Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fun & Lifestyle

Ovakvim mobitelima se služe najopasniji kriminalci

Lopovi, dileri, ubojice…

Nedavno se govorilo o velikoj popularnosti starih Nokijinih mobitela među kriminalcima zato što takvi uređaji nemaju Wi-Fi ili aplikacije pa ih je i teže pratiti. Kriminalcima je dovoljno da im posluže za nekoliko bitnih poziva nakon čega ih mogu uništiti.

Ipak su sada i kriminalci postali moderni pa vole koristiti pametne telefone koji su specijalno modificirani za što sigurniju komunikaciju.

Jedna od kompanija koja se bavi upravo takvim modifikacijama je Phantom Secure čiji je osnivač Vincent Ramos nedavno i uhićen.

FBI smatra da je Ramosova kompanija osnovana isključivo da posluži kriminalcima za modificiranje BlackBerryja i Androida kojima su se vadile kamere, mikrofone, GPS te klasične aplikacije za komunikaciju i preglednik interneta. Instalirale bi se aplikacije namijenjene samo za komunikaciju sigurnim mrežama.

Jedna od tih aplikacija je i Pretty Good Privacy (PGP) koja nudi slanje kriptiranih poruka i usmjeravanje istih preko servera u inozemstvu, a svi modificirani mobiteli imaju i mogućnost udaljenog brisanja kako bi, ukoliko padnu u ruke policiji, kriminalci mogli onda izbrisati sav sadržaj iako su udaljeni.

Nabrojane usluge su koristili brojni kriminalci iz Kube, Meksika i Venezuele, uključujući kartel iz Sinaloa te motoriste Hells Angels.

Phantom Secure je prodao oko 20 tisuća ovakvih mobitela, tvrdi FBI, zaradivši tako milijune dolara, a šef je pao nakon undercover policijskog posla gdje su se agenti kao tobožnji dileri droge čak i susreli s osnivačem kompanije Ramosom.

U razgovoru s jednim undercover agentom Ramos je izrekao kako su mobitele napravili specijalno za krijumčarenje droge, a postoje i svjedoci iz bandi koji su još jedan adut za budući proces Ramosu.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Mobiteli su korisni, bez ikakve sumnje. Bilo da je riječ o komunikacijskom alatu, bilo da je riječ o sredstvu za zabavu, pametni telefon nema...

Hi-tech

Nedavno su predstavljena dva izuzetno povoljna i kvalitetna mobitela. Riječ je o robusnom Blackview BV4900s telefonu s osmojezgrenim procesorom i baterijom od 5580 mAh...

Web & IT

Rad od kuće, zatvaranje škola i fakulteta i izolacija zbog koronavirusa izazvali su u dijelovima Europe nezabilježeni pritisak na internet i na fiksne i...

Gadget

Pametnim telefonima, bez kojih više gotovo i ne možemo, baterija je jedna od glavnih boljki. Brzo se isprazni, može brzo izgubiti svoj puni kapacitet...

Oglašavanje