Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Pametna kuhinja: revolucija malih kućanskih aparata

Kao nikada do sada, tržište malih kućanskih aparata proživljava pravu malu revoluciju. Započeli su je neovisni proizvođači, inovatori koji su htjeli implementirati IoT u uobičajene, svakodnevne uređaje, a nastavili renomirani brandovi kroz svoje serije pametnih kućanskih uređaja. Pametan dom, pametni kućanski uređaji i pametni mali kućanski aparati počeli su vladati sajmovima tehnologije, a kako su trend objeručke prihvatili i renomirani proizvođači bijele tehnike i malih kućanskih aparata, sve je više takvih uređaja i na policama, barem virtualnih, trgovina. 

Nedavno je tako na tržište izašla pametna pećnica iz Whirlpoola, predstavljena još na siječanjskom CES-u, koja je može ne samo detektirati što želite ispeći već vam i pokazati najbolji način kako to uraditi. Nije jedina svoje vrste, iako je prva koju je tržištu ponudio jedan od tradicionalnih proizvođača bijele tehnike. 

U usporedbi s klasičnim aparatima za kuhanje, možemo ju uvrstiti u kategoriju mini pećnice, odnosno samostojećeg uređaja manjih dimenzija, ali ni po čemu ostalom nije klasična – spaja se s vašim pametnim telefonom ili tabletom putem Wi-Fi mreže, njome možete upravljati uz pomoć pažljivo dizajnirane aplikacije, zahvaljujući aplikaciji, na raspolaganju imate brojne recepte koje pećnica može prepoznati i prema njima podesiti najbolji način rada. Osim toga, upamtit će postavke na kojima ste ranije pripremali isto jelo pa će vam sugerirati isti ili promijenjeni način rada, i naravno obavijestit će vas kada jelo bude gotovo. 

Spomenuta Whirlpoolova pećnica ima još jednog aduta u rukavu – ugrađenu kameru uz pomoć koje može još preciznije prepoznati namirnicu koju planirate pripremiti, odrediti koliko se dugo treba pripremati i naravno, prepoznati kada je gotova. Naravno, tijekom cijelog vremena pripreme hrane, na svom mobitelu možete provjeriti u kojem je stanju jelo bez da morate fizički doći do pećnice, otvoriti vrata i provjeriti. Osim Whirlpoola, još su dvije pećnice s ugrađenim kamerama dostupne na tržištu: Brava i June. Naravno, sve spomenute pećnice već su u prodaji i dostupne kupcima u Americi. 

Photo: Whirlpool

Naš izbor: top 3 mala kućanska aparata za automatiziranu svakodnevicu

Iako su gore spomenute pećnice punokrvni primjer primjene IoT tehnologije i zaista nude pravi pogled u budućnost koja nas neminovno očekuje, i kojoj se uzgred rečeno neizmjerno radujemo, i dalje su malo teže dostupni veći nas sa ovih prostora, ne toliko zbog cijene već prvenstveno zato što im je prodaja uglavnom ograničena na američko tržište. 

I dok čekamo da ti i slični uređaji zavladaju i u našim kuhinjama, odlučili smo provjeriti koji su nam pametni kućanski aparati dostupni u trgovinama već danas. Pročešljali smo ponude u web trgovinama i pronašli top tri kategorije malih kućanskih aparata s kojima možemo automatizirati i ubrzati svakodnevne radnje u kuhinji.

#1 Aparat za pečenje kruha

Za sve vas koji se želite buditi s mirisom svježe pečenog kruha, aparat za pečenje kruha je apsolutni must-have mali kućanski aparat. Većina dostupnih modela možda nema mogućnost spajanja na wi-fi, ali ima bezbrojne programe i odgodu početka starta s kojima lako možete automatizirati proces pečenja svježeg kruha.

#2 Sokovnik

Nekoliko je modela sokovnika s ugrađenim wifijem i dodatnom aplikacijom za upravljanje zahvaljujući kojima možete lakše stvarati nove recepte svojih smoothija, balansirati namirnice po njihovoj hranjivosti, prilagođavati recepte prema specifičnom režimu prehrane te postavljati i nadzirati konkretne ciljeve vezane uz zdravlje – od težine do omjera mišića i masti.

#3 Aparat za kavu

Još jedan omiljeni mali kućanskih aparat ima svoje „pametne“ verzije. Razni su modeli aparata za kavu dostupni i u domaćim web trgovinama koji imaju mogućnost spajanja s vašim mobitelom ili tabletom, putem wifija ili bluetootha. Uz pomoć aplikacije za bežično upravljanje možete programirati aparat za kavu, čak i njegove dodatke i nastavke i uvijek imati savršeno pripremljenu šalicu najdražeg napitka. 

Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Kome su namijenjeni pametni kućanski uređaji? 

Da odmah odgovorimo na pitanje iz podnaslova: svima! Koliko god raznolikih malih kućanskih aparata imali i koristili, većina radnji u kuhinji i dalje ovisi isključivo o nama – od pripreme namirnica i kuhanja pa sve do pospremanja i pranja posuđa. 

Naravno, s kuhalom za vodu možemo imati litre vruće vode u manje od minute, u kuhinjskoj sjeckalici ili nekom multifunkcionalnom kuhinjskom robotu možemo ubrzati procese sjeckanja i obrade namirnica, sa štapnim mikserom za čas možemo napraviti ukusnu gustu juhu, ali i dalje sa svime treba upravljati ručno, bez pretjerane automatizacije. 

Trud uložen u pripremu jela uvijek treba cijeniti, ali napor i vrijeme koje svakodnevno treba odvojiti za kuhanje, pripremu i pospremanje često se ne uklapa u naše pretrpane rasporede i svakodnevne obaveze pa to često rezultira redovitim odlascima u restorane ili naručivanjem dostave hrane. Time nedvojbeno dobivamo na vremenu, ali istovremeno gubimo u financijskom i, još važnije, zdravstvenom smislu. 

I zato pozdravljamo svaki napredak tehnologije u naše svakodnevne živote, posebno ovu revoluciju malih kućanskih aparata kojoj proteklih nekoliko godina svjedočimo, a posebno činjenicu što se svojom dostupnošću i cijenama približava svakom kućanstvu. Sa tolikim brojem pametnih kućanskih aparata dostupnih na tržištu, jednostavnije je nego ikad planirati i stvarati obroke kod kuće te istovremeno imati dovoljno vremena za sve poslovne i obiteljske obaveze.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...

Tips & Tricks

Teško je sresti osobu kojoj prođe barem jedan dan, a da nije čula ili pročitala kraticu “PDV”. PDV je kratica od izraza “porez na...

Fun & Lifestyle

Postoji više načina kako se pišu mjeseci na engleskom, različiti formati koji se koriste i naravno, razlika između Britanskog Engleskog i Američkog Engleskog. Pokazat...

Fun & Lifestyle

Nije baš da svaki geek traži značenje istih brojeva na satu, ali smo odlučili napisati: što znače isti brojevi na satu? U nastavku slijedi...

Tips & Tricks

Saznajte brzinu interneta koju imate na vašoj lokaciji. Brzina interneta lako se može provjeriti, kao i procesi koji možda guše brzinu već na vašem...

Web & IT

Filmora, jednostavan i bogat program za uređivanje video sadržaja. Proizvod je tvrtke Wondershare Technology koji će udovoljiti svim vašim potrebama i kreativnim zahtjevima. Wondershare...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Akcije

Kako su nam zatvoreni svi ugostiteljski objekti, mogućnost uživanja u ispijanju kave svodi se na kućnu pripremu kave. Znamo iskoristiti kuhinjske aparate i pripremiti...

Oglašavanje