Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Ovo je 10 filmskih geekova koji su stekli status ikona

napoleon dynamite
Foto: Screenshot

S obzirom na to da čitate ovaj tekst, a nalazite se na stranici Geek.hr, postoje barem male šanse da u vama također leži geek spreman isplivati na površinu. Ne brinite, to definitivno nije loša stvar, već potpuno suprotno. Ako vas zanima tematika vezana uz takozvanu geek kulturu, lako je moguće da će vas zanimati i filmovi koji kao neke od svojih glavnih junaka imaju upravo geekove.

Spomenut ćemo stoga 10 ikonskih filmskih geekova koje svi znaju i vole, a ako niste pogledali neki od filmova u kojima se oni nalaze, definitivno vam preporučujemo da to učinite!

1. Egon Spengler (Ghostbusters)

Egon je briljantan znanstvenik i mozak tima Istjerivača duhova, originalno poznatih kao Ghostbusters. On je odgovoran za razvoj tehnologije hvatanja duhova i glavni je tehničar tima. Poznat je po suhoparnom smislu za humor i ljubavi prema znanosti i istraživanju. Egon je definitivno prikazan kao geek, a pomalo i kao autsajder grupe, ali je bitan dio tima i cijenjen je zbog svoje inteligencije i stručnosti. Kroz franšizu, Egon se često prikazuje kao više usredotočen na znanstveni aspekt hvatanja duhova od ostalih, ali je i dalje spreman izložiti se opasnosti kako bi pomogao uhvatiti duhove i spasiti grad. Egona glumi Harold Ramis u originalnom filmu Ghostbusters i njegovom nastavku Ghostbusters II.

2. Hermione Granger (Harry Potter)

Hermione Granger je mlada vještica i učenica škole vještičarenja i čarobnjaštva pod imenom Hogwarts. Prikazana je kao vrlo inteligentna, marljiva i snalažljiva, sa strašću za znanjem i željom za avanturom. Ona je predani član Dumbledoreove vojske i igra jednu od ključnih uloga u borbi protiv Voldemorta. Također je prikazana kao hrabra i odlučna mlada žena koja nikada ne oklijeva zauzeti se za ono u što vjeruje. Međutim, ono što je jasno odmah u startu je i da je poprilično velika štreberica koja velik dio svoje svakodnevice pripisuje teoretkom, umjesto praktičnom poimanju. U filmovima o Harry Potteru glumi je Emma Watson.

3. Peter Parker (Spider-Man)

Peter Parker se možda ne uklapa u potpunosti u ono što bi nazvali geekom, ali ne može se reći da to nije, posebno kada ga glumi Tobey McGuire. Kada je Spider-Man, on je cool, samouvjeren i brz. Vrlo je moćan i može činiti neke nadljudske stvari. Međutim, Peter Parker je, suprotno tome, prikazan kao ljubazan, ali često nesposoban da se brani, nije popularan u društvu te mu koordinacija isto tako nije na zavidnoj razini.

4. Mark Zuckerberg (The Social Network)

The Social Network je film temeljen na stvarnim događanjima, a govori o Marku Zuckerbergu i njegovom putu kreiranja Facebooka. Taj put je pun kontroverzi i izazova, a Zuckerberg je prikazan poprilično slično onome što o njemu znamo i u stvarnosti. To je činjenica da se radi o vrlo velikom geeku, ali i inteligentnom čovjeku koji je imao izuzetno velik utjecaj na načine na koje danas koristimo društvene mreže i općenito Internet. Zuckerberga u ovom filmu glumi Jesse Eisenberg.

5. Fogell/McLovin (Superbad)

McLovin je jedan od omiljenih filmskih likova mladima, a pojavljuje se u filmu Superbad. Njegovo pravo ime je Fogell, ali s obzirom na to da želi kupiti alkohol, iako je maloljetan, mora izraditi lažnu osobnu iskaznicu. Na toj iskaznici bit će, ni manje ni više, havajski donor organa pod imenom McLovin. McLovin je gotovo savršeni prikaz geeka, a unatoč svojoj naivnosti i nespretnom ponašanju, postaje jedan od heroja u filmu i na kraju pomaže svojim prijateljima da se izvuku iz nekoliko teških situacija. Općenito ga se smatra jednim od istaknutih likova iz filma i sam je postao ikona pop kulture. Njega glumi Christopher Mintz-Plasse.

6. Dr. Emmett Brown (Back to the Future)

Dr. Emmett Brown je uz Martyja McFlyja glavni junak filmova Back to the Future. Radi se o ikonskim sci-fi komedijama koje govore o putovanju kroz vrijeme. Upravo je Brown taj koji je kreirao vremenski stroj što ga samo po sebi već može svrstati u kategoriju geeka. Opsjednut je znanošću i putem nje pronalazi odgovor na svaku nedaću u kojoj se nađe. Njega je u ovoj filmskoj trilogiji odglumio Christopher Lloyd.

7. Napoleon Dynamite (Napoleon Dynamite)

Već prvi pogled na Napoleona Dynamitea dat će svima do znanja da se radi o poprilično velikom geeku. On je društveno neprilagođen i neobičan srednjoškolac koji ima strast prema crtanju mitskih bića, voli sport tetherball i divi se svom rođaku, za kojeg vjeruje da je uspješan poslovni čovjek. Unatoč svojim hirovima, Napoleon je osoba dobrog srca koja pokušava pomoći onima oko sebe, čak i ako njegova nastojanja nisu uvijek uspješna. Napoleona glumi Jon Heder.

8. Data (Goonies)

Goonies je film koji govori o grupi prijatelja od kojih se zapravo svaki može smatrati svojevrsnim geekom. No, najveći među njima definitivno je Data. Data je dječak koji je sklon izumima i kreiranju različitih napravica i gadgeta koji bi barem trebali olakšati svakodnevicu. Ti izumi nekako uvijek pronađu način kako funkcionirati suprotno očekivanjima i na jedan smiješan način. Datu glumi Ke Huy Quan.

9. Chuck Sherman (American Pie)

Chuck Sherman ili kako on želi da ga se zove, The Sherminator, lik je iz serije filmova American Pie. Prikazan je kao geek i društveno poprilično neprilagođen pojedinac kojeg njegovi kolege iz razreda često zadirkuju. Poznat je po svom štreberskom izgledu i ljubavi prema znanstvenoj fantastici i stripovima. Kroz seriju ovih filmova, Chuck biva upleten u brojne neugodne situacije, a unatoč neuspjesima, ostaje optimističan i pun nade te nastavlja težiti prihvaćanju i popularnosti. Njega glumi Chris Owen.

10. Wayne Szalinski (Honey, I Shrunk the Kids)

Wayne Szalinski je glavni lik u filmu Honey, I Shrunk the Kids. Glumi ga Rick Moranis, a Wayne je otkačeni izumitelj koji je opsjednut svojim poslom i ima malo strpljenja za svoju ženu i djecu. Prikazan je kao briljantan, ali distanciran izumitelj koji svojim eksperimentima ima naviku izazvati nenamjerni kaos. Stvorio je stroj koji može smanjiti predmete, ali kada se njegova djeca slučajno uhvate u zraku, smanjena su na veličinu insekata i moraju se probijati kroz opasnosti u dvorištu kako bi se vratili na normalnu veličinu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Filmovi

Filmovi o superherojima posljednjih godina su postali jako popularni, a približavamo se izlasku još jednog takvog. 17. ožujka dobit ćemo nastavak filma Shazam! (2019),...

Filmovi

Potencijalno jedan od najtalentiranijih holivudskih glumaca današnjice, Matthew McConaughey, iza sebe ima više od 70 projekata, 87 nominacija, gotovo 50 nagrada, te jednog Oskara....

Internet

Loše vijesti za ljubitelje Keanu Reevesa u Kini! Filmove i ostali sadržaj koji uključuje Keanu Reevesa nije više moguće gledati u Kini, a tražilice...

Filmovi

Dokumentarni filmovi podcijenjena su kategorija filmova jer svijet prikazuju uistinu onakvim kakav jest, dok istovremeno oblikuju naš stav prema nekoj temi i otkrivaju nam...

Filmovi

Animirani filmovi već odavno nisu rezervirani samo za djecu, a toga su svjesni i sami njihovi kreatori koji u svaki od njih ubace barem...

Internet

2021. godina polako se bliži svome kraju što znači da se lagano možemo osvrnuti na neka od zbivanja u zadnjih nešto više od 11...

Filmovi

Dolazak jeseni i hladnijih večeri idealna je prilika za kokice, deku i filmove s romantičnim pričama koje će vas, bilo kroz suze ili smijeh,...

Filmovi

Doista je teško pratiti Marvel i sve njihove naslove kojom brzinom ih izbacuju. Već imaju preko dvadesetak naslova i može se potrošiti cijeli jedan...