetnici: Završnica – kraj superherojske ere

Gdje i odakle početi? Dvadeset i jedan film na temu popularnih superjunaka i jedanaest godina pažljivog rada, ispreplitanja različitih sudbina te borbi protiv neprijatelja čovječanstva sažeti su u tri sata konačnog obračuna u Marvel/Walt Disney koprodukciji filma Osvetnici: Završnica (Avengers: Endgame). Ovaj iznimni blockbuster i završetak superherojske povijesti premašio je zaradu od milijarde dolare već u prvih pet dana, a ta svota iz dana u dan samo raste.

Cjelokupna saga o Osvetnicima počinje 2008. godine pojavom Iron Mana kojeg do posljednjeg nastavka glumi Robert Downey Jr. Najunosnija franšiza u povijesti industrije zaokružuje nevjerojatno uspješnu priču šest originalnih likova u istoimenoj seriji filmova – Iron Mana, Kapetana Amerika, Crne Udovice, Hawkeya, Hulka i Thora.

Iako je poprilično teško napisati osvrt bez intervencije spoilera, potrudit ću se da ih izbjegnem te da svakom gledatelju ostavim prostora ne samo za moguće zaključke, već iskustvo iz prve ruke. Unatoč tome što sam na prvi pogled stekao dojam da je film dosta konfuzan i zamršene radnje zbog neprekidne retrospekcije, povratka u prošlost-sadašnjost rezultat je zapravo zapanjujuće zadovoljavajući.

Konstrukcija filma podijeljena je u tri sekvence od kojih svaka traje oko sat vremena i gotovo svaka od njih kao da je film za sebe. Radnja počinje nekoliko dana poslije Rata beskonačnosti (Avengers: Infinity War) gdje preostali Osvetnici odlučuju uzvratiti završni udarac Thanosu. Tako se Ironman (Robert Downey Jr), Hawkeye (Clint Barton), Thor (Chris Hemsworth), Natasha/Crna udovica (Scarlett Johannsen), Steve Rogers/Kapetan Amerika (Chris Evans), Bruce Banner/Hulk (Mark Ruffalo), James Rhodes/War Machine (Don Cheadle), Rocket (glas Bradleya Coopera), Nebula (Karen Gillan), Ant-Man (Scott Lang) i Carol Danvers/Kapetanica Marvel (Brie Larson) suočavaju s vlastitim porazom na svoj način, ali ih želja za oslobođenjem od tiranina koji uništava sve pred sobom, još uvijek drži na okupu. Kako je gotovo nemoguće suprotstaviti mu se bez artefakata – kamenja beskonačnosti (Infinity Stones), Osvetnici odluče iskoristiti prednosti kvantne fizike kako bi putovali kroz prošlost da ih povrate. Završni je dio vizualni spektakl specijalnih efekata i CGI animacije konačnog obračuna.

Braća Russo potrudila su se da osjetimo očaj, izgubljenost i suosjećamo s protagonistima. Jednako su nam tako dozvolili da se uvučemo u njihov intimni krug i da na par minuta prohodamo u njihovim cipelama i razmotrimo njihovu motivaciju. Koktel emocija s jedne strane i garantirano odličan vizualni pristup dopuštaju govoriti samo u superlativima.
Scenaristički gledano, dvojac Christopher Markus i Stephen McFeely odradili su odličan posao, osim u jednom segmentu. Tema putovanja kroz vrijeme ne može biti svedena na šturo objašnjenje kao iz filma Povratak u budućnost (Back to the Future). Ipak, za baratanje kvantnom fizikom i s vremenskim odmakom od istoimenog filma očekivao sam puno bolju korelaciju znanstvene strane. Pomalo je za zamjeriti i izostanak Kapetanice Marvel, koja se pojavljuje samo u par kratkih scena na početku, i nema je do finalne borbe. U redu, dali su nam do znanja da ona štiti i druge svjetove, ne samo naš planet, samo ne znam da li se ikoji drugi nalazi u tolikoj opasnosti da bi imao prioritet nad našim.

U ovakvom gigantskom projektu lako je pronaći omaške, ali puno je bolje prepustiti se i uživati u viđenju koje nam je namijenjeno. Humora ne manjka, ironije i kritike također. Ono što se u ovom momentu čini nevjerojatnim, jest činjenica hoće li se ovaj film moći nadmašiti u skorije vrijeme.

Mnoštvo specijalnih efekata i CGI animacije uz nevjerojatno dobru kostimografiju i izvanredno obrađen eksterijer ovaj film zaista dižu na visoku razinu. Tome se doduše ne treba čuditi jer na filmu je radio tim od nekoliko stotina stručnjaka.

Priliku za naklon pred velikim platnom dobili su i ostali poznati superjunaci Marvelova univerzuma i šire, te tako otvorili mogućnost ne samo za posljednji pozdrav, već i ponovni susret.

Ocjena: 5/5


Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Filmovi

Doista je teško pratiti Marvel i sve njihove naslove kojom brzinom ih izbacuju. Već imaju preko dvadesetak naslova i može se potrošiti cijeli jedan...

Igre i gaming

Određeni korisnici traže i da se prihodi od Black Panther skinova doniraju u dobrotvorne svrhe.

Filmovi

Marvelova serija Helstrom na streaming platformu Hulu dolazi u listopadu, a otkriven je i prvi pogled na seriju uz što je IGN objavio i...

Igre i gaming

Captain America skin je dostupan u igri za kupnju po cijeni od 2,000 V-bucksa, odnosno oko 20 dolara u realnoj vrijednosti.

Filmovi

Dosada znan kao Project Luminous, pod ažuriranim imenom Star Wars: The High Republic, nova je era Star Wars priča koje su pred nama. Tako...

Filmovi

Nakon što eksplozija vanzemaljskog uređaja transformira njezinu DNK strukturu, izvanredna pilotkinja Carol Danvers (Brie Larson) postaje jedna od najmoćnijih heroina – Kapetanica Marvel. S...